Salta al contingut principal

L'Agència Tributària desmantella dues importants trames de frau d'IVA en el sector electrònic

En col·laboració amb unes altres administracions europees. L'import total defraudat ascendeix a uns 300 milions d'euros. Les operacions es van realitzar entre el juny de 2008 i el gener de 2009 i no es van fer públiques per no interferir en les investigacions judicials.

9 de març de 2009. L'Agència Tributària va desmantellar entre el juny de 2008 i gener d'aquest any dues importants trames de frau d'IVA en el sector de components electrònics per un import total defraudat d'al voltant de 300 milions d'euros. En les operacions es van embargar més de 250 immobles i es van bloquejar els comptes corrents utilitzats per a les transferències internacionals.

Com última actuació d'investigació en el cas, i per ordre del jutge, es va realitzar el mes de gener passat un registre a la seu d'una important empresa distribuïdora de material electrònic radicada a Holanda. Aquesta societat havia facturat 1.200 milions d'euros en els últims 10 anys, en bona part dirigits a Espanya a societats interposades, conegudes com ‘truites', que distribuïen sense IVA la mercaderia. En total, l'import defraudat a Espanya és d'uns 140 milions d'euros, mentre que el frau en diferents països europeus ascendeix a uns altres 160 milions d'euros.

En el curs del registre judicial es va intervenir abundant documentació que actualment està essent investigada pel servei de la Policia Fiscal Holandesa (FIOD). Aquest registre constitueix un primer pas per estendre la responsabilitat penal a aquells proveïdors radicats en països membres de la Unió Europea que afavoreixen i fomenten la continuació d'aquests fraus. Per això l'Agència Tributària ha comptat amb la col·laboració d'unes altres Agències Europees.

Per part seva, prèvia a aquesta intervenció es van realitzar les operacions Tarongina i Basile durant la setmana del 23 al 27 de juny de l'exercici passat que van ser la culminació d'investigacions desenvolupades durant any i mitjà per l'Agència Tributària. En elles van participar efectius de l'Àrea d'Inspecció Financera i Tributària juntament amb efectius de Vigilància Duanera.

L'Agència Tributària va analitzar informacions procedents de diverses fonts i, en particular, les derivades del conveni de col·laboració signat per l'Agència Tributària i el Comitè Nacional de BSA (Business Programa Association).

Aquestes actuacions posen de manifest el compromís de l'Agència Tributària en la lluita contra el frau que va permetre posar en marxa el 2005 el Pla de Prevenció del Frau Fiscal de 2005, actualitzat el 2008, i el continu desenvolupament d'investigacions per combatre aquestes trames defraudatòries.

Operació Tarongina

En l'operació Tarongina es va desarticular una trama que es lucrava amb dues tècniques de frau de l'IVA coneguts com “frau carrusel” i “frau d'abaratiment”. La primera consistia en fingir adquisicions intracomunitàries de béns i programa que, després de passar per dues societats de l'organització, tornaven a sortir del nostre país sol·licitant en aquell moment a Hisenda la devolució o compensació de les quotes d'IVA que ningú va ingressar.

L'organització era controlada per un grup familiar que seguint aquest procediment hauria defraudat al voltant de 40 milions d'euros el 2007 i 2008.

En l'esquema utilitzat participaven societats portugueses i súbdites romanesos amb antecedents penals. Es dona el cas de què l'Agència Tributària venia seguint la pista d'aquesta organització des de feia anys, ja que sobre ella penjaven denúncies per delictes fiscals des de l'any 2002.

En les actuacions, que es van desenvolupar a Madrid, es van practicar nou registres, precintant-se l'empresa causant principal de la defraudació. Pel que fa a les mesures adoptades sobre els patrimonis dels presumptes responsables, tendents al rescabalament del perjudici ocasionat, ha de destacar-se que el Jutjat ha ordenat, a instàncies de la investigació, la prohibició d'alienar nou immobles, així com el bloqueig dels comptes corrents.

Operació Basile

En l'operació Basile, l'organització detectada és considerada com una de les més actives al món del frau organitzat en el sector de l'electrònica. Estava controlada per una persona que romania oculta a les autoritats des que fora imputat en unes altres diligències obertes a Toledo per fets similars als actuals. L'organització havia desenvolupat un complex entramat de persones que actuaven com testaferros i en funcions auxiliars depenent del cap de l'organització. Disposaven de societats a l'estranger, tant per donar curs a la defraudació i tancar carrusels d'IVA, com per a emblanquinar els diners obtingut.

L'operatiu va tenir lloc en diverses fases, principalment a Madrid però també a Catalunya, Andalucía, les Canarias i Castella-la Mancha i es va saldar amb la desarticulació de l'organització, i el registre de 28 locals i domicilis des dels quals operaven.

Les quotes tributàries d'IVA que s'estima hauria defraudat l'organització ascendeixen a més de 100 milions d'euros en els últims quatre anys.

D'altra banda, i des del punt de vista de la recuperació de les quotes defraudades al fisc, les investigacions sobre la xarxa de testaferros i societats interposades de l'organització, que comptava a més amb els serveis d'un despatx d'advocats, han permès detectar i embargar més de 250 immobles valorats en al voltant de deu milions d'euros. Els comptes corrents amb les que es realitzaven les transferències internacionals en imports milionaris van quedar bloquejades per ordre judicial.