El tancament de l'any 2023 en les últimes estadístiques tributàries publicades
Les estadístiques tributàries publicades recentment permeten començar a tenir una visió completa del que va ser l'any 2023. Durant l'últim mes s'han conegut les dades de desembre de vendes, treball i salaris de les Grans Empreses i del comerç exterior, i les dades del quart trimestre de vendes, treball i salaris de les Grans Empreses i de les pimes societàries. Aquestes últimes tanquen també l'exercici per a l'Observatori de marges empresarials. Així mateix, s'ha completat la informació anual en l'Estadística de l'Impost de Matriculació de Vehicles Automòbils . Falta per conèixer la informació sobre la recaptació de desembre que, com és habitual, es publicarà a finals de març.
Els trets bàsics que van caracteritzar l'evolució de les vendes, el treball i els salaris a les Grans Empreses i pimes societàries, els indicadors fiscals de major cobertura, van ser cinc: la moderació en el ritme de creixement de les vendes; el diferent comportament de les exportacions (amb un mal segon semestre de l'any) i de les vendes interiors (que van repuntar durant els últims mesos); el menor increment dels preus; el creixement robust i estable del treball, encara que a taxes inferiors a les de 2022 que reflectien la comparació amb un any 2021, que encara no havia assolit en algunes activitats la plena normalitat; i l'augment dels salaris mitjans per damunt del 5%, conseqüència endarrerida i incompleta de les pujades de preus dels anys anteriors. Aquells cinc elements se sintetitzen en els següents gràfics:
L'empitjorament durant l'any de les exportacions es pot analitzar amb més detall acudint a les Estadístiques de comerç exterior. Els gràfics que es mostren a continuació dibuixen la trajectòria de les exportacions de béns i del saldo comercial. Es pot veure com a partir d'abril les exportacions van entrar en terreny negatiu. Atès que les importacions també van caure des d'aquella data, el saldo comercial va aconseguir romandre relativament estable gran part de l'any, millorant els resultats registrats el 2022.
La moderació del ritme de creixement de les vendes el 2023 que s'ha esmentat com un dels trets distintius de l'any, pot donar lloc a una interpretació de la conjuntura de l'any més negatiu del degut si no es té en compte al mateix temps l'evolució de les compres. Les dades que acompanyen els informes de Grans Empreses i pimes societàries ofereixen aquella informació, que també es pot trobar, per a un col·lectiu d'empreses una mica menor, en l'Observatori de marges empresarials. En el gràfic següent es presenta aquella relació entre vendes i compres i la seva diferència, l'indicador de valor afegit. Com es pot apreciar, el magre creixement de les vendes va ser compatible amb un augment del valor afegit superior al 8%, gràcies a la pràctica estabilització de les compres.
Precisament aquell fort increment del valor afegit va fer possible que, malgrat les pujades de salaris i de la creació de llocs de treball, el resultat brut d'explotació seguís creixent. D'acord amb la informació que recull l'Observatori, i projectant el compte de pèrdues i guanys a 2023 amb els resultats de l'IVA i de les retencions del treball, el resultat brut d'explotació de les societats no financeres hauria crescut per damunt del 5% i el marge respecte al valor afegit se situaria en els dos últims anys en els màxims des de 2009. El següent gràfic il·lustra aquella evolució:
Finalment, cal ressenyar la publicació de la dada anual de 2023 de l'Estadística de l'impost sobre matriculació de vehicles automòbils . La dada final de l'any, que es va conèixer en forma d'avenç amb anterioritat, indica que el nombre de matriculacions va créixer un 12,9%, la xifra més alta des de 2016, i que el tipus mitjà va interrompre l'ascens que venia mostrant des del mínim també d'aquell any.