Salta al contingut principal

L'Agència Tributària preveu 18.525.000 declaracions en aquesta Campanya de Renda, amb 870.000 nous declarants

El termini per presentar les declaracions de Renda i Patrimoni comença el 2 de maig i finalitza el 30 de juny. L'Agència Tributària preveu tornar 11.425 milions d'euros a 14.200.000 declarants. Les declaracions amb resultat per ingressar previstes són 4.200.000 per un import d'11.650 milions d'euros. Realitzades devolucions per un import de 278,1 milions d'euros, un 8,7% més que a la mateixa data de l'any passat i confirmats fins avui 1.033.606 esborranys, un 4,7% més.

28 d'abril de 2008. L'Agència Tributària preveu rebre 18.525.000 declaracions de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) en aquesta Campanya de Renda, segons que han explicat en roda de premsa el president de l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT), Carlos Ocaña, i el seu director general, Luis Pedroche. Això representa un increment del 5% respecte a l'any passat i més de 870.000 nous declarants de l'IRPF. Es tracta del major augment del nombre de declarants de l'IRPF en els últims anys.

El termini per presentar les declaracions de l'Impost sobre la Renda i de l'impost sobre el patrimoni comença divendres 2 de maig i finalitza dilluns 30 de juny. De les 18.525.000 declaracions previstes, es calcula que 14.200.000 declaracions tindran dret a devolució, un 76,66% del total, per un import d'11.425 milions d'euros. Al seu torn, les declaracions amb resultat per ingressar previstes se situen en 4.200.000 (un 22,67%) per un import d'11.650 milions d'euros. Les declaracions amb quota zero es xifren en 125.000.

En aquesta Campanya de Renda, la quota total per ingressar superarà en 225 milions d'euros a la quota total per retornar. Aquesta diferència entre ingressos i devolucions és un 50% inferior a la de l'any anterior i es produeix per l'increment previst del 6,5% en la quota per ingressar davant un augment del 8,9% en la quota per retornar.

Per forma de declaració, les declaracions individuals creixeran un 10,4% i se situaran en 14.300.000, mentre que les declaracions conjuntes decreixeran un 10% fins als 4.225.000, segons les previsions.

Quant a l'impost sobre el patrimoni (impost cedit a les comunitats autònomes), es preveuen 1.050.000 declaracions i una quota per ingressar de 2.075 milions d'euros, un 14,8% més d'ingressos que l'any anterior.

Novetats de la Campanya de Renda

La principal novetat és l'aplicació de la nova llei de l'IRPF amb una rebaixa de l'impost i un augment dels mínims personals i familiars que permetran que s'exclogui de tributació a 7 milions de contribuents.

Els trams de la tarifa es redueixen a quatre i s'amplia el mínim exempt.

Per al 70% dels contribuents s'aplicarà un tipus únic del 24%. Tots els productes de l'estalvi tributen al 18%. A aquesta rebaixa fiscal cal afegir una nova deflactación de les tarifes de l'IRPF.

Increment de l'ús dels serveis d'assistència de Renda

D'altra banda, cal destacar la generalització dels principals serveis d'assistència de Renda: l'esborrany i la presentació per Internet. En aquesta campanya de renda es compleix a més el vint aniversari del programa d'assistència PADRE.

Avui dia, més de 14 milions de contribuents sol·liciten l'esborrany, fet que suposa que 3 de cada 4 contribuents el sol·liciten, i del total de declaracions, més d'un 25% es presentaran per Internet, 1 de cada 4 declaracions. Els centres d'atenció telefònica poden rebre 180.000 trucades diàries, i la cita prèvia és el mètode normalitzat per acudir a les plataformes de renda habilitades.

