Salta al contingut principal

L'Agència Tributària desmantella una trama de blanqueig de 85 milions de dòlars provinents del narcotràfic

Detingudes 3 persones i intervingut diners en efectiu, joies, 22 immobles, 43 productes financers, 6 vehicles i 4 cavalls.

 L'Agència Tributària va desmantellar a Murcia durant el mes de juny una trama de blanqueig de capitals procedents del mercat il·lícit de drogues dels Estats Units. Els diners a emblanquinar, 85 milions de dòlars, era invertit en operacions financeres i patrimonials, sobretot en immobles a Murcia, Granada i  Málaga.

L'operació, denominada ‘Atalaya’ s'inicio el març de 2009 quan funcionaris de l'Agència Tributària van detectar operacions financeres i immobiliàries anòmales, realitzades per espanyols i britànics a Murcia, Granada i Málaga.

Durant l'operació es va comprovar que el capital que finançava aquestes operacions arribava a Murcia des dels Estats Units i de diferents paradisos fiscals mitjançant transferències bancàries efectuades per implicats en el tràfic de drogues, pels seus familiars o per testaferros, justificant aquelles remeses com inversions de no residents o préstecs de no residents a residents. En realitat era el benefici obtingut per una organització criminal amb la venda il·legal de hidrocodona, un derivat de l'opi, als EUA, a través d'Internet i en diferents locals. En total van vendre més de 50 milions de pastilles de 2003 a 2007 utilitzant receptes mèdiques falsificades, amb un benefici de 85 milions de dòlars.

Aquests capitals eren utilitzats a Espanya per capitalitzar societats patrimonials i per realitzar importantíssimes inversions immobiliàries, efectuant diferents vendes d'un mateix bé entre persones físiques i societats de l'organització per distanciar aquell patrimoni del seu origen il·legal i dificultar les investigacions. També aquests fons es destinaven a finançar l'alt nivell de vida dels traficants i dels seus còmplices, testaferros i assessors i advocats.

Durant l'operació s'han efectuat diferents registres domiciliaris a Murcia i a Mazarrón, intervenint documentació i equips, 9.000 euros en efectiu, joies i rellotges, 6 vehicles i 4 cavalls. També han estat detingudes tres persones: el principal testaferro de l'organització, l'advocat i assessor de l'organització i el principal implicat en la venda de drogues als EUA i contra qui havia una ordre de detenció internacional. Tots els detinguts i els gèneres intervinguts van ser llocs a disposició del Jutjat d'Instrucció número 4 de Murcia.

L'Agència Tributària ha adoptat mesures cautelars contra 22 immobles de luxe i 43 comptes bancaris, per un import que supera els 12 milions d'euros.

L'operació continua oberta i no es descarten noves detencions en els propers dies i l'adopció de noves mesures cautelars.