Salta al contingut principal

Desmantellada una organització dedicada a l'enviament de picada de tabac de contraban i tràfic il·legal de medicaments

  • L'organització utilitzava una empresa de missatgeria i paqueteria per facilitar els enviaments il·lícits

  • Durant la investigació han estat detingudes nou persones i practicats sis registres domiciliaris a Benalmádena (Málaga) i Écija (Sevilla)

  • Les actuacions han permès la intervenció d'una elevada quantitat de diners en efectiu

29 de gener de 2024.- Funcionaris del Servei de Vigilància Duanera, amb la col·laboració de la Policia Nacional, han desmantellat una organització criminal dedicada a l'enviament de picada de tabac de contraban i de medicaments i substàncies prohibides a través d'Internet, que comptaven amb la participació d'una empresa de paqueteria i missatgeria de Benalmádena (Málaga). Nou persones han estat detingudes per presumptes delictes contra la salut pública, contraban, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

Les investigacions es van iniciar el 2022, en detectar-se en diferents províncies un elevat nombre de paquets de picada de tabac de contraban, així com d'anabolitzants i altres substàncies vigorizantes, que havien estat enviats des d'agències de transport de la província de Málaga.

El gran nombre d'enviaments de picada de contraban i de medicaments detectats, i l'escassa col·laboració d'alguna de les agències de missatgeria amb els funcionaris, van fer sospitar als investigadors de la participació de les pròpies empreses de paqueteria en els delictes de contraban i contra la salut pública, centrant-se la investigació en l'operativa d'una agència en particular, ubicada en el polígon industrial d'Arroyo de la Mel, a Benalmádena.

Durant el temps que han durat les investigacions, s'han decomissat 1.400 quilos de picada de tabac de contraban en diverses actuacions, valorada en 224.000 euros, a més d'unes 1.000 pastilles d'anabolitzants i vigorizantes sexuals, i s'ha procedit a la intervenció d'un vehicle utilitzat per transportar els paquets preparats per ser enviats. Tres persones van ser detingudes en ser descobertes per delicte de contraban de forma flagrant, descobrint-se el magatzem on es guardava la picada de tabac i es preparava per a l'enviament a través de l'empresa de missatgeria.

Entrades i registres

El passat dia 13 de desembre, una vegada que les investigacions havien deixat clara la participació de l'empresa de paqueteria i de gran part dels seus empleats en la comissió dels delictes de contraban i contra la salut pública, es van realitzar entrades i registres autoritzades pel Jutjat d'Instrucció de Torremolinos, tres a Benalmádena i tres més a Écija (Sevilla), practicant-se sis detencions de persones implicades.

En els registres domiciliaris s'han trobat 200.000 euros en efectiu, propietat de l'organització, que estaven a l'espera de ser introduïts en el circuit legal dels diners a través de diferents operacions de blanqueig de capitals. Tant els detinguts, com els efectes i els diners intervinguts, han quedat a disposició judicial.

L'organització desmantellada, operava a les províncies de Málaga i Sevilla i, en poc més d'un any i mitjà hauria realitzat, com a mínim, 8.000 enviaments amb un total de 23.000 quilos de picada de tabac, a través de la mateixa agència de paqueteria i missatgeria, pels quals hauria percebut aproximadament 580.000 euros de benefici.

Respecte als medicaments que s'oferien, tots ells estaven relacionats amb la disfunció erèctil. No complien els controls establerts ni s'havien sotmès a uns controls de qualitat suficients per ser consumits pels usuaris. El seu trànsit i la seva comercialització són il·legals al no estar garantit ni la seva composició, ni els seus efectes.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-KTMjIOMrEd