Salta al contingut principal

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional treu a floti el patrimoni ocult d'una organització criminal

  • Es tracta de la segona fase d'una investigació que es va iniciar el febrer de 2022 amb la detenció d'un encartat i de tres més i un investigat el mes de desembre per un delicte de tràfic de drogues

29 de maig de 2024.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària en una operació conjunta amb la Policia Nacional han tret a la llum l'origen del patrimoni d'una organització criminal que hauria obtingut més de mig milió d'euros procedents del narcotràfic. Se'ls imputa un delicte de blanqueig de capitals acumulat al delicte de pertinença a organització criminal i delicte contra la salut pública pel qual ja van ser detinguts en el seu moment el mes de desembre de 2022.

La investigació es va iniciar el 2022 en el marc de l'operació Atlantis quan els agents de la Policia Nacional de la Comissaria Provincial de León investigaven la comissió d'un delicte contra la salut pública. Els investigadors seguien els passos d'un home que s'encarregava de gestionar conductors amb la finalitat d'introduir drogues a la ciutat de León per a la posterior distribució de substàncies estupefaents. Els vehicles que utilitzaven eren propietat d'un dels encartats i ocultaven les drogues en habitacles ocults, buits coneguts com ‘calanques’.

En una primera fase de la investigació i com a resultat dels registres domiciliaris realitzats, amb la pertinent autorització judicial, es van intervenir 4 quilos de cocaïna i 33.000 euros en efectiu, així com útils de disposició de drogues i diversos vehicles, procedint a la detenció de tres individus i un més investigat tots ells per un delicte contra la salut pública.

Se sospita ja des del principi com els beneficis obtinguts per la venda de cocaïna els estaven emblanquinant a través de dues societats, una d'elles dedicada a l'explotació de locals d'oci nocturn i una altra relacionada amb la construcció, per la qual cosa la investigació va continuar després de les detencions.

És per això que malgrat els diners confiscat als investigats en el moment de les detencions que ascendia a 33.000 euros en efectiu, la Comissaria Provincial de León coordinada amb l'Agència Tributària d'aquesta capital per tal d'indagar de manera més exhaustiva en els comptes dels detinguts així com les del seu entorn, han realitzat una investigació que després de la finalització de la mateixa, llança com a resultat l'aparició de més de mig milió euros, repartits en comptes bancaris, immobles i actius financers.

La tasca realitzada pels agents de Vigilància Duanera realitzant una laboriosa investigació s'ha centrat no només en els detinguts sinó en el seu entorn.

Els investigadors, després d'escodrinyar en els balanços dels seus comptes bancaris i les seves operacions immobiliàries han trobat importants discrepàncies econòmiques.

Els investigats utilitzaven vint-i-sis comptes corrents a nom de terceres persones, entre elles menors d'edat, i persones jurídiques essent partícips de diversos actius financers mitjançant els quals emblanquinaven importants sumes de diners origen del qual estava en la distribució de substàncies estupefaents, sense que consti cap altra activitat que pogués justificar els ingressos que figuraven en aquells comptes bancaris.

S'ha presa declaració a vuit testimonis els quals han vingut a corroborar les sospites dels investigadors posant de manifest el nivell d'especialització de l'organització criminal a la que pertanyien.

Un dels investigats es troba actualment a la presó complint una condemna de sis anys i pena de multa d'un milió d'euros, el qual juntament amb tres persones més més s'enfronten com presumptes autors a un nou delicte, en aquest cas de blanqueig de capitals, i autors dels quals, segons l'actual Codi penal, de la qual que oscil·la entre els 6 mesos i els 6 anys de presó a més de respondre amb una multa del triple dels diners defraudat.