Deute gestionat. Indicador V del Pla Estratègic
La missió fonamental de l'Agència Tributària és promoure i assegurar la correcta aplicació del sistema tributari. Per complir amb aquest comès, l'Agència ha de dur a terme una sèrie d'accions que garanteixen i faciliten el pagament de deutes tributaris, així com l'execució de procediments de cobrament, tant per als deutes de naturalesa tributària com per a uns altres deutes de la qual gestió ha estat encomanada a l'Agència Tributària.
El volum de deute sota gestió recaptatòria de l'Agència Tributària passa per diverses fases que influeixen en la capacitat del seu Departament de Recaptació per abordar-les. Aquestes fases van des de la possibilitat absoluta de gestionar-les sense més limitacions que les que l'ordenament jurídic imposa, a deutes de la qual gestió està imitada o condicionada per factors interns i externs que restringeixen l'activitat recaptatòria en diferents graus.
Tradicionalment, es distingeix entre deute "gestionable" i deute "no gestionable", depenent de les possibilitats que l'àrea de Recaptació pot desplegar per fer efectius els crèdits. Aquestes circumstàncies provenen en determinades ocasions del tipus de deute i la seva situació (com deutes pendents durant el període voluntari o deutes suspesos a causa de recursos, entre altres). Altres vegades deriven de la pròpia situació patrimonial o financera del deutor (per exemple, deutors declarats fallit, deutors involucrats en procés concursal i altres circumstàncies), el que afecta a la capacitat de gestió dels deutes.
Les situacions que limiten la gestió recaptatòria no impedeixen que l'Agència Tributària realitzi altres actuacions. Aquestes situacions se sotmeten a seguiment, basant-se en les eines informàtiques adequades que permeten detectar els canvis en les seves circumstàncies i així evitar els riscos que puguin derivar-se per desconeixement d'aquests canvis, o a causa del transcurs del temps, com poden ser una gestió més lenta o fins i tot la prescripció dels deutes.
A continuació, es presenta un quadre que mostra l'evolució del deute total pendent amb l'Agència Tributària des de 2015 fins al 2022, en milions d'euros.
A finals de 2022, el deute pendent va ascendir a 40.421 milions d'euros, mantenint-se en línia amb els nivells de l'any anterior i essent gairebé un 18% inferior a l'import registrat el 2015. Tanmateix, és important destacar que l'evolució del deute pendent total no sempre reflecteix necessàriament un millor acompliment de l'activitat de l'Agència Tributària, ja que pot veure's afectada per circumstàncies alienes al seu control.
Per aquesta raó, es considera fonamental que el cinquè indicador previst en el Pla Estratègic se centri en el deute "gestionable", sobre la qual la capacitat d'actuació és plena. L'objectiu és concloure la gestió de tot el deute gestionable en el menor termini possible, sense deixar de revisar la situació del deute amb gestió limitada amb la mateixa finalitat. L'índex es calcula relacionant l'import del deute gestionat respecte al deute gestionable en període executiu. Segons el Pla Estratègic, aquest índex ha de ser igual o superior a 0,9. Per tant, es busca gestionar com a mínim el 90% del deute gestionable en cada any.
Malgrat la seva utilitat per al seguiment anual, e fins i tot per a períodes més curts, com indicador estratègic que és, el seu examen s'ha d'enfocar en el llarg termini per obtenir conclusions més significatives, ja que permetrà determinar la tendència cap a on s'encamina la gestió recaptatòria de deutes, per comparació amb anys anteriors.
En resum, el deute gestionat en executiva va ascendir a 30.993 milions d'euros, el que significa que l'any 2022 es va gestionar el 92% del deute gestionable net en executiva que es va situar en 33.677 milions d'euros. Això demostra una correcta gestió recaptatòria del deute en l'exercici 2022.