Salta al contingut principal

Neutralitzat a Alacant un grup criminal dedicat al tràfic de drogues

  • L'entramat operava a mitjana i gran escala, tenint ramificacions en l'àmbit internacional
  • Es calculen més de mig milió d'euros intervinguts entre droga i diners en efectiu
  • Els principals detinguts són tres germans amb dedicació plena a la distribució d'estupefaents

27 de març de 2024.- Funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de Policia Nacional han detingut a la localitat de Teulada (Alacant) a tres homes que es troben implicats en el tràfic de drogues a petita, mitjana i gran escala. Es calcula en més de mig milió d'euros el valor de la droga i diners intervingut en l'operació, que ha permès la neutralització d'aquest grup criminal.

Les actuacions arrenquen després de la desactivació, en mesos anteriors, de dos entramats criminals en el marc de diverses operacions contra el tràfic de drogues que havien revelat connexions amb una altra organització que podria estar dedicant-se a les mateixes activitats il·lícites.

Aquesta informació va conduir fins a la població alacantina de Teulada, on s'assentarien els presumptes autors protagonistes de la investigació. Les indagacions en aquesta localitat es van iniciar amb una sèrie de vigilàncies i seguiments als principals sospitosos, segons les informacions que manejaven els agents de la Policia Nacional.

En el transcurs d'aquestes indagacions es va produir un nexe d'unió en les actuacions amb l'Àrea Regional de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a València, que es trobava investigant igualment la trama, a causa d'informacions rebudes per uns altres canals. Des d'aquell moment es va iniciar la coordinació d'ambdues investigacions per evitar duplicitats i actuar de forma sinèrgica.

Els investigats van resultar ser tres germans. El capitost del grup es trobava donat d'alta com a treballador per compte propi en el sector de neteges i jardineria, si bé en cap moment de la investigació se li va observar realitzar tasca alguna relacionada amb aquell sector d'activitat. El mateix ocorria amb la resta d'implicats, que es dedicaven únicament i exclusivament al tràfic de drogues.

Aquests individus estaven perfectament especialitzats en les seves activitats il·lícites i realitzaven habitualment maniobres de contravigilància per detectar possibles seguiments de tercers, resultant difícil i complexa la investigació a nivell operatiu.

Els sospitosos disposaven de vinculacions amb uns altres individus que els feien arribar les substàncies estupefaents mitjançant ‘narcollanxes’ que desembarcaven en les costes alacantines.

Fase d'explotació

Donats els elements indiciaris de l'activitat il·lícita que duien a terme, es va fer imperativa la fase d'explotació de l'operació. Tots i cadascun dels indicis apuntaven a la participació dels investigats en el tràfic de drogues i la seva pertinença a un grup criminal, per la qual cosa es va dur a terme el procediment que donaria lloc a la fase d'explotació.

Les entrades i registres dels diferents domicilis controlats es van realitzar conjuntament per funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, agents del Grup I de Crim Organitzat d'Alacant de Policia Nacional i policies del Greco Llevant.

En el moment del registre domiciliari del capitost de la trama, es trobava present la seva dona, una marroquina de 30 anys d'edat que, en un moment donat, es va abalançar i va agredir als agents de Vigilància Duanera, tractant fins i tot d'arrabassar l'arma a un d'ells. L'acció es va poder frustrar pels agents i aquesta persona va resultar detinguda per un delicte d'atemptat a agent de l'autoritat.

Durant els registres es va intervenir el vehicle que utilitzava habitualment el principal investigat, trobant-se en l'interior més de mil euros en efectiu i diverses dosis de cocaïna disposades per a la seva distribució directa, el que testificava les vendes directes per a consum.

El total d'efectiu intervingut ascendeix a 42.535 euros i les quantitats d'estupefaents són notòries (795 grams de cocaïna, tres quilos de marihuana i 65 quilos d'haixix), estimant-se un valor per als efectes intervinguts d'al voltant de mig milió d'euros, al que cap afegir la substància de cort, bàscules, anotacions comptables i armes blanques.

Trasllat de droga en un carro de la compra

Durant les actuacions va sorprendre als investigadors una de les formes de transport de droga que utilitzava l'organització. Es va detectar en un dels domicilis un carro de la compra ple de substància estupefaent que prèviament havia estat visualitzat durant les vigilàncies quan era traslladat pels investigats.

Amb l'actuació es desactiva un entramat criminal de vinculació familiar dedicat al tràfic de drogues a mitjana i gran escala principalment, però també al ‘sovintejo’. El principal investigat utilitzava als seus germans petits perquè amaguessin gran quantitat de droga en els seus habitatges, utilitzant-les com ‘guarderies’ per evitar la seva entrada a la presó en cas de ser descobert, ja que comptava amb diversos antecedents anteriors per tràfic de drogues.

Com a resultat de l'operació han estat detingudes quatre persones, tres homes i una dona, d'entre 39 i 22 anys, als qui s'imputen els delictes de tràfic de drogues i pertinença a organització criminal, tenint coneixement de totes les actuacions i passant a disposició dels Jutjats d'Instrucció de Guàrdia de Dénia.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-IEM2CXMvqM