Salta al contingut principal

Intervinguts a Barcelona 419 quilos de cocaïna que viatjava en un contenidor de cafè

  • La droga havia estat introduïda entre la mercaderia legal mitjançant la modalitat de ‘ganxo cec’

  • La càrrega de cafè que transportava el contenidor, procedent de Costa Rica, és comunament utilitzada per les organitzacions per ocultar la cocaïna, donada la dificultat de la seva manipulació

4 de març de 2024.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Guàrdia Civil han intervingut al port de Barcelona 419 quilos de cocaïna que es trobava en un contenidor amb cafè procedent de Costa Rica.

El contenidor havia estat seleccionat per a la seva revisió en l'escàner per part de la Unitat d'Anàlisi de Risc de la Duana de Barcelona. D'acord amb la informació declarada, la càrrega legal consistia en 275 bonys d'uns 70 quilos de cafè cadascun, sense paletizar, sumant un total de més de 19.000 quilos.

L'emmagatzematge del cafè en sacs en els contenidors, i sense organització en palets, és un mètode que habitualment utilitzen les organitzacions per ocultar enviaments de cocaïna, ja que la seva manipulació és més complicada.

En passar per l'escàner, es va comprovar que, entre els primers sacs de cafè, i propers a la porta, es podien apreciar uns bonys sospitosos, per la qual cosa funcionaris de Vigilància Duanera i Guàrdia Civil que treballen de manera conjunta tant en la Unitat d'Anàlisi de Risc com en l'escàner de contenidors, van procedir al seguiment de la mercaderia fins a un magatzem de logística on es descarreguen els contenidors amb cafè i cacau.

A l'arribada al magatzem logístic, es van obrir les portes del contenidor, i immediatament es va veure que damunt dels sacs de cafè apareixien uns bonys de color vermell i negre que, en ser descarregats, es va poder comprovar que contenien 361 pastilles de cocaïna retractilades, amb un pes de 419 quilos.

Aquesta modalitat de contraban, on res més realitzar-se l'obertura del contenidor apareixen motxilles o fardells amb cocaïna entre la càrrega legal, sense estar amagades, es coneix com ‘ganxo cec’ o ‘rip off’.

D'acord amb aquesta tècnica, un tercer que forma part de l'organització narcotraficant i que no està involucrat en l'enviament legal, aconsegueix arribar fins al contenidor, introduir la cocaïna i tancar-ho, de manera que, quan aquell contenidor arriba a un altre port, unes altres persones de l'organització l'obren, retiren la droga i tornen a tancar-ho.

Perquè l'operació sigui ràpida i corrin menys risc, en aquesta metodologia la cocaïna se sol col·locar a prop de la porta, i a vegades l'organització compta amb el suport d'operadors que tenen accés a les zones restringides dels ports per moure, carregar i descarregar la mercaderia dels contenidors.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-47eQLlsRRh