Salta al contingut principal

Detectat un sistema d'enviament per paqueteria de droga oculta en figures fabricades amb una impressora 3D

  • Detingut el principal investigat, que realitzava enviaments a l'estranger, especialment cap als EUA, des de Sevilla

  • En l'operació s'ha procedit a intervenir 1,2 quilos de MDMA i 300 grams de la droga coneguda com "cocaïna rosa", que sumen un valor de gairebé 60.000 euros

14 de novembre de 2023.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Guàrdia Civil han detingut a un ciutadà espanyol responsable d'una sèrie d'enviaments de droga per paqueteria des de Sevilla a l'estranger, especialment cap als Estats Units. Aquesta persona utilitzava per als enviaments figures decoratives de fibra creades amb una impressora 3D, en interior del qual es trobaven paquets de MDMA ("èxtasi").

L'operació, denominada "Guchidjs-Banus", va començar quan els investigadors van detectar a Sevilla un enviament de droga destinat a l'estranger procedent de Marbella. Fruit de la investigació realitzada, es va aconseguir identificar a la persona que va realitzar l'enviament i que es trobava en parador desconegut. A partir d'aquell moment, s'estableix un operatiu per part dels agents, davant les sospites de què aquesta persona es trobés a Marbella i pogués abandonar aviat la localitat.

L'operatiu va donar el seu fruit i es va procedir a la detenció d'aquest ciutadà espanyol i la seva posada a disposició judicial. En la investigació també figura una ciutadana de nacionalitat colombiana en qualitat d'investigada no detinguda.

Immediatament, es va sol·licitar del Jutjat d'Instrucció núm. 20 de Sevilla autorització per a l'entrada i registre del domicili en el que residia temporalment el sospitós. En el registre es va trobar una impressora 3D que utilitzava per fabricar les figures. Quan els objectes es trobaven a mitjà fer, aquesta persona introduïa la substància estupefaent i, posteriorment, els finalitzava.

"Cocaïna rosa"

Durant el registre es van trobar 1,2 quilos de MDMA i poc més de 300 grams de "cocaïna rosa", també coneguda com ‘tusi’, droga que se sol associar a les festes d'elit. Els investigadors estimen que el valor de mercat d'un gram d'aquesta droga costa al voltant de 100 euros. La ‘cocaïna rosa’ és una droga de tipus feniletilamina, que es ven en forma de pols similar a la cocaïna, però de color rosa en lloc de blanc.

L'operació ha estat desenvolupada per la Unitat Local d'Anàlisi de Risc (ULAR) de Sevilla, composta per funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Unitat d'Anàlisi i Investigació Fiscal i Fronteres (UDAIFF) de la Guàrdia Civil.

La ULAR suposa una primera línia de defensa davant el tràfic de drogues i mercaderies il·lícites, el contraban i les xarxes internacionals de tràfic de persones i de substàncies il·legals en el port i aeroport de Sevilla.

Les investigacions continuen obertes i no es descarten noves detencions.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-Pu06kPFNH3