Salta al contingut principal

Interceptats a Colòmbia 40 quilos de cocaïna que gestionava una xarxa criminal desmantellada a Barcelona, amb la detenció de 40 dels seus integrants

  • Les detencions inclouen als principals líders de l'entramat criminal, que introduïa a Catalunya grans quantitats de cocaïna en bidons de melmelada

  • Intervinguts més de 100 quilos de cocaïna, amb un valor en el mercat il·lícit de més de 6 milions d'euros

  • L'organització criminal gestionava des de Barcelona una xarxa de pisos on es venia i distribuïa la droga, i comptava amb ramificacions a Colòmbia, des d'on importaven els carregaments de cocaïna

  • La xarxa comptava amb persones que portaven la droga a domicili per encàrrec directe del comprador, o per ordre dels caps de l'organització

  • Al negoci dels estupefaents, els principals investigats sumaven també robatoris amb força a joieries i "narcoassalts"

  • S'han adoptada mesures cautelars sobre 20 immobles, 36 comptes bancaris i 16 vehicles

19 de juliol de 2024.- El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, conjuntament amb agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal, ha desmantellat una organització criminal internacional especialitzada en el tràfic de cocaïna, que s'importava des de Medellín (Colòmbia) fins a Barcelona. La investigació, tutelada pel Jutjat d'Instrucció número 24 de Barcelona, ha suposat la detenció de 40 persones, entre elles els principals líders de l'entramat criminal, i la intervenció de més de 100 quilos de cocaïna, amb un valor en el mercat il·lícit de més de 6 milions d'euros.

De tota la droga intervinguda, destaca l'últim decomís, que es va intervenir a Colòmbia el passat 8 de juliol amb la col·laboració de la Fiscalia Especialitzada Contra el Narcotràfic i la Policia d'Antinarcòtics d'aquest país. Aquell dia es va interceptar a prop de Medellín un carregament de 40 quilos de cocaïna que anava a transportar-se fins a Barcelona per ser distribuïda pels narcotraficants en els diferents punts de venda que l'organització controlava a la ciutat.

La investigació comença a finals del maig de 2022, a Sabadell, quan a hores intempestives un grup de persones va accedir a l'interior de la nau d'una empresa especialitzada en logística i transport i va forçar quatre bidons que contenien melmelada. Inicialment, tan sols es van observar danys en els bidons i es va descartar l'opció del robatori a l'empresa, però immediatament, quan es van comprovar les manipulacions que havien realitzat dins els barrils metàl·lics, i que aquests procedien de Medellín, es va sospitar que dins la melmelada podria haver cocaïna amagada.

Aquest va ser el començament d'una llarga i complexa investigació centrada en un entramat criminal que tenia com a finalitat la introducció a Catalunya de grans quantitats de cocaïna amb aquest sistema de transport.

Entramat instal·lat a Barcelona, amb connexions internacionals

Aquesta investigació, realitzada pel Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i l'Àrea Central de Crim Organitzat del DES, va confluir amb una altra que el DES Barcelona havia iniciat el juliol de 2022 sobre diferents punts de venda situades en el barri de la Barceloneta.

Les persones que els controlaven i dirigien es proveïen de cocaïna de diferents subministradors i també havien invertit en una futura importació d'aquesta droga des d'Amèrica del Sud per proveir els seus punts de distribució. La particularitat d'aquestes dues investigacions, en la seva fase primigènia, va ser que es va arribar a identificar per vies diferents de la persona responsable de planificar, gestionar i executar la importació, conegut com ‘les Barbes’.

Així, arran de les primeres gestions efectuades sobre la importació internacional descoberta a Sabadell també es van detectar d'altres tres enviaments similars de melmelada procedent de Colòmbia, efectuats pels mateixos investigats, i per als quals s'havien utilitzat diferents empreses amb l'objectiu d'emmascarar la identitat real de les persones que havia darrere de la trama. L'anàlisi d'aquests enviaments va permetre descobrir que la importació més antiga datava de l'any 2019, d'un només bidó, seguit d'uns altres dos el 2020, tres el 2021 i els quatre bidons de Sabadell el 2022.

S'estreta el setge

Feien un enviament per any, i el 2023 van intentar fer-ho novament, però en aquest cas la detenció l'abril d'aquell any a Barcelona d'un dels gestors de les importacions quan estava realitzant una transacció de cocaïna va comportar que l'entramat delictiu detingués la nova remesa de droga. Mesos després van començar de zero, ja amb noves empreses en origen i destinació, en aquest cas a Colòmbia i a Portugal.

Novament van sorgir complicacions el mes de febrer d'aquest any, quan ja tenien bidons a punt d'embarcament cap a Europa, i en creure que no superarien els controls duaners a Amèrica del Sud els investigats van decidir renunciar a l'enviament i el van retirar fins a un celler de Sabaneta (Medellín). Els exportadors van recuperar una part, i la resta es va quedar en aquell punt fins al 8 de juliol d'aquest any.

Aquell dia, en el marc de la investigació, i en col·laboració amb la Policia Nacional i els seus enllaços a Colòmbia, la Policia Antinarcòtica d'aquest país, complint les directrius de la seva Fiscalia i de la Comissió Rogatòria Internacional enviada des del Jutjat d'Instrucció número 24 de Barcelona, va procedir a l'obertura d'aquests bidons. En el seu interior van localitzar 40 quilos de cocaïna, deu en cada bidó.

