Salta al contingut principal

L'Agència Tributària intervé més de 500.000 paquets de tabac en tres operacions a Andalusia

- Les actuacions s'han desenvolupat a la duana d'Algesires, en La Línia i a l'aeroport de Sevilla

- La valoració del tabac intervingut ascendeix a dos milions d'euros


L'Agència Tributària, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, ha intervingut més de 500.000 paquets de tabac en diverses operacions contra el contraban desenvolupats els dies 14 i 19 de desembre a Algesires, La Línia i l'aeroport de Sevilla. El valor de mercat del tabac confiscat s'estima en dos milions d'euros.

Les actuacions dutes a terme arrenquen el passat 14 de desembre a La Línea de la Concepción (Cádiz), on es va desplegar un ampli dispositiu per al control del contraban de tabac, compost per funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Andalucía i per personal de la Guàrdia Civil. El dispositiu tenia per objecte el control reforçat en el recinte duaner, les seves zones veïnes i controls de carretera, així com la inspecció de punts finals de venda, com bars i quioscos.

Mitjançant el reforç del control de les mercaderies portades pels viatgers al seu pas per la duana de La Línia procedents de Gibraltar es van efectuar 386 registres. L'objectiu era detectar la presència de tabac per damunt dels límits que permeten la importació en règim de franquícia aranzelària i fiscal, així com l'ocultació de paquets que poguessin ser constitutives d'infraccions administratives de contraban.

Com a resultat d'aquests controls es van efectuar 83 diligències que van resultar en l'abandonament pels viatgers de més de 800 paquets per superar els límits de la franquícia. Així mateix es van incoar sis diligències per la comissió d'infraccions de contraban, decomissant-se 818 paquets de tabac de diverses marques. Es van efectuar addicionalment 40 controls per carretera a la sortida de la localitat de La Línia i 13 controls en establiments detallistes, amb la intervenció de 25 paquets de tabac en un d'ells.

Cinc dies després, el matí del passat 19 de desembre, i sobre la base de línies d'investigació obertes pel Departament de Duanes de l'Agència Tributària, funcionaris de la duana de Sevilla i personal de la Guàrdia Civil van decomissar en la duana de l'aeroport de la capital sevillà 2.580 paquets de tabac contingudes en cinc equipatges facturats a nom de ciutadans de nacionalitat romanesa en vols procedents de Las Palmas de Gran Canaria.

Captura a Algesires
 
Aquell mateix dia, en el marc de la col·laboració internacional en el control de mercaderies sensibles, i sobre la base dels controls de seguretat que s'efectuen sobre la base de la informació de la declaració sumària d'entrada (ENS), es va detectar la presència d'un contenidor a la duana d'Algesires amb un perfil de risc que va fer sospitar que pogués contenir mercaderies no declarades.

Una vegada que es va procedir a la seva obertura es va comprovar que anava carregat en la seva totalitat, contenint 499.500 paquets de tabac de diverses marques, valorades en gairebé dos milions d'euros, que es pretenien introduir de contraban suplantant la raó social d'una empresa sense activitat. El contenidor procedia de Malàisia i la mercaderia que es declarava en la ENS eren mobles de plàstic. S'ha posat en marxa una investigació per descobrir als autors d'aquests fets.