Salta al contingut principal

L'Agència Tributària desmantella una trama de contraban de maquinària destinada al programa nuclear d'Iran

 - Una empresa de Durango va arribar a enviar a la república iraniana set maquines que estaven destinades a la fabricació de components per a turbines utilitzades en plantes de generació d'energia

- Per eludir el control duaner, l'exportadora espanyola utilitzava una societat tapadora radicada a Turquia

- Els responsables es podrien enfrontar a penes de presó i a una multa de fins a sis milions d'euros

L'Agència Tributària ha desmantellat una trama de contraban de maquinària que violava l'embargament internacional decretat contra l'Iran pel Consell de Seguretat de Nacions Unides. D'acord amb les investigacions realitzades fins a la data, aquesta maquinària hauria tingut per destinació el programa de proliferació nuclear de la república iraniana. L'empresa exportadora, una societat domiciliada a Durango (Bizkaia), realitzaven l'enviament prohibit per l'ONU utilitzant una empresa tapadora d'Istanbul. Els responsables de la trama es podrien enfrontar ara a penes de presó i multes de fins a sis milions d'euros.

En la primera fase de l'operació, denominada ‘Kakum’,  l'Agència Tributària va detectar, durant els primers mesos de 2012, activitats sospitoses per part d'una empresa de Durango. El setembre de 2009, a aquesta societat li havia estat denegada per les autoritats competents la llicència d'exportació a l'Iran de set maquines per a la fabricació d'hèlixs de turbines utilitzades en plantes de generació d'energia, per considerar-se susceptible d'utilització en el programa nuclear iranià.

Per resoldre la denegació de l'autorització la trama ara descoberta va dissenyar, en connivència amb l'empresa iraniana, una estratègia conduent a eludir els controls duaners d'exportació i enviar de contraban l'esmentada maquinària a l'Iran.

Per fer-ho, es va servir d'una empresa intermediària que la societat iraniana compradora havia creat a Turquia amb finalitats merament instrumentals. D'aquesta manera, davant la Duana espanyola, formalment, la destinació final de la maquinària era Istanbul. Tanmateix, la realitat era una altra, atès que la mercaderia, una vegada arribava a Istanbul, era enviada immediatament a Teheran, la seva verdadera destinació.

Comunicats els fets a l'Autoritat Judicial, el passat 13 de novembre es va executar la segona fase de l'Operació ‘Kakum’. Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en funcions de Policia Judicial, i experts informàtics de la Delegació Especial  de l'Agència al País Basc, van registrar les instal·lacions de l'empresa i van confiscar d'abundant documentació i material informàtic, que en aquests moments està essent estudiat per experts de l'Agència Tributària.

Vulneració de la normativa de seguretat

Els responsables de la trama, acusats de contraban, s'enfronten a penes de presó i a una multa de fins al sèxtuple de la mercaderia exportada. Atès que les set màquines enviades a l'Iran tenen un valor total estimat de 955.000 euros, les sancions podrien rondar els sis milions d'euros.

L'operació ‘Kakum’ ha posat de manifest que la trama implicada ha vulnerat les lleis espanyoles sobre control del comerç exterior de material de defensa i de doble ús, així com la normativa comunitària en la matèria. Igualment, s'haurien vist vulnerats els compromisos internacionals adquirits per Espanya en el foment de la pau, l'estabilitat o la seguretat en l'àmbit mundial i regional i els interessos generals de la defensa nacional o de la política exterior de l'Estat.

De la mateixa manera, queda demostrada la falta de la diligència deguda per part de l'empresa en la lluita contra la proliferació d'armes de destrucció massiva, que exigeix dels Estats i de les empreses amb capacitat per exportar productes o tecnologies susceptibles de ser utilitzats en aquests programes de proliferació, impedir el subministrament directe o indirecte de sistemes d'armes i de productes susceptibles de ser utilitzats en programes nuclears i de míssils.

L'operació ‘Kakum’ es va iniciar en els habituals controls que la Dependència Regional de Duanes del País Basc de l'Agència Tributària realitza sobre les operacions de comerç exterior efectuats a través dels recintes duaners de la Comunitat Autònoma i sobre les empreses del sector, i, en aquest cas concret, sobre les exportacions de mercaderies i tecnologies susceptibles de contribuir a programes de proliferació nuclear.

Recursos audiovisuals

Filmació i fotos de la documentació i l'operatiu de l'operació'Kakum' (contactar amb el Gabinet de Premsa de l'AEAT)