Esborrany de Renda i dades fiscals

L'Agència Tributària ofereix la possibilitat de rebre un esborrany de la declaració de Renda elaborat per l'administració tributària a tots els contribuents que reuneixin les condicions fixades per la Llei de l'IRPF. Bàsicament, poden rebre l'esborrany els contribuents rendes de les quals siguin procedents exclusivament de rendiments del treball, rendiments del capital mobiliari amb retenció o ingrés a compte, Lletres del Tresor, guanys patrimonials sotmesos a retenció o ingrés a compte, imputació de rendes immobiliàries sempre que procedeixin de dos immobles com a màxim, així com subvencions per a l'adquisició de l'habitatge habitual. Tenir dret a deducció per adquisició d'habitatge o donatius i desgravació per plans de pensions no impedeix rebre l'esborrany. Els qui no puguin rebre l'esborrany, obtindran les dades fiscals.

Fins al 28 d'abril s'havien confirmat 1.033.606 esborranys, 46.000 més que a igual data de l'any passat, cosa que representa un increment del 4,7%.

La via més utilitzada per confirmar l'esborrany en aquesta Campanya de Renda està essent Internet, amb el 40% del total, seguit per les entitats financeres amb el 23% i el telèfon amb el 16%, a continuació estan les oficines de l'AEAT amb el 15% dels esborranys confirmats, mentre que per SMS s'ha confirmat el 6% en total.

Devolucions a declarants de l'IRPF

Les devolucions a declarants de l'IRPF han començat abans de mitjan abril per als qui havien confirmat el seu esborrany de Renda. Fins al moment – dades a 28 d'abril-, l'Agència Tributària ha realitzat 489.772 devolucions per un import de 278,1 milions d'euros, cosa que representa un increment del 8,7% en import i de l'11,6% en número respecte a les mateixes dates de l'any passat.

Serveis d'assistència i informació

Els serveis d'assistència i informació que l'Agència Tributària presta al contribuent durant la Campanya de Renda s'ofereixen a través dels següents canals:

Internet (sede.agenciatributaria.gob.es ): sense necessitat de certificat de signatura electrònica es pot demanar, modificar i confirmar l'esborrany de l'IRPF; demanar cita prèvia, anul·lar-la i canviar-la; descarregar el programa PADRE; amb certificat de signatura electrònica es pot presentar telemàticament la declaració de Renda i pagar si surt per ingressar.

Telèfon:

Servei automàtic 901 12 12 24 Sol·licitar esborrany; confirmar esborranys per retornar; demanar cita prèvia.

Amb operador 901 200 345 Sol·licitud, rectificació i confirmació esborrany

901 22 33 44 Sol·licitud cita prèvia

Informació Tributària:

901 33 55 33 Resoldre dubtes tributaris

SMS: manar al 5025 el següent missatge: Renda (espai) Nombre de justificant de l'esborrany (espai) NIF . Només esborranys amb resultat per retornar.

Alertes a mòbils: Els declarants poden subscriure's a un servei d'alertes per mòbil pel qual se'ls informarà sobre l'emissió de l'esborrany de Renda o de la devolució en la Campanya de Renda de l'any vinent. Per fer-ho, bastarà que incloguin el seu número de telèfon mòbil i marquin la casella preparada per això en la declaració de l'IRPF.

Obligació de declarar

Té obligació de declarar qui obtingui rendes que superin els següents límits o diferents de les assenyalades a continuació:

  • Rendiments íntegres del treball: 22.000 euros bruts anuals quan procedeixin d'un únic pagador o quan procedeixin de diversos pagadors, sempre que l'import percebut del segon i restants, per ordre de quantia, no superi 1.500 euros anuals.
  • El límit és de 10.000 euros anuals si procedeixen de diversos pagadors i la suma percebuda del segon i restants supera en conjunt els 1.500 euros anuals; quan el pagador no està obligat a retenir; si es tracta de pensions compensatòries del cònjuge o d'anualitats per aliments – llevat que procedeixin dels pares per decisió judicial-.
  • Rendiments íntegres del capital mobiliari i guanys patrimonials sotmesos a retenció o ingrés a compte superiors a 1.600 euros anuals en el seu conjunt.
  • Rendes immobiliàries imputades derivades de més d'un immoble urbà no arrendat diferent de l'habitatge habitual, rendiments de Lletres del Tresor i subvencions per a l'adquisició d'habitatge de protecció oficial o preu taxat superiors a 1.000 euros anuals en conjunt.