Salta al contingut principal

Intervingudes diverses plantacions de marihuana "indoor" a Valladolid

Operació conjunta d'Agència Tributària i Policia Nacional

  • La Unitat de Vigilància Duanera i la secció UDYCO de la BPPJ de Valladolid han desarticulat un grup organitzat que controlava el trànsit i cultiu de cànnabis en el Barri Espanya de la localitat
  • Detingudes 11 persones i intervingudes més de 3.500 plantes de cànnabis després de practicar 14 registres en diverses localitats de Valladolid i Palencia

31 de maig de 2023.- La Unitat del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la secció UDYCO de la BPPJ de Valladolid han desarticulat un grup organitzat que controlava el trànsit i cultiu de cànnabis en el Barri Espanya de Valladolid.

La investigació conjunta es va iniciar al començament de l'any 2022, quan es va detectar en un abocador proper al cementiri de la Carmen una gran quantitat de sacs i bolsones amb restes de plantacions. Fins i tot, al costat d'algun d'aquests sacs, es va trobar una multa de trànsit a nom d'un individu que pertany a un dels principals clans del Barri Espanya, que dominen el tràfic de drogues i crim organitzat en aquesta part de la ciutat.

Es tractava d'E.M.G, amb antecedents per delictes similars, per la qual cosa la investigació, tant de Vigilància Duanera com de UDYCO, sempre en contínua coordinació operativa, es va centrar en el grup criminal al que pertany aquest individu.

Tan aviat com es van constatar indicis delictius suficients per informar a l'Autoritat Judicial, es va realitzar el corresponent informe policial, donant compte al Jutjat d'Instrucció 5 de Valladolid, que des del primer moment va decretar el secret de les actuacions.

En els més de dotze mesos que ha durat la investigació, s'han aportada multitud d'indicis que constaten el control que exerceix aquest clan sobre diverses plantacions de cànnabis en diferents punts de la província.

Quan els investigadors van determinar el moment adequat per a l'explotació operativa, es van sol·licitar els manaments d'entrada i registre, que van culminar el passat 30 de maig amb 14 registres domiciliaris, set d'ells en el Barri Espanya, més uns altres registres a Cabezón de Pisuerga, Cubillas de Santa Marta, Aldeamayor de San Martín, Cigales, Santovenia de Pisuerga, i un altre més a Frómista (Palencia).

S'ha efectuat la detenció d'un total d'onze individus, dels quals set han estat llocs a disposició del Jutjat d'Instrucció 4 de Valladolid, en funcions de guàrdia.

S'han intervingut més de 3.500 plantes de cànnabis, 140 grams de cocaïna, tres quilos d'haixix i 290.000 euros en metàl·lic, procedents del tràfic de drogues.