Salta al contingut principal

Intervinguda un "narcohabitatge" a Guadalajara dedicada al cultiu de marihuana "indoor"

  • Confiscades més de 1.600 plantes amb un total de 300 quilos de marihuana en una nova actuació en el municipi manxec del ‘Casar’

  • Detinguda una persona a les que se li imputen sengles delictes contra la salut pública i per defraudació de fluid elèctric

  • L'habitatge, un immoble de 380 metres quadrats repartit en tres altures, comptava amb bona part de les habitacions dedicades al cultiu de les plantes, donant l'aparença exterior d'un mer immoble residencial

28 de febrer de 2024.- Funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Castilla-La Mancha han intervingut un habitatge en el municipi del Casar (Guadalajara) que estava plenament dedicada al cultiu de marihuana ‘indoor’. Fruit d'aquesta actuació, la segona de similars característiques desplegada durant els últims dies en la mateixa localitat, s'han intervingut més de 1.600 plantes amb més de 300 quilos de marihuana i ha estat detinguda una persona a la que se li imputen sengles delictes contra la salut pública i de frau en fluid elèctric.

La denominada operació ‘Pantà’ ha estat desenvolupada per la Unitat Operativa del Servei de Vigilància Duanera a Guadalajara, amb la col·laboració de la Brigada Mòbil Central de la Subdirecció General d'Operacions de l'Agència Tributària. L'operació, que va donar lloc al desmantellament de la plantació el passat 22 de febrer, arrenca el mes de gener passat, gràcies a la col·laboració ciutadana.

La investigació inicial culmina finalment amb l'entrada i registre de l'habitatge, en interior del qual els agents troben un total de 1.620 plantes de marihuana en diferents estadis de creixement i floració, ubicades en diverses estades de l'immoble i adaptades per al cultiu il·legal, amb la infraestructura necessària per això.

Un immoble dedicat al cultiu de marihuana

L'habitatge intervingut era un immoble unifamiliar, d'uns 380 metres quadrats, amb una distribució de tres plantes i un entresolat, en la qual s'havien dedicada totes les estades a la plantació il·legal de marihuana, a excepció de l'entrada a l'immoble, la cuina, i el saló, utilitzat aquest últim com dormitori i menjador, com si d'un ‘narcohabitatge’ es tractés.

L'immoble disposava d'una instal·lació elèctrica perfectament disposada per proveir els diferents aparells de climatització, extracció d'aire i llums d'il·luminació i calor, així com al propi sistema de reg. Tota la maquinària ha estat confiscada en el marc de l'operació, igual que nombrosos productes fertilitzants utilitzats per forçar el creixement de les plantes.

La plantació desmantellada amb aquest operatiu hagués tingut un valor de mercat d'aproximadament 600.000 euros per collita, si bé la producció anual d'aquestes plantacions és de fins a sis collites a l'any, segons diversos factors, com són la genètica, l'espai o l'energia. La majoria de les plantes en interior produeixen entre 400 i 500 grams de marihuana per metre quadrat.

Durant l'actuació es va procedir a la detenció d'una persona, de nacionalitat estrangera, a l'interior de l'immoble, al mateix temps que s'ha localitzat igualment a dos col·laboradors que els investigadors consideren igualment responsables de la il·lícita gràcies a una sèrie de gestions d'investigació dutes a terme per no aixecar sospites, atès que l'habitatge comptava amb un sistema de vigilància remot per al control de la plantació que podria haver alertat de la presència policial en el moment de la intervenció. Els dos col·laboradors es troben en qualitat d'investigats no detinguts.

Després de l'actuació, la col·laboració d'operaris de l'empresa encarregada del subministrament elèctric en la zona va permetre detectar també l'enganxament il·legal a la xarxa elèctrica que s'havia implementat per a l'habitatge. A diferència de les instal·lacions d'aquestes característiques en sòl rústic, on resulta habitual detectar amb certa facilitat l'existència de preses o enganxaments il·legals als pals de llum, les plantacions localitzades dins municipis no són fàcils de detectar a primera vista, ja que el sistema elèctric sol anar sota terra i els enganxaments il·legals es troben ocults.

La investigació continua oberta sense que es descartin noves detencions.

Vigilància Duanera: Presentació de denúncies per contraban i delictes relacionats

Telèfon gratuït 900351378

Adreça electrònica: denunciasvigilanciaaduanera@correo.aeat.es

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-vi0MXBGEYx