Salta al contingut principal

L'Agència Tributària intercepta un vaixell mercant amb 18 tones d'haixix al sud d'Almeria

Operació “Mar de fondo”

 

  • Detinguts els set tripulants del mercant, tots ells de nacionalitat siriana
  • Es tracta de la setena captura que efectua Vigilància Duanera en la ruta del Mediterrani oriental des del juny de 2013

 

21 d'abril de 2014.- L'Agència Tributària ha interceptat a la matinada de dissabte passat, en aigües de la Illa d'Alboran, al sud-oest d'Almería, un vaixell mercant amb bandera de conveniència que transportava a prop de 18 tones d'haixix. S'ha detingut als seus set tripulants, tots ells de nacionalitat siriana.

L'operació, denominat ‘Mar de fons’, es va iniciar quan mitjans de vigilància aeronaval de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària van detectar un vaixell mercant que havia carregat mercaderia a Casablanca i que presentava un determinat patró de risc.

Establert l'oportú dispositiu aeronaval, dos patrullers de Vigilància Duanera es van adreçar a la zona de jurisdicció espanyola per interceptar el vaixell. En la visita d'inspecció es va detectar una maniobra de la tripulació per enfonsar el vaixell, per la qual cosa, davant aquell risc, es va sol·licitar als seus tripulants que posessin rumb a Almería, on es va descobrir gran quantitat de fardells d'haixix, en una quantitat que pogués aproximar-se als 18.000 quilos, i es va procedir a la detenció de la tripulació.

 

Ruta del Mediterrani oriental

Amb aquesta operació són ja set, des del mes de juny passat, les captures de grans quantitats d'haixix realitzades per Duanes en la ‘ruta del Mediterrani oriental’, amb un balanç de més de 90 tones de droga confiscades. Per això ha estat fonamental la implantació de dispositius d'anàlisi i control en la ruta comercial del Mediterrani per les autoritats de França, Itàlia i Espanya que han derivat en la intercepció de 12 vaixells que portaven grans càrregues d'haixix.

Aquesta nova operació ratifica la importància d'aquesta nova ruta oberta per al tràfic d'haixix. En els últims dotze mesos, per part de les autoritats d'Itàlia, França i Espanya s'ha procedit a la captura dels vaixells ‘Adam’, ‘Gold Star’, ‘Lluna-S’, ‘Moon Light’, ‘Avenir de Safi II’, un pesquer egipci sense nom, ‘Berk Kaptan’, ‘A la voluntat de Déu’, ‘Mayak’, dos pesquers més a Itàlia i, ara, el vaixell mercant interceptat en l'operació ‘Mar de Fons’.

Amb la finalitat de controlar aquesta nova ruta del trànsit de l'haixix que pogués desviar-se al nostre país, el Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària ha establert una vigilància intensiva i permanent sobre la zona, avaluant el risc del trànsit marítim de mercaderies i intensificant la col·laboració internacional.

Com en els seus sis anteriors actuacions, la captura del mercant de l'operació ‘Mar de Fons’ ha estat resultat d'aquesta estratègia. Les organitzacions de narcotraficants són àgils i flexibles, adaptant-se ràpidament als nous escenaris. Els investigadors sospiten que aquesta ruta estaria essent empleada per organitzacions situades en països del nord de l'Àfrica. Transportarien importants quantitats d'haixix en vaixells de tipus mercant o pesquer, vaixells comercials que efectuarien transports legals i, a la seva sortida, amb una breu parada tècnica, reben importants quantitats d'haixix per al seu trasllat als països més orientals del Mediterrani.

Aquests vaixells també poden ser utilitzats com vaixells d'abastament per transbordar l'haixix a unes altres embarcacions menors, que les alijarían directament en la costa comunitària, espanyola, francesa o italiana.

 

Vigilància Duanera: Presentació de denúncies per contraban i delictes relacionats  

Telèfon 900351378. Adreça electrònica: va.adu@aeat.es