Desmantellat un grup criminal dedicat al contraban de productes fitosanitaris il·legals procedents de la Xina
- Set persones han estat investigades com presumptes autores dels delictes de contraban, contra la salut pública, contra la propietat industrial, contra els recursos naturals i el medi ambient, d'alçament de béns, de simulació de delicte i de pertinença a organització criminal
- En dos magatzems, situats en San Javier i Murcia, han estat confiscades a prop de 24 tones de productes fitosanitaris il·legals, valorats en 800.000 euros
- Les substàncies van entrar en territori espanyol a través de l'aeroport de Madrid-barajas i, per via marítima, a través del port de València
3 de maig de 2024.- El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Murcia i la Guàrdia Civil de la Regió de Múrcia han desenvolupat de manera conjunta l'operació ‘Phytes’, una investigació que s'ha saldat amb la desarticulació d'un grup criminal presumptament dedicat a la introducció i comercialització de productes fitosanitaris il·legals, procedents de la Xina.
En l'operació han confiscat a prop de 24 tones d'aquestes substàncies, en San Javier i Murcia, valorades en 800.000 euros i s'ha investigat a set persones, una d'elles detinguda, com presumptes autores dels delictes de contraban, contra la salut pública, contra la propietat industrial, contra els recursos naturals i el medi ambient, d'alçament de béns, de simulació de delicte i de pertinença a organització criminal.
La investigació es va iniciar el 2022, quan el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària va detectar l'entrada de sobres aluminizados procedents de la Xina, a través de l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, sospitosos de contenir mercaderia il·legal.
La investigació inicial va permetre esbrinar que l'empresa comercialitzadora estava assentada a la Regió de Múrcia per la qual cosa les indagacions es van centrar en esbrinar el lloc on podien emmagatzemar-se.
Des d'aquell moment, informat la Fiscalia de Medi Ambient de la Regió de Múrcia, el Servei de Vigilància Duanera de la Regió de Múrcia i el Seprona de la Guàrdia Civil de Murcia van iniciar una sèrie de serveis coordinats.
Durant les vigilàncies i els controls efectuats als membres d'aquest grup criminal es va poder localitzar el lloc on s'emmagatzemaven i distribuïen els productes, moment en el qual, l'equip investigador va realitzar una visita a aquella nau industrial, ubicada en San Javier, per tal d'identificar, recomptar i extreure mostres dels productes per conèixer l'abast de les irregularitats que es poguessin estar cometent.
Simulació de delicte
Arran d'aquesta inspecció, els investigats van simular el robatori dels productes – que posteriorment els laboratoris han identificat com prohibits – i van presentar una denúncia en el corresponent jutjat, abandonant aquella nau com lloc assegurança de magatzem i distribució.
Els investigadors van esbrinar que els productes denunciats com sostrets havien estat traslladats a dos enclavaments més, situats en San Javier i en una nau porcina en desús de la pedania murciana de Les Dolores.
El registre d'aquests dos locals va permetre la localització e confiscació de prop de 24 tones de fitosanitaris, líquids i sòlids, valorats en 800.000 euros, així com documentació relacionada amb l'entramat delictiu.
Una part dels fitosanitaris confiscats mancaven d'etiquetats i correcte envasament i la seva venda no està autoritzada, existint en el mercat nacional diversos mercantils que els comercialitzen de forma legal. Presumptament, la xarxa criminal ara desmantellada els venia a la meitat del preu de mercat el que, a més, suposa competència deslleial per al sector.
Gènere prohibit
La major part dels productes confiscats incorporaven substàncies utilitzades en preparacions plaguicides, insecticides o fungicides, incloses en la Llista de substàncies actives amb principis actius que apareixen esmentats en el Reglament (UE) núm. 649/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 4 de juliol de 2012, relatiu a l'exportació i importació de productes químics perillosos i tenen la consideració de gènere prohibit, segons la Llei 12/1995, de 12 de desembre, de Repressió del Contraban.
Alçament de béns
Els investigadors també van descobrir que la capitost de l'organització – una dona de 43 anys, nacionalitat romanesa i assentada en la Regió de Murcia–, que havia acumulat amb els guanys de l'activitat il·lícita un important patrimoni immobiliari i automobilístic, va simular donacions i transferències d'habitatges i de vehicles a la seva mare i a unes altres persones de la seva confiança, per tal d'evitar les mesures que es poguessin adoptar contra aquests béns i intentar eludir les responsabilitats pecuniàries que se li poguessin imposar.
Finalment, durant la fase d'explotació de l'operació, han estat confiscats dos vehicles utilitzats per al transport dels productes i s'han bloquejat preventivament tres habitatges i un acte caravana, malgrat l'alçament de béns perpetrat per la líder de l'organització.
Segons es desprèn de la investigació, el negoci s'iniciava amb l'obtenció de fitosanitaris no regulats a la Unió Europea, continuava amb la seva entrada il·legal en territori espanyol i finalitzava amb la seva distribució en àmbit nacional.
Els investigadors han determinat que, pel que sembla, l'entramat delictiu va començar amb la introducció de sobres aluminizados de mig quilo de producte a través de l'aeroport de Barajas, si bé, en la confiança de què estaven passant desapercebuts, van augmentar les compres, arribant a introduir grans quantitats a través del port de València.
Els set investigats – dues dones i cinc homes, de nacionalitats romanesa, espanyola i colombiana –, els productes i els efectes confiscats, així com les diligències instruïdes, han estat llocs a disposició del Jutjat d'Instrucció número 1 de San Javier (Murcia).
Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):