Salta al contingut principal

L'Agència Tributària preveu més de 8 milions d'usuaris del servei exprés per a l'obtenció de l'esborrany de renda 2011

El sistema REN0 per a l'obtenció ràpida, revisió, si escau modificació i confirmació de l'esborrany de renda s'amplia a més col·lectius i permetrà iniciar les devolucions el 12 d'abril

 A partir d'avui l'Agència Tributària obre el termini per gestionar de forma telemàtica l'esborrany de declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques corresponent a 2011 (IRPF 2011). Aquest any més de 22 milions  d'esborranys i dades fiscals es posaran a disposició dels ciutadans per facilitar la seva declaració i s'estima que més de 8 milions de contribuents utilitzaran el sistema REN0 per a l'obtenció ràpida de l'esborrany i les dades fiscals. La passada campanya, en el seu primer any d'aplicació, 6,5 milions de ciutadans van utilitzar el servei.

Es preveu que aquesta campanya compti amb 19,1 milions de declaracions, de les quals 14,6 milions seran amb dret a devolució, per un import total de 10.955 milions d'euros. Les devolucions començaran a practicar-se el proper 12 d'abril. Al mateix temps, s'estima que poc més de 4 milions de declaracions sortiran amb resultat per ingressar, per un import de 6.308 milions d'euros.

L'atenció en oficines, administracions i plataformes de renda arrencarà el 3 de maig i l'últim dia de campanya de Renda 2011 serà el 2 de juliol, però l'atenció a Internet i per telèfon comença avui.

Aquest any són tres les principals novetats de la campanya de Renda: la millora i simplificació del servei REN0 per a l'obtenció exprés de l'esborrany i les dades fiscals per Internet, la renovació completa del portal de Renda en la pàgina de l'Agència (sede.agenciatributaria.gob.es ) i la creació d'un nou Portal Mòbil específic per a telèfons mòbils en la direcció sede.agenciatributaria.gob.es.


Millora del servei REN0


Des d'avui mateix i durant tota la campanya estarà actiu el servei REN0 per a l'obtenció ràpida de l'esborrany i les dades fiscals sense haver d'esperar a rebre-ho en el domicili per correu i sense necessitat de comptar amb certificat electrònic. Avui dia l'Agència Tributària compte ja amb 19 milions d'esborranys i dades fiscals calculats.

Accedint per Internet al servei REN0, es pot obtenir l'esborrany  de manera immediata: se sol·licitarà el NIF i primer cognom del contribuent, la casella 620 de la Renda 2010 i un número de mòbil al que s'enviarà un SMS amb el núm. de referència per a la consulta, revisió, si escau modificació i confirmació de l'esborrany, que implica ja la presentació de la declaració.

Com a novetat, per accedir al servei REN0 aquest any no serà necessari tenir sol·licitat prèviament l'esborrany i també podran aprofitar el servei tant els no declarants en l'exercici anterior, com els nous declarants (en ambdós casos, en lloc de la casella 620 se sol·licitarà el codi d'un compte bancari de la que sigui titular el contribuent), igual que aquells hereus d'un contribuent mort que hagin de presentar declaració en el seu nom.


Nou Portal de Renda i Portal Mòbil

 

En paral·lel, l'Agència Tributària ha renovat el seu portal de Renda per a aquesta campanya, dotant-ho d'icones específiques que enllacen directament amb els serveis més demandats, i incloent un document de preguntes freqüents del contribuent. Al seu torn, el nou Portal Mòbil, especialment pensat per a mòbils intel·ligents i “tauletes tàctils”, reprodueix els avantatges d'accessibilitat del portal de Renda. En ambdós casos l'objectiu és facilitar tots els possibles la presentació de la Renda a través del web, que és la via més ràpida i còmoda per agilitzar la declaració i, si escau, l'eventual devolució que correspongui.

 

Qui no està obligat a declarar?

 

- En termes generals, no estan obligats a declarar els contribuents amb rendes exclusivament procedents del treball fins a un import de 22.000 euros anuals.

El límit per no declarar es redueix a 11.200 euros si els rendiments procedeixen de més d'un pagador (llevat d'excepcions), i també quan es percebin pensions compensatòries del cònjuge o anualitats per aliments no exempts, quan el pagador no està obligat a retenir i quan els rendiments estan subjectes a un tipus fix de retenció.

Ambdós límits segueixen essent vàlids per no declarar si el contribuent compte, en el seu lloc, o a més, amb els següents rendiments:

• dividends, interessos i plusvàlues sotmesos a retenció amb un  límit conjunt de 1.600 euros.
• rendes immobiliàries imputades, rendiments íntegres del capital mobiliari no subjectes a retenció derivades de lletres del Tresor i subvencions per a l'adquisició d'habitatges de protecció oficial o de preu taxat, amb el límit conjunt de 1.000 euros.

- Tampoc estaran obligats a declarar els contribuents que comptin amb rendiments del treball, capital i activitats econòmiques, així com guanys patrimonials, amb el límit conjunt de 1.000 euros, juntament amb pèrdues patrimonials inferiors a 500 euros.


L'esborrany: Qui i com?


Tenen dret a l'esborrany els contribuents que només comptin amb rendiments del treball, rendiments del capital mobiliari amb retenció o ingrés a compte, Lletres del Tresor, imputació de rendes immobiliàries de dos immobles com a màxim, guanys patrimonials sotmesos a retenció o ingrés a compte i subvencions per a l'adquisició d'habitatge habitual. La deducció per adquisició d'habitatge habitual amb préstec hipotecari, la reducció per aportacions a plans de pensions i la deducció per donatius no impedeixen rebre l'esborrany.

