Salta al contingut principal

L'Agència Tributària reforçarà la lluita contra els arrendaments no declarats, el frau de professionals i les rendes ocultes a l'exterior

El pla anual, que consta d'una bateria d'actuacions en tots els àmbits dels diferents departaments, serà acompanyat pròximament d'una sèrie de mesures normatives entre les quals hi ha la limitació de l'ús d'efectiu.

 L'Agència Tributària ha publicat aquest matí a través del Butlletí Oficial de l'Estat les directrius generals del Pla de Control Tributari 2012, que és el principal instrument de planificació en la lluita contra el frau fiscal. L'objectiu per a aquest exercici és assolir uns ingressos de 8.171 milions d'euros per actuacions directes de control, un 8 per cent més que l'objectiu de l'any anterior.

Per això destaquen, dins el Pla de Control 2012, una sèrie de mesures específiques:

- Lluita contra l'economia submergida. Control dels arrendaments d'habitatges i negocis no declarats, per a la qual cosa es compta ja amb la informació dels consums elèctrics de més de 35 milions d'immobles a Espanya, així com el control de les mercaderies  procedents d'Àsia, tant en la seva importació com en la seva venda al detall.
- Lluita contra el frau que genera alarma social. Es perseguirà el treball de factures falses, la no facturació per béns i serveis, i els abusos de formes societàries abusives que s'usen per part de col·lectius de professionals, esportistes i artistes. Sobre aquest col·lectiu s'iniciaran 1.436 actuacions inspectores, un 14 per cent més que l'exercici anterior.
- Lluita contra les rendes a l'exterior. L'Agència Tributària utilitzarà a partir d'aquest any la informació rellevant a efectes fiscals de residents espanyols amb comptes, o fundacions, o entramats societaris, a Suïssa, Andorra, Panamà, Bahames o Antilles Neerlandeses, entre altres països. Aquest important avenç es realitzarà en virtut dels acords d'intercanvi d'informació efectiva, sota paràmetres de l'OCDE, que se signen amb bona part dels països abans considerats paradisos fiscals i que entraran en vigor el 2012.
- Lluita contra el frau en el tabac de contraban. L'Agència Tributària perseguirà el comerç de tabac de contraban i les trames criminals que el sustenten i que produeixen un greu perjudici  per competència deslleial. Fins al febrer de 2012 s'han decomissat 3,5 milions de paquets de tabac fals o de contraban, davant un milió en el mateix període de 2011. També es reforçaran les actuacions contra la falsificació de marques.
- Lluita contra el frau en la recaptació. Recuperar els deutes dels qui es poden declarar insolvents sense ser-ho o que oculten patrimoni és un dels principals objectius de l'Agència Tributària. Per això es reforçaran els embargaments preventius de béns i drets, s'intentaran assegurar els pagaments de deutes corresponents a delicte fiscal i se sol·licitarà l'ingrés a la presó dels condemnats que, sense ser insolvents, no compleixin l'execució de les sentències. A més es farà un seguiment continu de deutors recurrents per establir la seva situació patrimonial i la del seu entorn.
- Coordinació amb unes altres administracions tributàries. Es perseguirà especialment la planificació fiscal abusiva que pretengui beneficiar-se indegudament de les diferències normatives, en particular amb els territoris forals.

Com complement del pla anual de control 2012 es desenvoluparan mesures normatives, encara en fase d'anàlisi tècnica, com són:

- Limitació de l'ús d'efectiu en determinades transaccions econòmiques.
- Limitació de l'ús abusiu de determinats aspectes de l'impost sobre societats.
- Mesures per consolidar el sistema de reacció precoç davant els fraus en l'acció recaptatòria de deutes, produir millores en la investigació patrimonial i recaptació eficaç de responsabilitats civils i multes per delictes contra la Hisenda pública.

Finalment, a l'Agència Tributària li agradaria recordar que la forma més eficaç de la lluita contra el frau consisteix en la prevenció del mateix i la responsabilitat ciutadana a l'hora de pagar impostos. Per això millorarà els mecanismes per a la correcció de petits incompliments de forma voluntària, així com en els serveis de prestació d'ajuda en el compliment, com els esborranys de l'IRPF. L'Agència Tributària recorda que el frau és un problema de tots i que les postures tolerants beneficien a uns quants en perjudici de molts.