Salta al contingut principal

L'Agència Tributària desarticula una trama en el sector d'hidrocarburs que s'apropiava de l'IVA pagat per gasolineres

- En l'operació, desenvolupada a Sevilla, s'ha detingut a quatre persones i s'han intervingut més de tres milions d'euros en comptes corrents, 15 immobles, 17 vehicles i dues embarcacions

- La quantitat defraudada s'estima en més de 9 milions d'euros


L'Agència Tributària ha desmantellat a Sevilla una organització dedicada a la intermediació en el negoci de carburants que s'apropiava de l'IVA cobrat pel subministrament d'hidrocarburs a gasolineres. L'organització podria haver defraudat a la Hisenda Pública més de 9 milions d'euros. S'ha detingut a quatre persones a les que se'ls imputa un presumpte delicte fiscal i s'han efectuat cinc registres en barris domicilis i societats de Sevilla capital i la seva província.

L'operació, denominada “Hidro”, va començar fa diversos mesos sota la direcció del Jutjat d'Instrucció núm. 1 de Sevilla, i ha estat duta a terme per funcionaris de l'Agència Tributària de les àrees d'Inspecció i Vigilància Duanera.

L'empreses implicades venien operant en el sector dels combustibles mitjançant la venda a l'engròs a gasolineres. L'esquema del frau, centrat a l'IVA, consistia en adquirir legalment carburants en un Diposito Fiscal (majorista d'hidrocarburs), en règim suspensiu del pagament de l'Impost Especial sobre Hidrocarburs (IEH) i sense suportar IVA, per a la seva venda posterior a estacions de servei (gasolineres) amb repercussió d'IVA, i liquidació del IEH. Tanmateix, les empreses implicades no ingressaven en Hisenda l'IVA que havien repercutit i cobrat a les gasolineres.

En el marc de la investigació, l'Agència Tributària ha efectuat cinc registres en domicilis particulars, empreses i gestories, on ha intervingut abundant documentació que posa de manifest l'abast del frau fiscal comès per aquesta organització. Quatre d'aquests registres s'han dut a terme a la ciutat de Sevilla, i el cinquè en la localitat sevillana d'Espartinas.

A més, s'han intervingut 15 immobles valorats en més de tres milions d'euros, dues embarcacions d'esbargiment amb un valor estimat de 165.000 euros, 17 vehicles valorats en més de 600.000 euros i s'han intervingut 3.365.000 euros en comptes bancaris. Es continua amb la investigació per tal de determinar tots els detalls dels fets. No es descarta el descobriment de nous actius.