Salta al contingut principal

Intervinguts en el Port de la Llum més de 3.500 productes falsificats valorats en gairebé dos milions d'euros

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • L'actuació és fruit dels controls que es realitzan en les zones portuàries en el desembarcament dels vaixells que realitzan els trajectes regulars entre illes
  • El transportista mancava d'albarà o factura que emparés la voluminosa càrrega, el que va despertar la sospita dels agents des del primer moment

23 de maig de 2023.- L'Agència Tributària i la Guàrdia Civil de Gran Canària han investigat el passat dia 11 de febrer a dues persones com presumptes autors d'un delicte contra la propietat industrial en ser sorpresos en un control transportant de Fuerteventura a Gran Canària productes falsificats per un valor d'1.905.919,38 euros, segons un informe pericial.

El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la Secció Fiscal del Port de La Llum de la Guàrdia Civil van realitzar el passat 11 de febrer un servei conjunt durant el desembarcament d'un dels vaixells que realitza trajectes regulars de persones i vehicles entre Fuerteventura i Gran Canària.

Un dels vehicles va ser seleccionat per a la comprovació de la seva càrrega resultant que transportava una important quantitat de productes entre els que es trobaven, entre d'altres, rellotges, gorres, cinturons i diferents tipus de roba.

En el transcurs de les actuacions es va comprovar com els dos passatgers del vehicle no van poder facilitar en cap moment factura o albarà que emparés la lícita procedència de la càrrega. Per això, els investigadors van començar a sospitar que aquests productes poguessin ser en realitat falsificacions, sospita que va ser ratificada en observar que la majoria dels productes corresponien amb marques de fama internacional habitualment víctimes de delictes contra la propietat industrial.

Per tot això i amb l'objectiu de conèixer la procedència de la càrrega, aquesta va ser intervinguda ‘in situ ’i traslladada a dependències policials a disposició de les autoritats judicials i duaneres en espera de l'informe pericial que emeti un expert en matèria d'antipirateria sobre el seu valor i autenticitat.

A més, els investigadors van realitzar un recompte detallat dels bonys que contenien diferents articles de moda i complements, ascendint la xifra total a 3.681 efectes. D'altra banda, una vegada realitzat un llistat detallat per tipus de producte, marca i model, la mercaderia va ser analitzada per un perit expert adscrit a la Comissió Antipirateria del Ministeri de Cultura, qui va certificar que s'intentaven peces falsificades i va quantificar el valor total de la mercaderia en 1.905.919,38 euros.

Per tot això, es va procedir a la detenció de dues persones com presumptes autors d'un delicte contra la propietat industrial, quedant els efectes intervinguts i les diligències instruïdes posades a disposició judicial del Jutjat de Guàrdia de Las Palmas de Gran Canaria.