Per obtenir l'esborrany el contribuent té de termini tot el període de la campanya, des d'avui i fins al 2 de juliol. La via més ràpida per a la seva obtenció és per Internet, en sede.agenciatributaria.gob.es


L'esborrany ha de revisar-se


Un any més l'Agència Tributària vol recordar la conveniència de revisar l'esborrany de Renda, atès que, en el moment de la seva confecció, l'Agència podria no disposar de totes les dades del contribuent amb transcendència en la declaració de Renda, dades que el contribuent potser hagi d'incorporar a l'esborrany.

Alguns casos típics que aconsellen aquesta revisió són els següents:

- immobles i les seves referències cadastrals
- circumstàncies personals i familiars (si van canviar el 2011)
- aportacions de quotes sindicals
- deducció per maternitat
- deduccions per inversió en habitatge habitual i compensació per adquisició abans del 20 de gener de 2006 (casella 738).
- deducció per lloguer d'habitatge habitual.
- deducció per obres de millora de l'habitatge habitual
- deducció per compte habitatge
- deduccions autonòmiques

 

Com modificar l'esborrany de Renda?


Quan el contribuent desitgi modificar l'esborrany pot fer-ho a través de les següents vies:

- per Internet: sede.agenciatributaria.gob.es
- per telèfon: 901 200 345
- en les oficines de l'Agència Tributària o CA (prèvia cita, que pot sol·licitar-se per Internet, o en els telèfons 901 12 12 24 i 901 22 33 44)
- en entitats col·laboradores

 

Confirmació de l'esborrany

 

Existeixen diverses vies per confirmar l'esborrany, segons sigui el resultat per retornar o per ingressar i si es domicilia o no el pagament. Domiciliar el pagament significa que es pot presentar la declaració de la Renda o confirmar l'esborrany qualsevol dia, fins al 27 de juny, però que el pagament no es farà efectiu fins al  2 de juliol, últim dia de la Campanya de Renda. La domiciliació no impedeix fraccionar en dos terminis el pagament de l'impost (el segon termini es paga el  5 de novembre).

 

- Vies no presencials (sense desplaçament a oficines), del 10 d'abril al 2 de juliol (27 de juny si es domicilia el pagament, amb càrrec el 2 de juliol):

VÍA: Per Internet
sede.agenciatributaria.gob.es
 Tipus d'esborrany que pot utilitzar aquesta via: TOTS tant si el resultat és per retornar, com per ingressar (amb domiciliació: no necessita signatura electrònica).

VÍA: Per telèfon (VRU) Servei automàtic
901 12 12 24 (24 hores) 
Tipus d'esborrany que pot utilitzar aquesta via: A tornar

VÍA: Per SMS
Missatge al 217223:  Renda (espai) nombre de justificant de l'esborrany (espai) NIF
Si l'esborrany és de declaració conjunta s'afegeix un (espai) NIF del cònjuge 
Tipus d'esborrany que pot utilitzar aquesta via: A tornar

VÍA: Per telèfon (operador)
901 200 345 (de 9 a 21 hores, de dilluns a divendres)
Tipus d'esborrany que pot utilitzar aquesta via: Per retornar i per ingressar (domiciliant el pagament)

VÍA: Per banca electrònica i banca telefònica
Tipus d'esborrany que pot utilitzar aquesta via: Per retornar i per ingressar (sense domiciliar)

VÍA: En caixers automàtics de certes entitats
Tipus d'esborrany que pot utilitzar aquesta via: Per retornar i per ingressar (sense domiciliar)


- Vies presencials, del 3 de maig al 2 de juliol (27 de juny si es domicilia el pagament, amb càrrec el 2 de juliol):

VÍA: En les oficines de les entitats financeres col·laboradores
Tipus d'esborrany que pot utilitzar aquesta via: Per retornar i per ingressar (sense domiciliar)

VÍA: En les oficines de l'Agència Tributària o de les CA
Tipus d'esborrany que pot utilitzar aquesta via: Per retornar i per ingressar (domiciliant el pagament)


Ja disponible el programa PADRE


Tots aquells contribuents que, per les seves circumstàncies, no tinguin dret a l'esborrany, podran comptar, en qualsevol cas, amb les seves dades fiscals com ajuda en la confecció de la declaració. A més, des d'avui mateix, a través de la pàgina web de l'Agència, està disponible ja el programa PADRE d'assistència en l'elaboració de la declaració, que es podrà presentar a partir del 3 de maig.


Declaració de patrimoni


En aquesta campanya es recupera l'obligació de declarar l'impost sobre el patrimoni per als contribuents amb quota per ingressar (després d'aplicar les corresponents deduccions i bonificacions) i també per a aquells sense quota per ingressar, però que comptin amb béns i drets amb un valor superior als 2 milions d'euros.

Per norma estatal, el mínim exempt se situa en els 700.000 euros i l'habitatge habitual està exempta també fins als 300.000 euros, encara que ambdós límits poden variar, segons les CA.

Tots els contribuents als que correspongui declarar Patrimoni hauran de fer-ho exclusivament per Internet, mitjançant el número de referència de l'esborrany o dades fiscals, o bé utilitzant el DNIE o certificat electrònic. El termini per a la presentació comença el 3 de maig i s'estén fins al 2 de juliol (fins al 27 de juny per als pagaments amb domiciliació).


Serveis d'assistència i informació


- Internet. sede.agenciatributaria.gob.es
(ofereix informació i gestions sense horaris).
- Telèfon Assistència: 901 200 345
(per gestionar l'esborrany; de 9 a 21 hores, de dilluns a divendres).
- Telèfon Renda Informació: 901 33 55 33.
(per resoldre dubtes; de 9 a 20 hores, de dilluns a divendres).