Salta al contingut principal

L'Agència Tributària intercepta a la costa de Huelva un veler amb 50 litres de cocaïna dissolta en aigua salada

- Detinguts dos britànics, un d'ells resident a Gibraltar
- El mètode de dissolució en líquids no resulta habitual en la introducció de cocaïna a Espanya per via marítima


L'Agència Tributària ha confiscat de 50 litres de cocaïna oculta en els dipòsits d'aigua d'un veler de bandera britànica. Després de més d'un any de seguiment i investigació fruit de la coordinació amb els serveis d'intel·ligència del Regne Unit i Portugal, l'operació, denominada ‘Generalife’, va culminar amb l'abordatge del veler el dia 20 de novembre en aigües pròximes a la  costa de Huelva. Després del registre judicial de l'embarcació, funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària han procedit a la detenció de dos ciutadans de nacionalitat britànica, un d'ells resident a Gibraltar.

L'operació ‘Generalife’ es va iniciar a finals del mes de setembre de l'any passat, quan funcionaris de Vigilància Duanera a Algesires van tenir notícies de què es podria estar gestant una operació de tràfic de cocaïna organitzada per súbdits britànics que es trobaven en la zona del camp de Gibraltar.

Després de les primeres investigacions i vigilàncies practicades sobre els sospitosos, els funcionaris de l'Agència Tributària van poder confirmar que la introducció d'estupefaents a Espanya es duria a terme mitjançant un veler tipus ‘sloop’, de 12 metres d'eslora i bandera britànica dit ‘Posidó’, que va ser localitzat al port de Barbate (Cádiz). Atès que la investigació afectava a ciutadans britànics, des d'un principi es va comptar amb la col·laboració del Soca britànic (agència contra el crim organitzat). En l'operació de control també va participar la Policia Judiciària portuguesa.
El veler va ser interceptat el passat dia 20, quan una dotació del vaixell d'operacions especials de Duanes ‘Fulmar’ va decomissar l'embarcació i va procedir a la detenció del seu tripulant, F.M.D., amb nacionalitat britànica i resident a Gibraltar. Finalment, l'embarcació, escortada pel vaixell ‘Fulmar’, va arribar al port d'Algesires, on es va procedir al seu registre judicial.

Un mètode nou en embarcacions

Després de diverses hores de minuciós reconeixement per part dels funcionaris de Vigilància Duanera, el resultat seguia essent negatiu, per la qual cosa es va optar per inspeccionar els propis elements integrants del veler. Aquesta comprovació es va iniciar amb la revisió dels dipòsits d'aigua de l'embarcació, manifestant en aquell moment el detingut que aquests dipòsits s'havien contaminat amb aigua de mar.

En aplicar els reactius de la droga al contingut d'un d'ells el test va donar com a resultat la presència de cocaïna de gran puresa. Una vegada extret tot el líquid del dipòsit, es va estimar un volum aproximat de 50 litres de cocaïna en forma de dissolució líquida d'alta concentració.

La dissolució de cocaïna en líquids com a mètode per a la seva introducció il·legal a Espanya no és innovadora en si mateixa, però sí l'és com fórmula d'ocultació en el cas d'embarcacions, on els delinqüents  solen optar pel sistema de doble fons.

Com a resultat de les investigacions s'ha procedit posteriorment a la detenció al Regne Unit d'un segon ciutadà britànic, C.A.P. L'operació continua oberta i no es descarta realitzar en els propers dies nous detencions. Tant la droga decomissada, com el primer detingut i l'embarcació intervinguda han estat llocs ja a disposició del Jutjat de 1era Instància i Instrucció número 2 de La Línea de la Concepción.