Salta al contingut principal

L'Agència Tributària comença l'enviament d'esborranys i obre el termini de modificació i confirmació

A partir d'avui, dilluns 5 d'abril, l'Agència Tributària comença l'enviament d'esborranys de l'Impost sobre la Renda de la Persones Físiques 2009 (IRPF 2009) i obre el termini per modificar-los i confirmar-los. Els contribuents que no haguessin sol·licitat l'esborrany en la Renda de l'any passat també podran sol·licitar-ho a partir d'avui mateix.

5 d'abril de 2010.  Per a aquells contribuents que el van indicar a través de la casella de petició en la declaració de l'IRPF o confirmant l'esborrany, la  sol·licitud va quedar registrada i se'ls enviarà l'esborrany o les dades fiscals al seu domicili sense necessitat de què repeteixin la petició. Ja hi ha 16,5 milions de sol·licitants d'esborrany. El termini de sol·licitud de l'esborrany de l'IRPF o de les dades fiscals acaba el 23 de juny.

El contribuent, una vegada que rebi l'esborrany, ha de revisar-ho per  completar-ho o modificar-ho, si és necessari, abans de confirmar-ho. La confirmació de l'esborrany suposa la presentació de la declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). El termini de confirmació d'esborrany conclou el 30 de juny (últim dia de Campanya de Renda), llevat de si el resultat és per ingressar i es domicilia el pagament, cas en què, el termini acaba el 25 de juny.

Qui poden sol·licitar l'esborrany?

Poden sol·licitar l'esborrany de l'IRPF tots els contribuents que reuneixin les condicions fixades per la llei per rebre-ho: els que només tinguin rendiments del treball, rendiments del capital mobiliari amb retenció o ingrés a compte, Lletres del Tresor, imputació de rendes immobiliàries de dos immobles com a màxim, guanys patrimonials sotmesos a retenció o ingrés a compte i subvencions per a l'adquisició d'habitatge habitual. La deducció per adquisició d'habitatge habitual amb préstec hipotecari, la reducció per aportacions a plans de pensions i la deducció per donatius no impedeixen rebre l'esborrany.

Si el contribuent que el sol·licita reuneix aquestes condicions, l'Agència Tributària li enviarà l'esborrany de declaració i les dades fiscals amb els que s'ha calculat; si no se li pot enviar l'esborrany, sempre rebrà les dades fiscals.

Com es demana l'esborrany de l'IRPF?

Cal facilitar el NIF i la casella 698 (quota íntegra, part estatal) de la declaració de Renda 2008 (declaració presentada l'any passat). Des del 5 d'abril fins al 23 de juny.

  • Per Internet (sede.agenciatributaria.gob.es )
  • Per telèfon, en el 901 12 12 24 (és un telèfon de servei automàtic que funciona les 24 hores del dia) o en el 901 200 345 (de dilluns a divendres, de 9 a 21 hores)

 

  • Com s'obté?
    • A través de  sede.agenciatributaria.gob.es amb certificat digital, DNI electrònic o el número de referència de l'esborrany. És possible subscriure's al servei d'alertes perquè l'Agència Tributària li enviï per SMS el número de referència de l'esborrany i el vegi per Internet.
    • Per correu en el domicili del contribuent. Els contribuents que hagin canviat de domicili han de comunicar-ho a l'Agència Tributària per Internet, per telèfon (901 200 345), en les oficines de l'Agència Tributària o amb el model 030 que pot obtenir-se en  sede.agenciatributaria.gob.es o en les oficines de l'Agència Tributària. Els empresaris o professionals poden comunicar-ho amb el model 036.

 

Quan el contribuent sol·licita l'esborrany, l'Agència Tributària analitza les seves circumstàncies i, si reuneix les condicions fixades per llei, envia l'esborrany per correu al domicili del contribuent, excepte si aquest el va sol·licitar per Internet amb DNI electrònic o certificat digital, cas en què accedirà al mateix a través de l'ordinador. En cas que no li correspongui l'esborrany, l'Agència Tributària sempre li remetrà les dades fiscals per ajudar-li en la confecció de la seva declaració.

