Salta al contingut principal

L'Agència Tributària decomissa un vaixell amb 5.000 quilos de cocaïna a 800 milles de les Canarias

Cop al narcotràfic. El vaixell amb la droga i els cinc detinguts arribarà al port de Las Palmas el dia 5 de març. La droga podria tenir un valor de més de 250 milions d'euros en el mercat.

27 de febrer de 2009. L'Agència Tributària va detenir ahir dia 26 de febrer als cinc tripulants veneçolans d'un pesquer que navegava a unes 800 milles nàutiques de les Canarias amb 5.000 quilos de cocaïna.

La captura de la ‘La senyora Fortuna', embarcació fluvial d'uns 16 metres d'eslora i que navega amb pavelló de Veneçuela, va tenir lloc aquest dimecres quan funcionaris de l'Agència Tributària embarcades en el patruller de l'Armada ‘Sentinella' van abordar el vaixell amb base a Puerto de la Cruz (Veneçuela) i, després de sorprendre als tripulants, van trobar a bord més de 180 fardells de cocaïna d'entre 25 i 30 quilos de pes cadascun. La droga podria superar els 250 milions d'euros en el mercat.

L'abordatge es va efectuar sense incidents dignes de menció a les 05:57 del dia 26 a 780 milles al nord-oest de Las Palmas. Es tracta de la primera vegada que aquest tipus d'embarcació és utilitzada en el transport de cocaïna en la fase del transport més proper a les costes europees.

L'operació ‘Jirito' es va desenvolupar sota la direcció del jutjat número 2 de Ribeira i la coordinació de la Fiscalia Antidroga d'A Coruña. El vaixell juntament amb la droga i els detinguts arribarà previsiblement el 5 de març al port de Las Palmas de Gran Canaria. Aquesta important operació està relacionada amb una altra que està desenvolupant el cos nacional de policia i que continua oberta.

Coincidint amb l'operació ‘Jirito', i presumint-se que la destinació de la droga pogués ser la costa galaicoportuguesa i que per tant alguna embarcació ràpida pogués sortir des de Galícia per recepcionar la mercaderia transportada per la “La senyora Fortuna”, es va organitzar pel servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària durant els dies 24, 25 i 26 un dispositiu especial de vigilància aeromarítima i terrestre en la costa gallega. Com a conseqüència d'això es va aconseguir interceptar a la matinada del mateix dia 26 de febrer a la Ria de Muros/Noya una llanxa tipus planeadora amb quatre potents motors forabord i que carregada de gasolina es disposava a sortir cap a alt mar. S'instrueixen diligències en el Jutjat d'Instrucció número 1 de Muros al mateix temps que s'intensifiquen les tasques d'investigació destinades a identificar als tripulants o organització que podria haver previst utilitzar aquesta embarcació.

L'Operació “Jirito” és el setè èxit operatiu d'un grup especial de treball constituït a Galícia l'any 2005 pel servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, amb suport de mitjans marítims i aeris i la col·laboració d'organismes internacionals, destinat a la detecció de vaixells d'abastament que utilitzen la ruta de les illes (Cap Verd? Les Canarias? Açores) per al transport de cocaïna des d'Amèrica del Sud fins a Europa. Fruit del treball d'aquesta unitat s'han interceptat sis vaixells i s'ha impedit l'arribada a Europa a prop de 19.000 quilos de cocaïna en quatre anys.

Entre aquestes operacions, les més destacades són les següents: l'octubre de 2005 es va abordar el “ROQUE ENNUVOLO” que portava en els seus cellers 4.271 quilos de cocaïna; el juny de 2008 el pesquer “SAN MIGUEL” amb 4.080 quilos. i ara la “LA SENYORA FORTUNA” amb una càrrega de 5.000 quilos, tots ells amb bandera veneçolana.

La pèrdua de més de dinou tones de cocaïna suposa un dur cop a les organitzacions del narcotràfic amb unes pèrdues de 1.200 milions d'euros aproximadament i confirma la importància operativa de la tasca investigadora desenvolupada per Vigilància Duanera.