Salta al contingut principal

L'Agència Tributària tornarà més de 12.200 milions d'euros a 15,7 milions de contribuents en la campanya de Renda 2009

L'Agència Tributària preveu més de 19 milions de declaracions en aquesta campanya de Renda. El 85% del total de devolucions es farà abans de principis d'agost. Amb DNI electrònic, o amb certificat digital, es pot obtenir en un màxim de 24 hores l'esborrany de la declaració de Renda 09.

L'Agència Tributària preveu tornar 12.280 milions d'euros a 15,7 milions de contribuents amb declaracions de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) en la Campanya de Renda 09, segons que ha explicat en roda de premsa el director general de l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT), Luis Pedroche, que ha estat acompanyat de la directora de Gestió Tributària, María Dolores Bustamante. La xifra de devolucions representa una disminució en import del 4,5% respecte a l'any passat i un resultat net a favor del contribuent de 5.620 milions d'euros, ja que les declaracions amb resultat per ingressar seran 3,5 milions per un import total de 6.660 milions d'euros. Les declaracions amb quota zero es xifren en 200.000. Per tipus de declaració, les declaracions individuals cauran un 0,07% i se situaran en 14.750.000, mentre que les declaracions conjuntes creixeran un 1,4% fins a assolir les 4.750.000, segons les previsions.

Dilluns passat, 5 d'abril, es va obrir el termini per a la modificació i confirmació dels esborranys ja sol·licitats i per sol·licitar l'esborrany en els casos en què no ho haguessin fet l'any passat. Des d'aquell dia, l'Agència Tributària ha enviat ja 4 milions d'esborranys i dades fiscals als contribuents, i ha calculat d'altres 13,7 milions d'esborranys i dades fiscals que estan pendents d'enviament. 

La Campanya de Renda per presentar les declaracions de l'Impost sobre la Renda començarà dilluns 3 de maig i finalitzarà dimecres 30 de juny. Dels 19,5 milions de declaracions previstes, un 0,3% més que l'any anterior, el 80% serà per retornar. El compromís de l'Agència Tributària és haver realitzat el 85% de les devolucions abans de principis d'agost. L'inici del procés de devolucions començarà el proper 15 d'abril per a aquells que hagin confirmat el seu esborrany de Renda 09.

DNI ELECTRÒNIC

La principal novetat de la campanya de Renda 09 consisteix en la possibilitat d'obtenir l'esborrany i les dades fiscals directament pel contribuent en un termini màxim de 24 hores a través de la pàgina web de l'Agència Tributària: sede.agenciatributaria.gob.es mitjançant la utilització de DNI electrònic o certificat digital.

Amb el DNI electrònic, o certificat digital, el contribuent pot accedir al servei d'ajuda de Renda 09 a Internet i obtenir el seu esborrany de manera immediata, si ja estigués calculat, o en un màxim de 24 hores. Per accedir a aquest servei amb el DNI electrònic el ciutadà necessita un equip amb lector de targeta i ha de recordar el seu PIN. Per a més informació de com utilitzar el DNI electrònic pot acudir a la pàgina web www.usatudni.és. 

ESBORRANY DE RENDA I DADES FISCALS

En la campanya de Renda 09 l'Agència Tributària espera emetre 21,9 milions d'esborranys i dades fiscals, 1,3 milions més que l'exercici anterior. La majoria d'ells els haurà enviat per correu durant les properes sis setmanes.

Quan el contribuent sol·licita l'esborrany, l'Agència Tributària analitza les seves circumstàncies i, si reuneix les condicions fixades per llei, envia l'esborrany per correu al domicili del contribuent, excepte si aquest el va sol·licitar per Internet, cas en què haurà d'accedir al mateix a través de l'ordinador. En cas que no li correspongui rebre l'esborrany pel tipus de rendes que percep, l'Agència Tributària sempre li remetrà les dades fiscals per ajudar-li en la confecció de la seva declaració. L'esborrany i les dades fiscals es poden sol·licitar fins al 23 de juny. 

L'Agència Tributària genera l'esborrany amb la informació disponible en el moment d'elaborar-ho, que procedeix de tercers (pagadors, entitats...) i del propi contribuent. Una vegada que es rep l'esborrany és necessari revisar-ho perquè l'Agència Tributària no sempre compta amb tota la informació completa i actualitzada de les circumstàncies del contribuent. Aquest any novament s'informa en les cartes que acompanyen a l'esborrany sobre algunes de les dades que poden no estar recollits en el mateix perquè el contribuent els tingui en compte a l'hora de revisar-ho. És necessari revisar-ho en especial: si s'han rebuda rendes per estar afectat per algun Expedient de Regulació d'ocupació, en temes relacionats amb l'habitatge (referència cadastral, adquisició, lloguer, titularitat i compte habitatge) i en relació amb les circumstàncies personals i familiars.

PRINCIPALS NOVETATS DE LA CAMPANYA DE RENDA

En la Renda 09 s'eleva l'import exempt de tributació de 20 a 45 dies per any treballat, amb un màxim de 42 mensualitats, per a les rendes procedents d'indemnitzacions per Expedients de Regulació d'ocupació aprovats amb posterioritat al 8 de març de 2009, igual que per als acomiadaments produïts per causes objectives amb posterioritat a aquesta mateixa data.

