Acord per permetre l'accés conjunt a bases de dades per a treballs científics d'investigació d'interès públic
Els responsables de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT), la Seguretat Social (Tresoreria General, Institut Nacional de la Seguretat Social, Institut Social de la Marina i Gerència d'Informàtica), el Banc d'Espanya i el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) han signat un acord pel qual permetran l'accés combinat i integrat a registres i bases de dades de la seva titularitat a investigadors que realitzin treballs científics en bé de l'interès públic.
L'accés a les dades es realitzarà mitjançant procediments que permetin assegurar en qualsevol moment la confidencialitat de la informació, la protecció de les dades personals, el respecte de la legislació vigent i el secret estadístic, garantint la impossibilitat d'identificar directament a cap dels subjectes o unitats de la qual informació estigui continguda en les bases de dades.
D'aquesta manera, l'administració espanyola dona un salt qualitatiu significatiu i se situa a l'altura dels països més avançats en el que fa referència a la gestió de les dades públiques, en posar a disposició dels investigadors un dels seus principals actius, les dades, a fi que aquests s'utilitzin en projectes analítics que puguin informar el procés de presa de decisions, així com el disseny i implementació de les polítiques públiques.
La reutilització de les dades proporcionades pels ciutadans, empreses i entitats a les institucions públiques mitjançant la realització de treballs amb finalitats d'investigació científica reforça el seu valor afegit, contribuint significativament al progrés econòmic i social dels països. L'accés a informació creuada procedent de bases de dades de diferents institucions permet, a més, maximitzar el valor que aquella informació pot reportar a la investigació.
Així mateix, aquesta actuació està en línia amb l'objectiu de la recentment aprovada Llei europea de governança de dades, pilar clau de l'estratègia europea per a les dades, que busca augmentar la confiança en l'intercanvi d'aquests, enfortir els mecanismes per augmentar la seva disponibilitat i superar els obstacles tècnics a la seva reutilització per a fins que persegueixin el benefici dels ciutadans, com és el cas de la investigació per a l'interès públic.
Operativa d'accés
L'operativa del sistema es determinarà per una comissió de seguiment, composta per representants de les institucions signants, que decidirà sobre la viabilitat de les sol·licituds d'accés presentades, així com sobre els procediments més eficients per gestionar-les, tenint sempre en compte que les institucions involucrades en cada sol·licitud hauran d'acordar la cessió de les seves dades.
La valoració de cada sol·licitud analitzarà aspectes com l'interès social dels resultats que es pretenen obtenir en la investigació, el perfil, trajectòria i publicacions científiques de l'investigador principal i els associats o l'historial de projectes d'investigació de l'entitat que avala el projecte. Depenent del règim de confidencialitat i del marc legal aplicable en cada cas, podria ser necessària la gestió de la sol·licitud d'accés a les dades combinades de les diferents institucions utilitzant un centre segur en alguna de les institucions signants.
La comissió de seguiment, de la qual secretaria correspon a l'INE, començarà els seus treballs de manera immediata, per la qual cosa el sistema estarà plenament operatiu abans que acabi el primer trimestre de 2024. La publicitat sobre l'operativa del sistema d'accés es realitzarà de la forma més extensiva possible per totes les institucions signants.
Ampliació de l'acord a unes altres institucions
L'acord queda obert perquè unes altres institucions de l'Administració puguin adherir-se en el futur. Això permetria incorporar noves bases de dades i incrementar el número i tipus de treballs d'investigació que puguin aprofitar-se d'aquest sistema amb la intenció de l'interès públic.