Salta al contingut principal

L'Agència Tributària descobreix un entramat internacional dedicat al contraban de tabac a gran escala

Operació ‘Kaveas’

  • L'organització contrabandista havia condicionat deu falsos transformadors d'alta tensió per ocultar en el seu interior 125.000 paquets de tabac
  • Els transformadors, procedents de Rússia, van ser interceptats en els voltants del port de Bilbao instants abans del seu transport per carretera al Regne Unit
  • Detingut al País Basc un ciutadà d'Estònia al que es considera responsable de l'organització a Espanya


2 de gener de 2014.-

L'Agència Tributària ha descobert un entramat internacional dedicat al contraban de tabac a gran escala que es valia de falsos transformadors d'alta tensió per mantenir oculta la mercaderia il·legal i esquivar així els controls duaners. Fruit d'aquestes indagacions, efectuades en el marc de l'operació ‘Kaveas’, funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència al País Basc han confiscat en els voltants del Port de Bilbao 125.000 paquets de tabac de contraban llistes per al seu enviament per via terrestre al Regne Unit i han detingut al presumpte responsable de l'organització a Espanya.

Les investigacions practicades han permès detectar que, amb caràcter previ, la trama internacional hauria realitzat altres enviaments mitjançant el mateix esquema d'ocultació.

L'organització havia dissenyat un innovador e enginyós sistema conduent a eludir els controls duaners. Per fer-ho, havia pres com model un transformador d'alta tensió refrigerat per oli fabricat per una multinacional i l'havia reproduït fidelment en el seu aspecte exterior; tanmateix, en el seu interior s'havia construït un gran dipòsit, aïllat de l'oli, en què s'amagava el tabac.

La utilització d'aquest tipus de transformadors no tenia un altre objectiu que el de dissuadir possibles inspeccions físiques en Duanes, donades les dificultats que existeixen per a la detecció mitjançant escàner quan la mercaderia il·legal està coberta per determinats metalls i, en aquest cas, submergida a més en oli.

Procedent de Rússia

D'acord amb la investigació duta a terme per funcionaris de Vigilància Duanera de la Delegació Especial de l'Agència Tributària al País Basc i de la Subdirecció General d'Operacions del Departament de Duanes i Impostos Especials, amb la col·laboració d'unes altres duanes europees, els deu transformadors s'havien carregat en un contenidor a San Petersburg.

Des d'aquesta ciutat russa, els transformadors s'havien transportat per via marítima fins al port de Bilbao, on van ser descarregats amb la intenció de continuar viatge per carretera fins al Regne Unit travessant el Canal de la Manxa. Tot el tabac confiscat incorporava en les seves etiquetes textos en caràcters ciríl·lics, amb la qual cosa, molt possiblement, l'origen de l'activitat delictiva era també Rússia.

En el marc de la mateixa operació, i al costat de la confiscació de les 125.000 paquets de tabac de contraban, els funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària al País Basc han procedit a la detenció d'un ciutadà natural d'Estònia al que es considera responsable de l'organització a Espanya.

Un fenomen canviant

L'operació ‘Kaveas’ posa de manifest la diversificació del modus operandi de les organitzacions contrabandistes, atès que, a més de les vies tradicionals d'introducció de tabac de contraban (contenidor per via marítima per al pas per Duanes, o el transport terrestre des dels llocs habituals de subministrament), s'afegeix ara una nova metodologia i una nova ruta de subministrament.

Durant 2013, i en la seva constant cerca de possibles mutacions en l'estratègia de les organitzacions contrabandistes, els funcionaris de Vigilància Duanera han desmantellat, per primera vegada a Espanya, una fàbrica clandestina de tabac  (operació ‘Gàbia’, a Coslada i Guadalajara) i, més recentment, amb l'operació ‘Hunt Eagle’, han avortat una via d'introducció clandestina per via marítima, tradicional al nostre país en els anys 80, però inèdita en les últimes dues dècades.


Vigilància Duanera: Presentació de denúncies per contraban i delictes relacionats.

Telèfon gratuït per a denúncies, 900351378. Adreça electrònica: va.adu@aeat.es