Droga llançada des d'un cotxe durant una persecució policial

La part de la investigació que es va iniciar a Barcelona s'adreçava cap a una organització criminal formada, principalment, per un clan familiar local que tenia i controlava diversos pisos com punts de venda, principalment en el barri de la Barceloneta, però també en uns altres districtes, com Horta-Guinardó. Els líders de l'entramat eren dos germans, un home i una dona, i les seves respectives parelles, que mantenien contacte amb Colòmbia. Entre els altres components havia exparelles, germans e fills.

A més, l'organització disposava d'una sèrie de treballadors, de la qual tasca era la de vendre droga a domicili – ‘riders’, en l'argot –, que reben l'encàrrec directament del comprador, o per ordre dels caps de l'organització, i es desplacen al punt acordat per entregar l'estupefaent.

L'octubre de 2022 es va dur a terme una actuació policial on un dels caps de l'organització, juntament amb la seva parella, van ser detectats mentre estaven realitzant un transport de cocaïna. Diferents dotacions policials uniformades van intentar detenir-los, i van protagonitzar una fugida pels carrers de Barcelona, llançant paquets de droga per les finestres del vehicle.

Finalment van ser detinguts i es van intervenir 47 quilos de cocaïna. L'home detingut, que era un dels caps de l'organització, es troba actualment en un centre penitenciari, mentre que la seva parella, que llavors era menor d'edat, va quedar en llibertat.

Tràfic de drogues, robatoris amb força a joieries i "narcoassalts"

Les gestions d'investigació van permetre descobrir que els principals investigats no només es dedicaven a aconseguir substàncies estupefaents per a la seva distribució i venda final. També cometien robatoris amb força a joieries i "narcoassalts"; és a dir, robatoris violents a uns altres traficants fent-se passar per policies i emportant-se la seva mercaderia.

L'encarregat principal de gestionar i diversificar l'activitat delincuencial era un dels caps de l'organització, que el juliol de l'any passat va ser detingut, juntament amb la seva parella, també responsable de l'organització, quan transportava a prop de 10 quilos de cocaïna a un dels domicilis de què disposaven a Riells i Viabrea (Girona), i que utilitzaven com amagatall. Aquest domicili servia per dipositar grans remeses de droga i des d'aquí l'anaven extraient per proveir els diferents punts de venda. Per aquest fet va ser condemnat a més de sis anys de presó, que ja està complint.

Durant la investigació es van ser localitzant els diferents punts de venda que gestionava l'entramat criminal, així com les identitats de les persones que s'encarregaven de la venda final. Però, al seu torn, es van poder anar identificant als subministradors de la droga de la pròpia organització i en aquest punt es van identificar a dues persones que tenien contacte directe amb una font a Colòmbia.

Desplegament de 250 efectius per neutralitzar l'organització criminal

Dimecres passat 3 de juliol, en coordinació amb el Jutjat i la Fiscalia, i amb un desplegament de més de 250 efectius policials, es va realitzar un dispositiu per practicar 20 entrades i registres a Barcelona capital, Vacarisses (Barcelona), Riells i Viabrea i Salamanca, i al mateix temps detenir als implicats en la trama.

Com a resultat de l'operatiu policial es van detenir 38 persones i es van intervenir diferents substàncies estupefaents molt fragmentades i en disposició de ser subministrades des dels punts de venda desmantellats, així com d'uns altres fragments en roca.

La droga intervinguda va ser cocaïna (uns quatre quilos en pes brut), marihuana (uns nou quilos en brut), haixix (tres quilos), ketamina (178,7 grams), metanfetamina (128 grams), vidre (174 grams) i heroïna (nou grams). Precisament per al tractament, adulteració i preparació de la cocaïna s'ha localitzat, en un dels immobles intervinguts, un petit amagatall amb productes químics i estris per a la cort i manufacturación de la droga esmentada.

També es van intervenir 161.900 euros en efectiu recollits entre tots els registres, un lingot d'or de 20 grams purs, sis armes de foc (tres pistoles, un revòlver i dues escopetes – una de la quals retallada –), així com abundant munició, i es van retirar cinc vehicles i dues motocicletes dels investigats. A més, es va localitzar documentació informàtica relativa a les importacions de cocaïna realitzades per l'entramat desarticulat.

Investigació econòmica

Els investigadors econòmics van identificar nombroses operacions patrimonials, principalment adquisicions d'immobles i vehicles durant els sis últims anys. Fruit d'aquesta investigació centrada en el blanqueig de capitals provinents d'un delicte contra la salut pública, es van detenir a dos dels principals investigats i familiars, entre els quals destaca un reconegut psicòleg que va exercir de principal testaferro, i a cinc persones més per la seva participació en diverses operacions de blanqueig de capitals.

L'import total de les operacions de blanqueig de capitals supera 1,3 milions d'euros, en les que s'ha identificat un important volum de diners en efectiu utilitzat per realitzar operacions de compravenda de béns mobles i immobles.

En el transcurs del dispositiu, els investigadors de l'Àrea Central de Delictes Econòmics van executar mesures de caràcter econòmic i patrimonial sobre alguns dels investigats. La investigació econòmica va permetre el bloqueig i l'adopció de mesures cautelars sobre 20 immobles, 36 comptes bancaris i 16 vehicles.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-uFXg0ItXVw