Salta al contingut principal

Desarticulat un grup criminal d'abast internacional especialitzat en robatoris de vehicles

  • S'han interceptat contenidors marítims a les Canarias i Gàmbia que contenien vehicles robats per vendre'ls fraudulentament en diferents països de l'Àfrica

  • Les investigacions arrenquen a partir de la sostracció de vehicles a Lleida, Girona i altres províncies

  • En el marc dels mecanismes de coordinació policial europea, es va descobrir que els presumptes autors dels robatoris havien participat en fets similars a tot Europa. Es detenen quatre homes i es recuperen sis vehicles

18 de maig de 2024.- El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària en el marc d'una investigació conjunta amb agents de la Policia de la Generalitat-mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DES) de la Regió Policial Ponent, ha detingut en les últimes dues setmanes a quatre homes, d'entre 29 i 47 anys, com presumptes autors de deu robatoris de vehicles i pertinença a organització criminal.

Les detencions són resultat d'una investigació oberta l'octubre de l'any passat després de detectar-se una sèrie de robatoris de vehicles, de la mateixa marca i model, amb un modus operandi idèntic. Específicament, entre el 28 i el 30 d'octubre de 2023 es van sostreure set vehicles: dos a Alpicat, dos a Lleida, un en Montsó i dos a Girona. D'aquests, dos van ser recuperats pels mateixos propietaris amb els sistemes de geolocalització.

Posteriorment, entre el 7 i el 9 de novembre es va tenir coneixement de dues sostraccions més a Almería perpetrades presumiblement per la mateixa organització criminal. Durant la fase d'investigació es va descobrir que darrere d'aquests fets havia una organització criminal amb arrels europees i africanes especialitzada en la sostracció de cotxes amb l'objectiu de vendre'ls fraudulentament en diferents països de l'Àfrica.

Traslladaven els vehicles robats en contenidors marítims

Els investigadors van comprovar que els integrants d'aquest grup criminal eren els responsables d'aquests robatoris i que, de manera itinerant i en poc espai de temps, s'havien desplaçat per diferents parts del territori espanyol.

Els lladres s'havien especialitzat en els robatoris de vehicles d'una mateixa marca i model. Una vegada sostrets, els estacionaven en zones aïllades per no aixecar sospites i assegurar-se de què no els havien descobert. En el marc dels mecanismes de coordinació policial europea, es va descobrir que els presumptes autors dels robatoris havien participat en fets similars a tot Europa.

Posteriorment, l'organització organitzava l'enviament dels vehicles a l'interior de contenidors marítims fins a l'Àfrica, on els venien de manera fraudulenta per aconseguir importants beneficis econòmics.

Organització criminal jerarquitzada on cada integrant tenia tasques definides

Aquest grup criminal estava perfectament jerarquitzat, dividit en tres nivells, on cadascun dels seus membres tenia una funció determinada. Estava liderat per un individu que s'encarregava de dirigir les accions i gestionar el trasllat via marítima dels vehicles sostrets.

En el segon nivell, es trobava el grup de persones que s'encarregaven d'executar els robatoris. En aquest cas, eren contractats específicament per a aquesta funció i es desplaçaven expressament des d'Europa.

Finalment, en cada zona on cometien els robatoris tenien individus que coneixien el terreny, seleccionaven els vehicles i facilitaven les dades necessàries per executar els robatoris amb seguretat.

S'intercepten dos contenidors marítims amb vehicles sostrets

El passat 28 de novembre, en una acció coordinada amb el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a les Canarias, es va aconseguir interceptar un contenidor, que havia contractat la xarxa criminal, al port de Las Palmas de Gran Canaria. En el seu interior van descobrir que traslladaven tres dels vehicles que havien sostret a la zona de Lleida.

Dies després, gràcies a les gestions duaneres internacionals realitzades per la Subdirecció General d'Operacions de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, es va interceptar un altre contenidor al port de Banjul (Gàmbia), per part de les autoritats portuàries del país, que traslladava tres vehicles, dos dels quals havien estat sostrets a Almería i el tercer s'està treballant per esbrinar on el van sostreure.

Finalment, entre el 24 d'abril i el 2 de maig, es van detenir a Lleida a quatre homes relacionats amb aquests fets. De la investigació es desprèn que aquests detinguts formarien part del tercer nivell de l'organització.

La investigació continua oberta per detenir a la resta d'integrants d'aquest grup criminal internacional. Els quatre detinguts van quedar en llibertat després de declarar en comissaria amb l'obligatorietat de presentar-se davant el jutge quan siguin requerits.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-eWN9F29hyn