Salta al contingut principal

Interceptat un veler en aigües a l'oest de les Canarias que transportava 200 quilos de cocaïna

  • L'abordatge ha estat realitzat pel patruller "Petrel" de Vigilància Duanera a 500 milles de les illes Canàries

  • Detingut l'únic tripulant de l'embarcació, de nacionalitat portuguesa

  • El deteriorament del veler va provocar el seu enfonsament, per la qual cosa la droga i el detingut es trasbordaron al Petrel per al seu trasllat al port de Vigo

28 de febrer de 2024.- El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, en una operació conjunta, han interceptat, el passat 21 de febrer, a 500 milles de les Canarias, un veler de nom ‘Assashio’, amb onze metres d'eslora i bandera veneçolana, que transportava en el seu interior uns 200 quilos de cocaïna, a falta de pesada oficial, repartides en vuit fardells.

Després de l'abordatge pel patruller ‘Petrel’ de Vigilància Duanera s'ha procedit a la detenció de l'únic tripulant, de nacionalitat portuguesa, traslladant-se la càrrega al patruller, donat l'estat de deteriorament del veler que va provocar el seu posterior enfonsament.

La substància estupefaent es trobava repartida per l'interior de l'embarcació sense cap tipus d'ocultació, alguna cosa lògic donades les seves reduïdes dimensions.

L'operatiu ha estat fruit de la col·laboració internacional gràcies a intel·ligència dels Serveis de Duana de França (DNRED) i de la DEA dels EUA, canalitzada a través del Centre d'Anàlisi contra el Narcotràfic Marítim en l'Atlàntic (MAOC) i coordinat pel Centre d'Intel·ligència amb el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

L'operatiu ha culminat amb l'arribada del ‘Petrel’ avui al port de Vigo, per a la descàrrega de la droga i posterior trasllat del detingut a l'Audiència Nacional per part de Guàrdia Civil, Vigilància Duanera i Policia Nacional.

Ruta atlàntica

Aquesta operació se suma a les ja efectuades per l'Agència Tributària i les Forces de Seguretat en la lluita contra el tràfic de drogues en la denominada ‘Ruta Atlàntica’ de la cocaïna, coneguda per ser utilitzada per pesquers, mercants, embarcacions semirígides i, com en aquesta ocasió, velers procedents d'Amèrica del Sud i el Carib, trasbordan les substàncies estupefaents a la meitat de l'Atlàntic per a la seva posterior introducció en el continent europeu.

L'èxit d'aquest tipus d'actuacions és fruit de l'excel·lent treball de col·laboració entre diversos organismes europeus i nacionals (MAOC, CITCO) i els diferents cossos policials i duaners, així com, en aquest cas, de la cooperació de les autoritats de DNRED i de la DEA.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-DenmsLcVS8