Salta al contingut principal

Desarticulada una organització de Vilanova d'Arousa que distribuïa cocaïna per Espanya i Portugal

  • La investigació del Servei de Vigilància Duanera a Galícia ha permès acreditar una vintena de viatges amb vehicles caleteados a diferents punts de la Península

  • A la presó el principal investigat, que havia romàs més d'un mes en parador desconegut, així com el conductor d'un vehicle que portava 50 quilos de cocaïna

  • En els registres practicats es van intervenir remolcs, garrafes de combustible, e fins i tot un tractor d'elevades dimensions per traslladar embarcacions, així com diners en efectiu, equips electrònics i documentació

16 de juliol de 2024.-El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Galícia ha desactivat una organització assentada a Vilanova d'Arousa dedicada a la distribució de cocaïna a diversos punts d'Espanya i Portugal mitjançant vehicles amb dobles fons. En el marc de l'operació, denominat ‘Patinet’, han estat detinguts, i es troben a la presó provisional, el principal investigat, que havia romàs més d'un mes en parador desconegut, així com el conductor d'un vehicle que portava 50 quilos de cocaïna.

Les investigacions arrenquen fa més d'un any quan el Servei de Vigilància Duanera a Vigo detecta que el principal investigat, ja conegut per la seva vinculació amb el tràfic de drogues per via marítima, realitza continus desplaçaments a diversos punts de la península ibèrica, el que fa sospitar als investigadors que pogués estar novament vinculat a la distribució de substàncies estupefaents que arriben a les nostres costes per via marítima.

Durant aquest temps, els investigadors de Vigilància Duanera van poder determinar que l'operativa de repartiment de la cocaïna es desenvolupava utilitzant dos vehicles, un que actuava com vehicle ‘llançadora’ i un altre com vehicle de càrrega.

Si els ocupants del vehicle ‘llançadora’ detectaven controls policials, o que poguessin ser objecte de seguiment, avisaven al vehicle que portava la càrrega perquè es desviés de la ruta i la reprengués en qualsevol altre punt evitant el control policial.

A més, els membres de l'organització variaven amb facilitat el vehicle en el que realitzaven els seus viatges i també canviaven de telèfons mòbils, a més d'utilitzar aplicacions encriptades, a l'efecte de dificultar qualsevol tasca d'investigació o seguiment.

Fruit de la investigació, s'ha pogut acreditar que l'organització criminal hauria realitzat a prop d'una vintena de viatges d'aquestes característiques a diversos punts d'Espanya, com Astúries, Andalucía i Galícia, així com a Portugal.

Operatiu en l'AP-9

Després d'una extensa tasca de camp, els investigadors del SVA van desplegar, al començament de juny passat, un operatiu que va permetre interceptar en l'autopista AP-9, a la província de Pontevedra, a un vehicle de l'organització que portava més de 50 quilos de cocaïna oculta en dos dobles fons.

El vehicle comptava amb un sofisticat sistema d'ocultació sota els dos assentaments davanters, que s'aixecaven íntegrament amb part de la carrosseria del vehicle. Per descobrir les calanques va ser necessària la utilització de l'escàner de contenidors de la Duana de Vigo.

En aquell moment es va produir la detenció del conductor del vehicle que transportava la substància estupefaent, mentre que el principal investigat es va donar a la fuga en una motocicleta en el moment en què anava a ser detingut pels investigadors i ha romàs en parador desconegut durant més d'un mes fins que s'ha presentat en el jutjat. Ambdós es troben ja a la presó provisional pels presumptes delictes de tràfic de drogues i organització criminal.

Als anteriors s'afegeix un tercer, investigat no detingut, en la zona de Lebrija, a què se li atribueix un delicte de contraban de gèneres prohibits tipificat en el Reial decret 16/2018.

Entrades i registres

Al costat de l'operatiu en l'AP-9 es van dur a terme cinc entrades i registres en domicilis i naus, tres a la zona de Vilanova d'Arousa (Pontevedra) i dos en les localitats de Lebrija i El Cuervo (Sevilla). Una de les naus de Vilanova comptava amb forts ancoratges de seguretat, per la qual cosa, per accedir a la mateixa, durant la matinada de dimarts 4 de juny, va ser necessària la col·laboració del Cos de Bombers de Vilagarcía d'Arousa.

A més de la substància estupefaent, entre els efectes intervinguts i llocs a disposició del jutjat es troben dos remolcs, una trentena de garrafes de combustible, e fins i tot un tractor d'elevades dimensions dels que habitualment s'utilitzen per traslladar embarcacions, així com equips electrònics, diners en efectiu i diversa documentació.

La detecció del tractor, els remolcs i les garrafes de combustible porten als investigadors a entendre que com a mínim part de l'organització es dedicaria també al rescat d'estupefaents introduïts per via marítima tant a Galícia com a Andalucía.

Les investigacions, realitzades per la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de Vigo, amb la col·laboració de la Unitat Operativa de Sevilla per als registres, continuen obertes i centrades principalment en una anàlisi de la documentació intervinguda, per la qual cosa no es descarten noves detencions.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-QPy8b6MW1P