Salta al contingut principal

L'Agència Tributària confisca a València 30.000 articles falsificats de marques de luxe per un valor de 10 milions d'euros

- Imputades tres persones, dos de nacionalitat xinesa i una espanyola

- Es tracta de falsificacions de bosses, moneders i cinturons de Gucci, Armani, Boss, Guess, Louis Vuitton i Burberry

L'Agència Tributària ha desmantellat al començament de desembre a València una organització contrabandista que intentava introduir a la Unió Europea un carregament  de productes de marques de luxe falsificats a la Xina. En l'operació ha intervingut un contenidor amb un total de 30.000 bosses, cinturons i moneders de reconegudes marques amb un valor estimat de 10 milions d'euros.

La mercaderia falsificada havia estat fabricada a la Xina. Procedent del port de Huangpu, a la ciutat de Guangzhou, al sud del país, havia arribat per via marítima a València el passat 26 de novembre i tenia per destinació final Itàlia.

L'Agència Tributària realitza una anàlisi per perfils de risc de totes les importacions que es realitzan en territori nacional tenint en compte el país d'origen, tipus de producte, intervinents i moltes altres característiques de l'operació mercantil. En aquest cas, l'anàlisi de la documentació va aixecar les sospites dels funcionaris de l'Agència, que van procedir a la intervenció dels productes falsificats en les instal·lacions que el transportista del contenidor amb la mercaderia posseeix a la localitat de Riba-roja (València).

El transportista, a preguntes dels funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària que participaven en l'operació, va informar de l'arribada imminent d'un altre vehicle, que s'anava a encarregar de fer arribar el contenidor a Itàlia, la seva destinació final.

La mercaderia falsificada ha estat posada ja a disposició judicial i les marques afectades (Gucci, Armani, Boss, Guess, Louis Vuitton i Burberry),  propietàries dels drets de representació i comercialització dels productes, han certificat que, efectivament, es tracta de falsificacions.

A conseqüència de l'operació, s'ha procedit a la imputació de tres persones, dos de nacionalitat xinesa, establertes a València i Itàlia, i una de nacionalitat espanyola. Les investigacions segueixen obertes i no es descarten noves confiscacions de gènere falsificat en els propers dies.

Més de 300 milions del començament d'any ençà

El perjudici social que genera el comerç clandestí resulta de rellevància tant per a les arques públiques, que pateixen una minva de recaptació, com per als fabricants i comerciants legals, atès que el comerç clandestí no paga impostos i, per tant, el seu marge comercial resulta artificialment competitiu. Per combatre aquest fenomen, l'Agència Tributària ve fent de la lluita contra la falsificació una de les seves àrees preferents d'investigació. Del gener al novembre de 2012 ha confiscat ja 1.750.000 productes falsificats, amb un valor estimat de 309 milions d'euros. A continuació  es detallen els principals productes confiscats:

- Rellotges:  54.710 unitats  amb un valor de 227,5 milions €
- Borses i caixes (moneders, etc.):  137.476 unitats  amb un valor de 36,3 milions €
- Roba (inclosa l'esportiva) i accessoris de roba:   321.422 unitats  amb un valor de  17,2 milions €
- Perfums, cosmètics i productes per al lavabo corporal: 169.878 unitats  amb un valor de 6,0 milions €
- Ulleres (incloses les de sol): 45.841 unitats  amb un valor de 5,9 milions €.
- Calçat (inclòs l'esportiu): 57.325 unitats  amb un valor de 4,0 milions €.
- Aparells de vídeo/àudio (inclosos els seus components): 45.536 unitats  amb un valor de 3,5 milions €.
- Mòbils (inclosos components i accessoris): 124.860 unitats  amb un valor de 2,2 milions €.
- Joguines i jocs (inclosos els electrònics): 100.251 unitats  amb un valor de 2,1 milions €.
- Productes d'oficina: 193.485 unitats  amb un valor d'1,8 milions €
- Joieria: 49.507 unitats  amb un valor d'1,1 milions €.
- Altres productes: 448.773 unitats  amb un valor d'1,6 milions €.
TOTAL: 1.749.064 unitats  amb un valor de 309,3 milions €.

L'operació desenvolupada a València al començament de mes ve precedida d'una sèrie d'actuacions destacades que s'han desenvolupat en els últims anys, com la intervenció al port d'Algesires, el juliol de 2011, de tres contenidors amb més de 25.000 sabatilles falsificades per un valor estimat de més de set milions d'euros.

Un any abans, el juliol de 2010, l'Agència Tributària va confiscar al port d'Alacant més de 300.000  productes falsos valorats en 25 milions d'euros, mentre que el 2008, també a Algesires, van ser detectats sis contenidors amb més de 231.000 articles falsos provinents de la Xina i destinats al Marroc, amb un valor superior a 144 milions d'euros.