Una vegada que es rebi l'esborrany fa falta revisar-ho. Un altre any més s'ha indicat en les cartes que acompanyen a l'esborrany algunes de les circumstàncies que poden no recollir-se en l'esborrany perquè el contribuent les tingui en compte a l'hora de revisar-ho. Les que poden ser més habituals són: quotes sindicals, circumstàncies personals i familiars i temes relacionats amb l'habitatge (referència cadastral, adquisició, lloguer i compte habitatge).

Com modificar l'esborrany de Renda

Quan el contribuent vaig desitjar modificar l'esborrany pot fer-ho a través d'aquestes vies:

  • Per Internet: sede.agenciatributaria.gob.es
  • Per telèfon (901 200 345)
  • Personalment, prèvia cita, en les oficines de l'Agència Tributària
  • En entitats col·laboradores

 

Amb l'objectiu de poder facilitar al major número possible de contribuents la declaració de la Renda, l'Agència Tributària ha ampliat l'àmbit de contribuents amb possibilitat de rebre l'esborrany i elabora un model que no pot ser confirmat directament, sinó que ha de ser revisat i, si escau, completat pel contribuent. Per evitar qualsevol confusió, apareix denominat com “Esborrany de declaració pendent de rectificar”. Una vegada completat, aquest esborrany pot confirmar-se.

 

CONFIRMACIÓ D'ESBORRANY

Existeixen diverses vies per confirmar l'esborrany, segons sigui el resultat per retornar o per ingressar i si es domicilia o no el pagament. Domiciliar el pagament significa que es pot presentar la declaració de la Renda o confirmar l'esborrany de l'IRPF qualsevol dia, però que el pagament no es farà efectiu fins al 30 de juny, últim dia de la Campanya de Renda. La domiciliació no impedeix seguir fraccionant en dos terminis el pagament de l'impost (el segon termini es paga el 5 de novembre).

VIES PER CONFIRMAR L'ESBORRANY DE RENDA

VIES PER CONFIRMAR

 

Tipus d'esborrany que pot utilitzar aquesta via

Per Internet

sede.agenciatributaria.gob.es

TOTS, tant si el resultat és per retornar com per ingressar.

Servei automàtic

24 hores

A tornar

Per SMS

Missatge al 7743

Renda (espai) nombre de justificant de l'esborrany (espai) NIF

Si l'esborrany és de declaració conjunta s'afegeix un espai i el NIF del cònjuge

Només esborranys per retornar

Per telèfon (operador)

De 9 a 21 hores, de dilluns a divendres

Per retornar i

per ingressar (només si es domicilia el pagament)

 banca telefònica

 

per ingressar (sense domiciliar)

En caixers   automàtics

De les entitats financeres que prestin aquest servei

per ingressar (sense domiciliar)

En les oficines de les entitats financeres col·laboradores

 

per ingressar (sense domiciliar)

Personalment, en les oficines de l'Agència Tributària o en les habilitades per les comunitats autònomes

 

Per retornar i

per ingressar (domiciliant el pagament)

 

 

En el moment de confirmar l'esborrany, el contribuent necessitarà alguna d'aquestes dades: el NIF, el número de compte corrent, el número de referència de l'esborrany (apareix en la carta que acompanya a l'esborrany) i el nombre de justificant (és el que apareix en el document d'ingrés o devolució que acompanya a l'esborrany). Per confirmar l'esborrany de Renda per Internet no és necessari el certificat de signatura electrònica, llevat de si es va a pagar en aquell moment.

 

SERVEIS D'ASSISTÈNCIA I INFORMACIÓ

  • Internet. sede.agenciatributaria.gob.es Ofereix informació i gestions sense horaris.
  • Renda Assistència 901 200 345. Per atendre qualsevol gestió de sol·licitud de l'esborrany de declaració i dades fiscals  (declarants). De 9 a 21 hores, de dilluns a divendres. També per a canvi de domicili fiscal.

 

Renda Informació 901 33 55 33. Per resoldre qualsevol dubte. De 9 a  19 hores, de dilluns a divendres. (de 9 a 20 hores des del 12 d'abril al 30 de juny).