Novetats en l'Observatori de Marges Empresarials
El 18 de novembre es va publicar l'Observatori de Marges Empresarials (OME) amb dades fins al tercer trimestre.
Cal recordar que el OME és una operació estadística conjunta del Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa, el Banc d'Espanya i l'Agència Estatal d'Administració Tributària, que té com a objectiu proporcionar informació sobre els marges empresarials als analistes, investigadors i qualsevol ciutadà interessat, a més de realitzar una funció divulgativa per aclarir el que s'entén per marges. El OME disposa d'un web mateix que es completa amb les dades que publiquen tant l'Agència Tributària com el Banc d'Espanya.
En les dades que s'han publicat recentment en el portal de l'Agència es poden trobar tres novetats. La primera és una nova aplicació de consulta de les dades. Fins al moment totes les dades es podien descarregar en un format Excel i, dins els mateixos, es podien seleccionar les sèries que es desitgés per a l'anàlisi. Amb la nova aplicació l'anàlisi és interactiu modificant-se dades i gràfics d'acord amb la selecció que es faci en els diferents menús disponibles. L'aplicació permet a més la consulta des dels dispositius mòbils sense pèrdua de qualitat.
Encara que des de la nova aplicació també es poden descarregar les dades, a més en diferents formats, encara es mantenen els fitxers que es publicaven fins al moment per facilitar la transició des d'una presentació a una altra.
Les altres dues novetats han de veure amb la publicació de les estadístiques dels Comptes anuals de l'impost sobre societats i de Rendiments d'activitats econòmiques, en ambdós casos de l'exercici 2022. Aquesta informació s'ha incorporat ja definitivament a les dades del OME. Aquest sempre va pel davant de les estadístiques i, de fet, ja des d'agost incorpora informació de 2023, tant de l'impost sobre societats com de les declaracions de l'IRPF dels empresaris personals, però la publicació de les estadístiques anuals eleva a definitius les dades del OME de 2022.
En el que fa referència als comptes de l'impost sobre societats, el més cridaner en aquests últims anys és la diferent evolució dels beneficis en les empreses que van al tipus general i aquelles que tributen al 0% i 1% (principalment institucions d'inversió col·lectiva). En el següent gràfic figuren els beneficis totals i els beneficis eliminant aquelles empreses, juntament amb el tipus efectiu sobre els beneficis (sense les societats a tipus del 0% i 1%), la mesura més ajustada de la càrrega tributària que recau sobre les empreses societàries.
El gràfic permet observar la forta discrepància entre les dues sèries de beneficis que es va produir el 2019 i el 2021, indicatiu de l'intens creixement durant aquells anys dels beneficis en les empreses amb tipus al 0% i 1%. La gran variabilitat que solen tenir els beneficis en aquestes societats fa aconsellable fer el seguiment de l'impost excloent-les de l'anàlisi; altrament, el resultat és un tipus efectiu mitjà erràtic.
Quant als resultats de les empreses personals, informació que s'inclou també en el OME com complement a la informació de les societats, el 2022 s'ha confirmat la tendència que es ja va veure el 2021 i que es pot resumir dient que, encara que el nombre de persones i declaracions no ha assolit el màxim al que es va arribar el 2018, l'import dels rendiments va superar el 2021 i 2022 per molt els nivells previs a la pandèmia. Els dos gràfics següents mostren aquella evolució.