Salta al contingut principal

L'Agència Tributària confisca més d'un milió de paquets de tabac de contraban en una setmana

 S'han culminat amb èxit tres importants operacions contra el contraban de tabac

L'Agència Tributària ha confiscat més d'un milió de paquets de tabac de contraban en tres operacions diferents i que han finalitzat totes aquesta setmana. El tabac decomissat podria haver superat en el mercat els quatre milions d'euros.

 

Operació ‘Algarrobo’

Els passats dies 17 i 18 de gener l'Agència Tributària ha culminat la denominada operació “Algarrobo” amb la detenció de 19 membres d'una de les organitzacions contrabandista més activa en el contraban de tabac, ja que operava tot l'any. En l'operació s'han decomissat 450.000 paquets de tabac de contraban, en una nau industrial de Griñón, Madrid. El tabac tenia un valor de mercat d'1.800.000 euros.

La fase final de l'operació havia començat el passat 13 de gener quan es va detectar un contenidor sospitós procedent de Dubayy i descarregat al port de Málaga de la qual declaració duanera indicava que contenia flors artificials. El contenidor va ser seguit per funcionaris de l'Agència Tributària fins a una nau industrial de Griñón, on l'organització contrabandista esperava la seva arribada el dia 17. En arribar a la nau s'ha detingut a les nou persones que esperaven l'enviament. Una vegada obert el contenidor s'han trobat en el seu interior 450.000 paquets de tabac de la marca Yesmoke, amb llegenda sanitària en anglès i sense precintes fiscals.

A més de les detencions a Griñón s'han realitzat d'altres deu detencions més: una a Santiago de Compostel·la, tres a Silleda (Pontevedra), una a Vigo, quatre a Madrid,  i una a Seseña (Toledo). Als detinguts se'ls imputa la seva participació en delictes de contraban amb organització, blanqueig de capitals, contra la hisenda pública, propietat industrial, falsedat documental i contra la salut pública. Entre els detinguts està el capitost, que ja va ser investigat en els anys 90 per la seva presumpta implicació en el contraban de tabac procedent d'Andorra, país amb el que mantenia forts vincles.

A la vegada que les detencions s'han efectuat cinc registres de domicilis particulars: dos a Madrid, tres a Silleda (Pontevedra) i un a Santiago de Compostel·la;  i cinc registres d'empreses de transport: un a Santiago de Compostel·la, dos a Madrid capital, un a Fuenlabrada i un a Barajas. En els registres s'han realitzat auditories informàtiques de tots els ordinadors de l'organització amb el suport d'una unitat especialitzada de la Inspecció de l'Agència Tributària.

També s'ha desmantellat la branca patrimonial de l'organització, que comptava amb més de 60 immobles: habitatges, cases de camp, naus industrials, i locals comercials a Santiago de Compostel·la, Silleda, Almería, Madrid i Castelló, que han estat intervinguts i en els que s'invertien els abundants guanys procedents de la seva activitat delictiva. Encara no es disposa d'una valoració dels immobles.

La destinació de part del tabac de contraban decomissat era la zona sud de Galícia, on es comptava amb la infraestructura necessària per a la seva distribució. Amb aquesta operació s'ha desarticulat l'organització criminal en tots els seus esglaons: els dirigents de la mateixa, els encarregats de les negociacions per a l'adquisició de la mercaderia, els encarregats d'ocultar el tabac en les Duanes, els transportistes i els distribuïdors als diferents punts de venda.

En l'operació ha col·laborat l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF) i ha estat fruit d'una llarga investigació realitzada per les unitats de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Galícia, dirigides pel magistrat del Jutjat d'Instrucció núm. 2 de Santiago de Compostel·la. L'operació continua oberta.

 

Confiscació a Barcelona

L'Agència Tributària també ha decomissat 518.000 paquets de tabac de contraban al port de Barcelona aquest passat 17 de gener. El tabac, presumptament falsificat, era transportat en un contenidor provinent de la Xina i amb destinació final Algèria. Són 486.000 paquets de la marca Marlboro i 32.000 paquets d'unes altres marques. El valor total de mercat podia superar els 2 milions d'euros. En aquesta operació també s'ha comptat amb la col·laboració de la OLAF.

 

Operació ‘Vlad’

Finalment, l'Agència Tributària ha conclòs l'operació ‘Vlad’, que s'ha desenvolupat entre el 15 de novembre de 2011 i el 15 de gener de 2012, realitzada per Vigilància Duanera de l'Agència Tributària. El seu objectiu era el control d'enviaments sospitosos de contenir tabac de contraban expedits per via aèria ja fora en l'equipatge dels viatgers o com càrrega aèria. El tabac provenia de mercats en què és més barat per la seva baixa tributació (les Canarias, Rússia i Ucraïna) amb destinació a la Península, les Balears, Ceuta i Melilla.

L'Agència Tributària ha confiscat en el curs de l'operació ‘Vlad’ 141.432 paquets de diferents marques, 102,7 quilos de picada i 1.275 cigars purs, qualsevol tabac de contraban. El valor de mercat podia superar els 200.000 euros.