Salta al contingut principal

L'Agència Tributària ha tornat ja més de 6.100 milions d'euros a 10.200.000 contribuents

- El 62% dels 16,7 milions de declaracions d'IRPF registrades s'han presentat per Internet, una via que aquest any han escollit 1,8 milions de declarants més que el passat exercici
- Els esborranys de Renda confirmats assoleixen els 7,9 milions, dels quals 4,8 milions s'han presentat per Internet, un 33% més
- El servei REN0 ha estat utilitzat fins al moment per 12,5 milions de contribuents, un 92% més que l'any anterior
- Durant la campanya s'han atès més de 2,6 milions de cites presencials i més de 8,1 milions de trucades

L'Agència Tributària ha tornat ja, a data de 29 de juny, 6.132 milions d'euros, corresponents a més de 10.220.000 declaracions, en la campanya de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) de 2011. D'aquesta manera, més del 75% dels 13,5 milions de devolucions sol·licitades s'han abonat als contribuents.

La Campanya de Renda 2011 conclou avui. Els contribuents que encara no hagin presentat la declaració podran fer-ho durant la jornada a través dels diferents serveis que ofereix l'Agència. En el cas d'Internet tenen temps fins a mitjanit en la pàgina sede.agenciatributaria.gob.es.

Aquest any, la Campanya de Renda 2011 ha vingut marcada per la sensible acceleració en els ritmes de devolució, especialment en la primera meitat de la mateixa, gràcies al major ús d'Internet com a mitjà per a la tramitació de les declaracions. De fet, a punt de tancar-se la campanya, i malgrat que la previsió global de devolucions té en compte una caiguda de l'1,8%, encara es registra un creixement del 4,6%, respecte a les devolucions abonades en la mateixa data de l'any passat.

Els contribuents han presentat ja 16,7 milions de declaracions d'IRPF, un 7,8% més que l'any passat. D'aquell total, 10,3 milions (entre esborranys i la resta de declaracions), un 61,6%, s'han tramitat per Internet. A data de 29 de juny, l'increment en les presentacions per Internet, en comparació de la mateixa data de l'any passat, és de més d'un 21%, el que significa que 1,8 milions de declarants s'han sumat al col·lectiu que prefereix aquesta via de declaració sense desplaçament a oficines per ser la més còmoda i ràpida per obtenir la devolució.
L'increment de les presentacions per Internet ha vingut acompanyat d'una caiguda de més de mig milió en el nombre de declaracions presentades a través d'entitats financeres, que no ha repercutit en una major pressió sobre l'atenció personalitzada que habitualment s'ofereix a través de les plataformes de Renda.

En el cas dels esborranys, i sobre un total de 7,9 milions confirmats, aquells que s'han tramitat per Internet superen la xifra de 4,8 milions, un 33% més que en igual data de l'any passat. Els esborranys confirmats per Internet suposen el 61,3% del total d'esborranys confirmats, davant el 48,9% de l'any passat.

Més de 12,5 milions d'usuaris de REN0

Aquest avenç en les presentacions per Internet es justifica per l'elevada utilització del sistema REN0. El 29 de juny, el servei exprés per a l'obtenció ràpida de l'esborrany i les dades fiscals havia estat aprofitat per més de 12,5 milions de contribuents, superant clarament l'objectiu inicial de 8 milions i registrant un creixement del 92% sobre les xifres de l'any passat en el mateix dia de campanya.

Al costat d'aquesta agilitació en els tràmits, el sistema REN0 ha permès reduir en un terç l'enviament per correu d'esborranys i dades fiscals. En qualsevol cas, i pensant en aquells ciutadans que no desitgen utilitzar Internet com a mitjà de tramitació de les declaracions, com cada any l'Agència Tributària ha posat a disposició del contribuent les seves oficines presencials i serveis telefònics. A falta de comptabilitzar l'últim dia de campanya, s'han concertat més de 2,6 milions de cites presencials i, a data de 28 de juny, s'han atès 8,1 milions de trucades, de les quals 6,2 milions amb atenció personalitzada a través d'operador.

Impost sobre el patrimoni

En aquesta campanya, i en paral·lel a la presentació de l'Impost sobre la Renda, s'ha recuperat l'obligació de declarar l'impost sobre el patrimoni per a aquells contribuents amb quota per ingressar (després d'aplicar les corresponents deduccions i bonificacions) i també per a aquells sense quota per ingressar, però que comptin amb béns i drets amb un valor superior als 2 milions d'euros.

Fins al passat dia 29 de juny, s'han presentat poc més de 107.600 declaracions, per un import superior als 484 milions d'euros. Les previsions inicials (191.000 declarants, per un import de 1.035 milions d'euros), es van realitzar abans que diverses CA anunciessin la seva decisió d'aplicar bonificacions sobre aquest impost.

Serveis d'assistència i informació

- Internet. sede.agenciatributaria.gob.es
(ofereix informació i gestions sense horaris).

- Telèfon Assistència: 901 200 345
(per gestionar l'esborrany; de 9 a 21 hores).

- Telèfon Renda Informació: 901 33 55 33.
(per resoldre dubtes; de 9 a 20 hores).