Salta al contingut principal

Confiscats 1.822 quilos de cocaïna ocults en contenidors que entraven a través del port de Málaga des d'Amèrica del Sud

  • Detingudes tretze persones, entre elles un funcionari de Duanes i un empresari del sector de l'alimentació refrigerada que col·laborava amb l'autoritat portuària cedint un sofisticat escàner de la seva propietat per a la detecció d'estupefaents
  • L'autoritat judicial ha decretat l'ingrés a la presó per a sis dels sospitosos

2 de febrer de 2024.- Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, en una operació conjunta, han decomissat 1.822 quilos de cocaïna ocults en diversos contenidors que van arribar al país via marítima, a través del port de Málaga, procedents d'Amèrica del Sud. La investigació ha permès la desarticulació d'una organització criminal que comptava amb la connivència d'un funcionari de Duanes, dedicat a la inspecció de contenidors i detingut per facilitar presumptament la sortida de droga del port. A més, hi ha d'altres 12 arrestats, inclòs un empresari del sector de l'alimentació refrigerada, col·laborador de l'autoritat portuària fins a confirmar-se que es trobava en la cúspide de la xarxa, mitjançant la cessió d'un escàner de la seva propietat per a la detecció de substàncies estupefaents. L'autoritat judicial competent ha decretat l'ingrés a la presó provisional per a sis dels sospitosos.

Els dos màxims investigats, l'empresari i el funcionari públic, havien creat una fèrria infraestructura, segons el parer dels investigadors, per arribar a introduir 1.822 quilos de cocaïna, decomissats en quatre actuacions per part de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, la UDYCO Costa del Sol de la Policia Nacional i l'EDOA de la Guàrdia Civil, a Málaga.

Una primera captura, entre bananes

L'operació ‘Despedida-Adiós-Bragalia’ es va iniciar el febrer de 2023, després de la de confiscació de 611 quilos de cocaïna ocults entre un carregament de bananes. La intervenció es va produir en les instal·lacions d'una empresa del sector de les fruites i hortalisses refrigerades, amb seu social a Málaga, del qual responsable col·laborava amb les autoritats a través de la cessió d'un potent escàner per a la detecció de droga, ostentant d'aquesta manera una posició privilegiada que li permetia introduir altres partides de droga de l'organització criminal a la que pertanyia.

Inicialment, les inspeccions de contenidors sota sospites de contenir substàncies estupefaents es realitzaven a la seu de l'empresa en la que es trobava físicament l'escàner.

Més endavant, la mateixa companyia ‘col·laboradora’ va obtenir una concessió en el port, traslladant l'escàner a les instal·lacions portuàries i nomenant a un dels seus mateixos empleats com ‘representant duaner’, encarregat del control de l'artefacte tecnològic.

Després d'una primera captura, els agents van detectar indicis sospitosos de criminalitat en l'empresari, centrant les indagacions sobre la seva persona, el seu cercle familiar més pròxim i els empleats de la companyia, així com sobre terceres persones relacionades amb el tràfic de drogues. En el transcurs dels esbrinaments, els investigadors van trobar, a més, sospites que incriminarien a un funcionari de Duanes.

A mitjan juny, en dues noves confiscacions més, agents dels tres cossos van intervenir 25 i 381 quilos de cocaïna entre un carregament de pinyes, essent arrestats l'empresari sospitós i un transportista que traslladava la droga fins a la seu de l'empresa, en què van intentar manipular i extreure la cocaïna.

Una quarta captura de droga es va dur a terme l'agost de 2023, per part de la Guàrdia Civil, a Santa Fe (Granada), amb uns altres 805 quilos de cocaïna intervinguts, procedents també del port de Málaga. En aquesta ocasió, la droga anava oculta després d'un fals envà, al fons d'un contenidor amb mercaderia legal-aquest procediment per camuflar la droga es coneix en l'argot policial amb el nom de ‘fons mirall ’-.

Després de diverses captures, els agents van ser estrenyent el setge sobre els membres de l'entramat, aconseguint identificar a la resta dels membres de l'organització delictiva que havien tingut participació en els fets investigats.

Nou entrades i registres a les províncies de Málaga i Granada

Finalment, en la fase d'explotació de l'operació, es van practicar nou registres: cinc a Málaga, dos a Torremolinos (Málaga), un a Sierra de Yeguas (Málaga) i un altre a Guadix (Granada).

La investigació va concloure amb la detenció de 13 persones, totes elles a la província de Málaga. Entre els arrestats figuren, a més de l'empresari, alguns familiars i diversos treballadors de l'empresa, així com un funcionari públic.

L'últim dels arrestos es va produir el 29 de gener de 2024, tractant-se d'un dels capitostos de l'entramat i un dels responsables directes de la droga confiscada, el qual romania fugat fins a ser finalment localitzat.

Se'ls atribueix, tenint en compte la participació de cadascun, la comissió dels delictes de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal, revelació de secrets, suborn i blanqueig de capitals. Dels fets coneix el Jutjat d'Instrucció número 14 de Málaga, havent-se decretat l'ingrés a la presó provisional per a sis dels detinguts.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-yKE1YaNnKP