Salta al contingut principal

El Fòrum de Grans Empreses i l'Agència Tributària presenten el codi de bones pràctiques tributàries

La iniciativa, que és pionera, s'emmarca en les recents recomanacions de l'OCDE per fomentar la cooperació i la coordinació entre les empreses i l'Administració tributària. L'adhesió al codi està oberta a totes les empreses que el desitgin, participin o no en el Fòrum. Fomenta la transparència i la cooperació en la pràctica fiscal empresarial i augmenta la seguretat jurídica en la interpretació de les normes tributàries. Reduirà la litigiositat fiscal. En paral·lel s'estan desenvolupant treballs per a la reducció de càrregues administratives a les empreses.

El Fòrum Tributari de Grans Empreses ha aprovat aquest matí el codi de bones pràctiques tributàries. La reunió ha estat presidida per la Vicepresidenta segona i Ministra d'Economia i hisenda, Elena Salgado, i han assistit el secretari de l'Estat d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña i el Director General de l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT), Juan Manuel López Carbajo, així com representants dels consells de les vint-i-set empreses participants.

Aquest codi, de lliure adhesió per part de totes les empreses, estiguin o no representades en el Fòrum Tributari de Grans Empreses, és pioner al món i és fruit del treball cooperatiu amb una àmplia representació del teixit empresarial, basat en els principis de transparència i confiança mútua. L'OCDE recomana el desenvolupament d'aquestes relacions i l'assumpció de compromisos de bon govern corporatiu en matèria tributària. Espanya és el primer país que compta, des d'avui, amb un codi d'aquestes característiques, elaborat i acceptat expressament per ambdues parts.

Per a les empreses que s'adhereixin significa ratificar el seu compromís amb les millors pràctiques de govern corporatiu, amb la transparència, amb la cooperació en la pràctica fiscal així com amb la col·laboració amb l'Administració en la detecció de pràctiques fraudulentes.

Per part seva, l'Agència Tributària es compromet a aportar més seguretat jurídica en l'aplicació i interpretació de les normes tributàries, publicitant els criteris d'aplicació general i possibilitant les consultes prèvies i l'establiment de criteris sobre el tractament tributari de determinades operacions especialment complexes, el que suposarà la reorganització de determinades àrees de l'Agència Tributària.

Aquest augment de la seguretat jurídica permetrà reduir de manera considerable la litigiositat, que en el cas dels grans expedients fiscals pot arribar a assolir els quinze anys.

EL FÒRUM TRIBUTARI DE GRANS EMPRESES

El Fòrum Tributari de Grans Empreses, que es va constituir el 10 de juliol de 2009, té la missió de reforçar la transparència i confiança en la relació entre l'Administració tributària i les entitats per tal cooperar en la millor gestió del sistema tributari. En aquesta línia, es va contactar amb un conjunt d'empreses adscrites a la Delegació Central de Grans Contribuents i que destacaven pel seu volum, ingressos tributaris, informació proporcionada, nombre de treballadors i distribució geogràfica. Lògicament, els resultats que s'assoleixin i els acords que s'adoptin en el Fòrum Tributari de Grans Empreses estan oberts a tots els contribuents afectats.

En aquest sentit ja es treballa en la implementació d'una important reducció de les càrregues administratives  que suporten les empreses en la seva gestió fiscal, el que suposarà una simplificació de les mateixes i un estalvi important per a totes les empreses, que es veuen així beneficiades dels treballs del Fòrum.

El Fòrum està presidit pel president de l'AEAT i secretari de l'Estat d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña, i són membres el Director General de l'Agència Tributària, així com els seus responsables dels departaments de Gestió, Inspecció, Recaptació, Duanes i Delegació de Grans Contribuents i, per part de les empreses, un membre del Consell d'Administració de cadascuna d'elles, que podrà delegar en un representant per a les reunions.

Empreses participants en el Fòrum Tributari de Grans Empreses :

ACERINOX
ACS
AMADEUS IT HOLDING
BANC SANTANDER
BBVA
CAJA MADRID
CEPSA
COFARES
EL CORTE INGLÉS
ENDESA
FCC
GAS NATURAL FENOSA
GENERALI ESPANYA
IBERDROLA
IBERIA
INDITEX
LA CAIXA
MAPFRE
MERCADONA
MICHELIN ESPAÑA PORTUGAL
NORFIN HOLDER
RENAULT ESPAÑA
REPSOL YPF
SEAT
SIEMENS
TELEFÓNICA
VODAFONE