Salta al contingut principal

L'Agència Tributària desmantella una organització que va defraudar 62 milions d'euros d'IVA en tres anys

Lluita contra el frau fiscal. L'organització investigada era la més important d'Espanya en distribució irregular de components d'ordinador i consumibles electrònics. Ha hagut 16 detinguts i s'han immobilitzat més de cinquanta comptes bancaris. Diversos dels principals clientes majoristes de l'organització haurien participat en la comissió massiva de frau.

15 de juliol de 2009. L'Agència Tributària va desmantellar ahir una organització dedicada al frau de l'IVA, conegut com frau carrusel,  que havia defraudat des de 2006 com a mínim 62 milions d'euros. L'operació, coneguda com ‘Revival’ ha estat fruit de les investigacions coordinades per l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) amb equips d'inspecció i vigilància duanera a Catalunya, València, Aragón i Madrid.

En el curs de l'operació es van registrar sis domicilis de societats i persones a Madrid, València i Barcelona, havent-se intervingut valuosa documentació i ordinadors contingut del qual que està essent analitzat. A més, es va detenir a 16 persones i es van adoptar mesures d'assegurament sobre més de cinquanta comptes bancaris.

L'organització investigada era la més important avui dia a Espanya en el camp del frau de l'IVA en components d'ordinador i consumibles d'electrònica. L'organització havia format un complex entramat de societats instrumentals que usava per a les finalitats més diverses, sempre intentant emmascarar les seves activitats il·legals. S'ha detectat l'existència de més d'una trentena de testaferros i de societats a Romania, Bulgària, Xipre i Malta.

El cap de l'organització era un professional de València relacionat amb aquest tipus de fraus des de temps endarrere i amb antecedents penals, que es valia de diverses treballadores a les que havia instruït sobre les “precaucions” que havien d'adoptar per no ser localitzades. Per fer-ho, utilitzaven noms supòsits i deien treballar per a societats inexistents que eren teòricament controlades per testaferros reclutats entre persones insolvents.

Se sap que diversos dels principals clientes majoristes de l'organització haurien participat de forma concertada en la comissió massiva de frau. Aquests majoristes són proveïdors d'unes altres societats conegudes com “integradores de maquinari”, és a dir, aquelles que munten i comercialitzen els ordinadors dits clònics. Diverses d'aquestes societats clientes van ser registrades en l'operació.

Aquestes societats es beneficiaven de la defraudació adquirint els productes sensiblement per sota dels preus de mercat en estalviar-se el pagament de l'IVA, que no ingressaven en cap punt de l'entramat de compravendes entre societats. Aquests avantatge competitiu els permetia posar en el mercat uns productes a uns preus molt per sota del real. Les operacions fraudulentes de compravenda es produïen en diversos països europeus, per tal de dificultar el seu seguiment.

Les investigacions, que s'han prolongat per espai de més d'un any, van començar en detectar-se a un ancià que disposava de grans quantitats d'efectiu dels guanys a través d'una societat immobiliària de la seva propietat. Totes les actuacions s'han realitzat sota la direcció del Jutjat número sis de Saragossa.