Salta al contingut principal

L'Agència Tributària intervé mig milió de paquets de tabac de contraban a Barcelona

 - El valor de mercat del tabac, que estava ocult en un contenidor procedent de la Xina, supera els 2.200.000 euros
- L'operació s'ha saldat amb la detenció d'11 persones


L'Agència Tributària ha decomissat 491.500 paquets de tabac de la marca “Marlboro” ocultes a la província de Barcelona en un contenidor procedent de la Xina. El valor de mercat dels cigarrets confiscats supera els 2.200.000 euros i els impostos que s'haurien defraudat amb la introducció de la mercaderia en el circuit comercial ascendeixen a 1,75 milions d'euros. Un total d'11 persones han estat detingudes i posades a disposició judicial, nou d'elles de nacionalitat xinesa. Se'ls imputen delictes de contraban i falsificació documental.

L'operació, denominada ‘Moto’, es va iniciar el mes de setembre passat, quan funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a València van alertar sobre la presència d'un contenidor procedent de la Xina que declarava bosses i perfil del qual responia al d'un enviament sospitós de contraban de tabac.

Després de confirmar la presència de tabac en el contenidor a través de l'escàner de Duanes, es va procedir a establir un operatiu de vigilància i seguiment que va romandre actiu durant cinc dies, i en el que van participar funcionaris de Vigilància Duanera de València, Madrid, Aragón i Catalunya. Finalment, en el matí del passat 25 de setembre, el contenidor va ser transportant en camió a un magatzem de guardamobles de Montcada (Barcelona).
En arribar al magatzem, set persones van començar a descarregar el camió, mentre el conductor coordinava l'operació amb tres subjectes més. En aquell moment, funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària van procedir a la detenció i posada a disposició judicial de tots ells.

Els paquets de tabac, possiblement falsificades a l'espera de confirmació oficial, portaven les advertències sanitàries en espanyol i les precintes fiscals espanyoles falsificades. Als detinguts, nou ciutadans xinesos i dos espanyols, se'ls imputen delictes de contraban i falsificació documental, així com un delicte contra la propietat industrial, si finalment es confirma la falsificació dels cigarrets.

 

Més de 6,8 milions de paquets

Aquestes actuacions formen part de la lluita contra el frau que duu a terme l'Agència Tributària en les seves tasques per assegurar la cadena de proveïment i evitar el frau tributari i duaner, d'acord amb el que estableix el Pla de Control Tributari i Duaner de l'Agència Tributària per a 2012.

A 31 d'agost d'aquest any, el Departament de Duanes i Impostos Especials, a través dels controls en els recintes duaners i les investigacions i operacions de Vigilància Duanera, ha intervingut més de 6,8 milions de paquets de cigarrets (un 5,4% més que el 2011).

A més, ha presentat un total de 6.278 denúncies per delictes i infraccions de contraban, un 35% més que el 2011, i ha procedit a la detenció de 112 persones (un 70% més que l'any passat). Durant aquest període, el valor dels impostos que s'haurien defraudat amb la posada en el mercat del tabac decomissat supera els 21 milions d'euros.