Salta al contingut principal

L'Agència Tributària aclareix els termes de la resolució del Tribunal Economicoadministratiu Central que anul·la la liquidació anual d'IVA

En relació amb la nota de premsa que ha remès el sindicat de Tècnics d'Hisenda sobre un error de l'Agència Tributària que ha provoca la nul·litat de liquidacions d'IVA per valor de més de 5.000 milions d'euros, a l'Agència Tributària li agradaria aclarir:

- Que efectivament, hi ha una resolució del passat 29 de juny d'aquest any del Tribunal Economicoadministratiu Central que estipula la nul·litat de les liquidacions anuals d'IVA per la invalidesa de consideració de l'any natural com a període de liquidació d'aquest impost, en comptes de períodes trimestrals o mensuals.

- Que el criteri de liquidació anual porta aplicant-se de manera general des de l'aprovació del la llei de l'IVA a Espanya el 1986. I no és per tant cap error de gestió interna, sinó un criteri que ara es corregeix per un òrgan de la pròpia administració. L'Agència Tributària està aplicant el nou criteri des que es va conèixer la resolució esmentada.

- Que aquesta resolució provocarà un increment important de treball per fer novament les liquidacions d'IVA recorregudes i resoltes, que poden arribar a ser 6.500 a l'any com a màxim en els anys 2006, 2007 i 2008, però no centenars de milers d'expedients, com deia la nota del sindicat de Tècnics d'Hisenda, per liquidacions ajustades al nou criteri establert.

- Que aquest procés no generarà cap perjudici econòmic a les arques públiques, primer perquè les liquidacions recorregudes majoritàriament no s'ingressen fins a la seva resolució i segon perquè seran elaborades administrativament amb el nou criteri sense que prescriguin els drets de la Hisenda Pública.

- Que estem, per tant, davant un cas d'interpretació tècnica i jurídica d'un procés administratiu de control que augmentarà parcialment la càrrega de treball administratiu de l'Agència Tributària durant els propers mesos i que obliga a revisar les aplicacions informàtiques i els procediments, però que és perfectament assumible.

- Finalment, l'Agència Tributària lamenta que el sindicat de Tècnics d'Hisenda, una vegada més, interpreta de forma alarmista un procés jurídic-administratiu, deixant entendre que suposats errors de gestió poden provocar perjudicis de milers de milions a les arques públiques en un moment especialment delicat de la conjuntura econòmica i de dèficit en els comptes públics.