Salta al contingut principal

L'Agència Tributària desmantella a Eivissa una trama de frau fiscal que va adquirir 40 hotels per valor de mil milions d'euros

Haurien comès delictes de blanqueig de diners, contra la hisenda pública i contra els drets dels treballadors

 

L'Agència Tributària, en col·laboració amb la Policia Nacional, la Inspecció de Treball i la Fiscalia Anticorrupció, va desmantellar a Eivissa una trama de frau fiscal vinculada a una important cadena d'hotels, amb establiments a Eivissa, Mallorca i Praga. El grup va adquirir en l'última dècada quaranta establiments hotelers amb un valor de mercat pròxim als mil milions d'euros. El possible frau a la hisenda pública de l'Estat superaria els 14 milions d'euros.

En l'operació, realitzada l'últim cap de setmana de maig de 2010, han participat 26 funcionaris de l'Agència Tributària, set inspectors de Treball, dos fiscals anticorrupció, la Fiscalia d'Eivissa i la Brigada de Delictes Econòmics de la Policia Judicial de les Balears. El frau es va realitzar dins un important conglomerat hoteler que gestiona més de 70 hotels a Eivissa, Mallorca i Praga. Aquest conglomerat hoteler explota més de 10.000 llits.

Aquest grup tenia un volum de negocis, segons els tour-operadors, pròxim als 36 milions d'euros anuals. Tanmateix, no va ingressar quota alguna corresponent a l'impost de societats ni a l'IVA. Per eludir la tributació utilitzaven més de 300 societats diferents, a les que canviaven constantment el domicili, dificultant adjudicar el benefici empresarial a qualsevol societat. Les quotes defraudades superarien els 7.500.000 per a l'impost de societats i 7.000.000 per a l'IVA.

Paral·lelament a l'explotació dels hotels, entre 2001 i 2010 el grup de societats va adquirir 40 hotels amb un valor de mercat pròxim als mil milions d'euros. Per a aquesta adquisició es va constituir un alt nombre de societats participades per unes altres societats andorranes, que van aportar elevades sumes de divises per al finançament, donant-se així un possible delicte de blanqueig de capitals o autoblanqueig.

També la Inspecció de Treball ha detectat múltiples delictes a gran escala contra els treballadors i frau en les quotes de la Seguretat Social. Van constituir diverses empreses de treball temporal a la República Txeca per contractar treballadors de nacionalitat romanesa, que treballaven de manera irregular en els hotels.

Tots els possibles delictes han estat planificats i controlats, suposadament, per una sola persona, un important empresari hostaler, actualment lloc a disposició judicial.

L'operació, denominat ‘Tro’, té el seu origen en un informe de denúncia de l'Agència Tributària, presentat a la Fiscalia Anticorrupció a Madrid. Per part seva, la Inspecció de Treball va comunicar a la Fiscalia d'Eivissa la possible comissió de delictes de tràfic il·legal de mà d'obra i de frau a la Seguretat Social.

Els mitjans interessats en imatges de l'operació poden posar-se en contacte amb el Gabinet de Premsa de l'Agència Tributària.