Salta al contingut principal

Consultes tributàries contestades per la Direcció General de Tributs durant el mes de gener de 2024

T'informem sobre les consultes tributàries contestades per la Direcció General de Tributs durant el mes de gener de 2024.

NÚM. de consulta: V0001- 24

  • Descripció de fets: L'entitat consultant és una associació d'institucions d'inversió col·lectiva i fons de pensions. L'apartat 2.c) de la disposició transitòria quaranta-unena de la Llei de l'impost sobre Societats regula per als socis de societats d'inversió de capital variable (SICAV) que haguessin acordat la seva dissolució i liquidació conforme al que preveu aquesta disposició transitòria, un règim d'ajornament fiscal de les rendes derivades de la liquidació de la societat vinculat a la reinversió, dins un període concret, del total diners o béns que integren la quota de liquidació, en participacions o accions de determinades institucions d'inversió col·lectiva. Una vegada realitzada l'adjudicació de diners o béns en pagament de la quota de liquidació als socis, poden aparèixer nous actius, actius sobrevinguts, com, per exemple, recuperació d'excessos de retenció sobre dividends suportats a l'estranger, quantitats percebudes en el marc de demandes col·lectives, interessos derivats de remuneració de saldos creditors en compte corrent, o romanents dels imports consignats en compliment de la normativa mercantil per al pagament de deutes o de despeses de la dissolució i liquidació de la SICAV, que per no existir o ser indeterminats en el moment de la liquidació, no es van computar en la quota de liquidació dels socis, de manera que la seva adjudicació es realitzarà en un moment posterior.

  • Qüestió plantejada: Si els imports corresponents a aquests actius sobrevinguts queden fora del marc d'aplicació del règim transitori de reinversió, estant subjectes al règim general ordinari de tributació en l'impost personal del soci com a renda procedent de la dissolució i liquidació de la SICAV. O en cas que aquests imports hagin de ser reinvertits, concreció dels aspectes fiscals d'aquesta reinversió, inclosos els relatius a les obligacions d'informació a l'Administració Tributària.

NÚM. de consulta: V0002-24

  • Descripció de fets: El consultant, partícip de tres plans de pensions amb aportacions anteriors a 2007, va extingir la seva relació laboral el 31 de desembre de 2021 a conseqüència d'un Expedient de Regulació d'Ocupació. Va passar a situació legal de desocupació l'1 de gener de 2022. Té la intenció d'efectuar el rescat dels plans de pensions.

  • Qüestió plantejada: Termini disponible per aplicar la reducció del 40 per cent establerta en el règim transitori.

NÚM. de consulta: V0003-24

  • Descripció de fets: Es descriu en la qüestió consultada.

  • Qüestió plantejada: Si l'aportació de determinats béns de caràcter privatiu, a títol gratuït, a la societat de guanys implica l'existència d'una alteració patrimonial en seu del cònjuge aportante, susceptible de tributar en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.

Pots accedir a la recopilació de consultes de la DGT en Consulta base de dades de la DGT