Salta al contingut principal

L'Agència Tributària i la Policia Nacional decomissen una tona de cocaïna dissolta en polpa de fruita congelada

Detingudes set persones. El seu valor de mercat hagués superat els 30 milions d'euros.

L'Agència Tributària i la Policí­­a Nacional van confiscar el passat 27 de gener 1.000 quilos de cocaí­­na de gran puresa en una nau industrial de Viana (Navarra). La droga anava dissolta en 110 bidons de polpa de fruita congelada. El seu valor en el mercat ilí­­cito hagués superat els 30 milions d'euros.

 

L'operació, denominada "Candela", s'inicio el 2008 gràcies a les investigacions conjuntes de funcionaris de la Policí­­a Nacional adscrits a la Unitat de Drogues i Crim Organitzat (UDYCO) de la Costa del Sol de la Comisarí­­a de Torremolinos-Benalmádena i al Grup 43 de la Brigada Central d'Estupefaents, i funcionaris de les Unitats Operatives de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària de Andalucí­a i Paí­­s Basc. En aquestes investigacions es va descobrir una trama per a la introducció de grans quantitats de cocaí­na en territori nacional i la seva posterior distribució per diversos paí­­ses de la Unió Europea.

 

Gràcies a aquestes investigacions es va tenir coneixement de la propera importació d'un contenidor que transportava cocaí­­na dissolta en polpa de fruita congelada. El contenidor refrigerat va partir el 12 de desembre de 2009 en un vaixell portacontenidors de Buenaventura, Colòmbia. Després de ser transbordat a un altre vaixell en Balboa, Panamà, i creuar el Canal de Panamà, va arribar al port d'Algesires el 30 de desembre de 2009. El contenidor es transbordo novament a un altre vaixell amb destinació a Bilbao, on finalment va ser descarregat el dí­a 14 de gener de 2010, establint-se un exhaustiu dispositiu de vigilància del contenidor i de les principals persones investigades.

 

Els bidons congelats van ser transportats a Àlaba i posteriorment el 27 de gener de 2010 a una nau industrial que l'organització habí­a llogat en un Polí­gono Industrial de la localitat de Viana, Navarra.

 

Una vegada la mercanci­a en destinació, funcionaris de la Policí­­a Nacional i de Vigilància Duanera van efectuar l'entrada i registre de l'esmentada nau, sorprenent a cinc persones manipulant vint-i-tres tones de polpa de fruita amb la cocaí­­na lí­quida dissolta

Per eludir els controls duaners, l'organització va establir contactes comercials amb empreses exportadores radicades a l'Equador, el Perú i Colòmbia i utilitzo empreses importadores legals a Espanya, amb testaferros al capdavant d'elles. La cocaí­­na lí­­quida es barrejava amb la polpa de fruita mitjançant processos quí­­micos, i, una vegada en la seva destinació, se separava quí­­micamente i assecava per convertir-la en pols de cocaí­­na, llest per al consum.

 

L'operació es complet amb actuacions a Mijas, Málaga i Alacant.  Van ser detingudes un total de set persones i intervinguts tres turismes, una furgoneta frigorí­fica, 5.500 euros en efectiu, diversos passaports falsificats de gran qualitat, equips informàtics, telèfons mòbils i abundant documentació.

 

Els detinguts han passat a disposició de l'autoritat judicial competent en unió dels atestats instruïts i les proves aportades decretant-se l'ingrés a la presó de tots ells.