Entre altres novetats per a empresaris i professionals, s'estableix una reducció del 20% del rendiment net positiu per creació o manteniment de treball, sigui quin sigui el mètode de determinació del rendiment o estimació objectiva.

La deducció de 400 euros anuals sobre la quota líquida total de l'impost es manté en la Renda 09, atès que la seva eliminació, recollida en la Llei de Pressupostos Generals per a 2010, es liquidarà l'any vinent 2011.
Finalment, en la Renda 09 s'estableixen escales autonòmiques diferenciades aprovades per les comunitats autònomes de Madrid, La Rioja, Murcia i Comunitat Valenciana. A més, el model de declaració incorporarà un nou apartat que, a efectes informatius, permetrà conèixer quin import de l'IRPF 2009 correspon a la comunitat autònoma de residència del contribuent.

NOU PROGRAMA PADRE

El tradicional programa PADRE d'ajuda a l'elaboració de la declaració de la Renda ha estat renovat per adaptar-ho a les novetats tecnològiques i a les exigències de l'Administració Electrònica, com el lliure accés des de qualsevol plataforma o sistema operatiu. Ara permetrà la descàrrega automàtica de les dades personals i fiscals de tots els membres de la unitat familiar així com la incorporació de dades des de la modalitat individual.

El nou programa PADRE donarà un servei similar en un entorn més accessible i de més fàcil ús per a tots els ciutadans que el vulguin utilitzar.

SERVEIS D'ASSISTÈNCIA I INFORMACIÓ

Els serveis d'assistència i informació que l'Agència Tributària ofereix al contribuent durant la Campanya de Renda s'ofereixen a través dels següents canals:

Internet (sede.agenciatributaria.gob.es ): sense necessitat de certificat de signatura electrònica també es pot demanar, modificar i confirmar l'esborrany de l'IRPF (cal utilitzar per això el número de referència que es facilita en la carta o per sms); demanar cita prèvia, anul·lar-la i canviar-la i descarregar el programa PADRE. Amb DNI electrònic o certificat digital es pot, a més, presentar telemàticament la declaració de Renda i efectuar el pagament si el resultat és per ingressar.

Telèfon: 

  • Servei automàtic 901 12 12 24. Sol·licitud d'esborrany, confirmació d'esborranys per retornar, petició de cita prèvia per a confirmació d'esborranys en oficina des del 5 d'abril, a partir del 3 de maig per a la confecció de les declaracions de IRPF09.
  • Amb operador: - 901 200 345: Sol·licitud, modificació i confirmació d'esborrany. 
    - 901 22 33 44: Sol·licitud de cita prèvia per rebre atenció personalitzada en les oficines de l'Administració. Aquest servei, s'oferirà a partir del 15 d'abril per a la modificació i confirmació de l'esborrany i a partir del 3 de maig per a la confecció de les declaracions de IRPF09, que podran presentar-se a partir d'aquella data.
  • Informació Tributària  901 33 55 33: Resolució de dubtes tributaris.

 

SMS: manar al 7743 el següent missatge: Renda (espai) Nombre de justificant de l'esborrany (espai) NIF. Només per a esborranys amb resultat per retornar. (Atenció: el número per enviar SMS ha variat respecte a l'any anterior )

Alertes a mòbils : Els declarants poden subscriure's a un servei d'alertes per mòbil pel qual se'ls informarà sobre l'emissió de l'esborrany de Renda o de la devolució en la Campanya de Renda de l'any vinent. Per fer-ho, bastarà que incloguin el seu número de telèfon mòbil i marquin la casella preparada per això en la declaració de l'IRPF. 

OBLIGACIÓ DE DECLARAR

Té obligació de declarar qui obtingui rendes que superin els següents límits o diferents de les assenyalades a continuació:

  • Rendiments íntegres del treball: 22.000 euros bruts anuals quan procedeixin d'un únic pagador o quan procedeixin de diversos pagadors, sempre que l'import percebut del segon i restants, per ordre de quantia, no superi 1.500 euros anuals.
  • El límit és d'11.200 euros anuals 1) si els rendiments de treball procedeixen de diversos pagadors i la suma percebuda del segon i restants supera en conjunt els 1.500 euros anuals; 2) si el pagador no està obligat a retenir; 3) si es tracta de pensions compensatòries del cònjuge o d'anualitats per aliments-llevat que procedeixin dels pares per decisió judicial-.
  • Rendiments íntegres del capital mobiliari i guanys patrimonials sotmesos a retenció o ingrés a compte superiors a 1.600 euros anuals en el seu conjunt.
  • Rendes immobiliàries imputades derivades de més d'un immoble urbà no arrendat diferent de l'habitatge habitual, rendiments de Lletres del Tresor i subvencions per a l'adquisició d'habitatge de protecció oficial o preu taxat superiors a 1.000 euros anuals en conjunt.