Salta al contingut principal

Interceptat en aigües properes a Cap Verd un "narcoveler" que s'adreçava a costes espanyoles amb 200 quilos de cocaïna

  • En el marc d'una operació internacional contra el tràfic de drogues, sota la coordinació de Ameripol i de l'agència americana DEA, en què han col·laborat les autoritats brasileres i franceses, i l'Armada Espanyola

  • Arrestats els dos tripulants de l'embarcació, que procedia d'Amèrica del Sud, en direcció a les illes Canàries

29 de febrer de 2024.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, han interceptat en aigües properes a Cap Verd un ‘narcoveler’ que s'adreçava a costes espanyoles amb  200 quilos de cocaïna. Els dos tripulants de l'embarcació, procedent d'Amèrica del Sud i en direcció a les illes Canàries, han estat arrestats. L'actuació s'ha desenvolupada sota la coordinació de Ameripol i de l'agència americana DEA (Drug Enforcement Administration), en què han col·laborat les autoritats brasileres i franceses, i l'Armada Espanyola.

La investigació es va iniciar l'any passat quan, a través dels canals de cooperació policial internacional, els agents van tenir coneixement de l'arribada a Espanya de diversos membres d'una organització criminal a la recerca de contactes, a les illes Canàries, per realitzar una importació de clorhidrat de cocaïna.

Amb les primeres gestions policials van identificar a la persona que anava a dirigir l'operació a Las Palmas per noliejar un veler des d'Amèrica del Sud. A partir d'aquell moment, es van coordinar les actuacions a través de l'oficial d'enllaç en Ameripol. El desplegament d'actuacions en diversos països – principalment al Brasil, però també a Colòmbia i l'Uruguai –, juntament amb la Policia Nacional d'Espanya i les autoritats franceses, va permetre identificar a diversos membres de l'organització criminal en origen. La identificació del capità del vaixell, un ciutadà d'origen francès amb vincles a les Canarias, va possibilitar la detecció d'un veler de gairebé 19 metres d'eslora, amb bandera polonesa.

Amb l'avenç de les indagacions es va acreditar el trasllat de l'investigat nascut a les Canarias, cap del grup espanyol que anava a rebre la cocaïna, al Brasil per comandar ell mateix i coordinar des de l'aigua la importació de la substància estupefaent. Una vegada van tenir tot previst, els dos investigats van abandonar el Brasil e van iniciar la navegació cap a les costes espanyoles.

La Policia Nacional, juntament amb l'Armada Espanyola, va preparar un dispositiu naval amb l'objectiu de localitzar l'embarcació, que va finalitzar amb l'abordatge del veler en condicions de seguretat per part del Grup Especial d'Operacions (GEO). En el dispositiu van col·laborar agents de la Guàrdia Civil i funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, localitzant-se nombrosos paquets de cocaïna ocultes en el vaixell.

L'operació va culminar amb la detenció dels dos tripulants i el seu trasllat (al costat del veler) fins a les Canarias, on es va procedir al seu registre. S'ha aconseguit desarticular un grup criminal especialitzat en la introducció i distribució de grans quantitats de cocaïna a Europa a través de les Canarias, si bé la investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-8HnMHD76Bj