Salta al contingut principal

Intervinguts 210 quilos de cocaïna ocults en maquinària industrial declarada com ferralla procedent de Panamà

  • S'ha detingut a set persones a Albacete i València pels delictes de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals

  • La droga estava oculta a l'interior de dues peces de ferralla que havien estat buidades i omplertes amb ciment i goma aïllant, creant així una cambra que contenia 210 paquets de cocaïna d'un pes aproximat d'un quilo cadascun

25 d'octubre de 2023.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb la Policia Nacional i en col·laboració amb la Policia Judiciària de Portugal, han intervingut 210 quilos de cocaïna ocults en maquinària industrial declarada com ferralla procedent de Panamà. S'ha detingut a set persones a Albacete i València pels delictes de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals. La droga estava oculta a l'interior de dues peces de ferralla que havien estat buidades i omplertes amb ciment i goma aïllant, creant així una cambra que contenia 210 paquets de cocaïna d'un pes aproximat d'un quilo cadascun

Aquesta investigació va començar el gener de 2022 en detectar que una empresa espanyola, sense activitat comercial aparent, havia importat des d'Amèrica del Sud un contenidor de polpa de fruita. Les primeres gestions realitzades pels agents van permetre esbrinar que els administradors actuals de la mateixa havien estat detinguts junts el 2017 per la seva relació amb una plantació de marihuana en una nau industrial de València. El traspàs de l'empresa havia estat recent i a més s'havia modificat l'objecte social de la mateixa, per la qual cosa s'inicia una investigació sobre els dos detinguts.

Les primeres vigilàncies dutes a terme pels grups d'investigació van evidenciar que la relació entre ells era sospitosa. Solien veure's en pàrquings i mantenien reunions amb persones amb antecedents per tràfic de drogues. A més, els investigadors van comprovar que un dels investigats era el que mantenia el control de les decisions, mentre que l'altre era utilitzat com ‘home de palla’.

L'abril de 2022, aquests dos homes van llogar una nau a Riba-roja i van començar a condicionar-la per emmagatzemar fruites, instal·lant sistemes de refrigeració. Va resultar sospitós per als investigadors que els investigats no realitzaven cap gestió amb possibles compradors dels aliments que pretenien importar i mostraven un desconeixement absolut dels requisits de les activitats de comerç internacional en les que s'estaven embarcant. En un moment donat, els investigats van començar a fer gestions per importar un contenidor de plataners, fruita que, per problemes de refrigeració del contenidor, va arribar podrida el que va portar a la fallida a l'empresa.

A principis de 2023, els investigats van crear una nova empresa d'importació de ferralla a Portugal, incorporant en el projecte al gendre d'un d'ells, camioner de professió. A més, van llogar a Villarrobledo (Albacete) una nau amb pont de grua per manejar la ferralla.

Peces de ferralla buidades per introduir la droga

El setembre de 2023 Vigilància Duanera alerta a les autoritats portugueses de l'arribada de quatre contenidors que serien entregats a Villarrobledo, per la qual cosa es va disposar un dispositiu de vigilància al voltant de la nau de descàrrega. En un moment donat, els investigadors detecten una furgoneta ocupada per un home que estava realitzant tasques de contravigilància en el polígon industrial. Després de la descàrrega de l'últim contenidor, els agents van decidir actuar aprofitant l'entrada en la nau d'un camió-grua. Aquest vehicle, estava conduït per un home aliè a la investigació, que va indicar als investigadors que li havien trucat perquè carregués dues peces del camió. Aquestes, part del braç hidràulic d'una excavadora, destaquen entre tota la ferralla pel seu gran volum.

Els agents descobreixen que les peces havien estat buidades, omplertes amb ciment i goma aïllant, creant una cambra que contenia 210 paquets de cocaïna, d'un pes aproximat d'un quilo cada paquet. S'és procedent en aquest moment a la detenció de les set persones encarregades de recepcionar la substància estupefaent per delictes de tràfic de drogues de les que causen greu dany a la salut, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-Thur9mWE0b