Salta al contingut principal

L'Agència Tributària intercepta un pesquer turc amb 12 tones d'haixix al sud d'Almeria

Operació ‘Bósforo’

  • Detinguts els quatre tripulants del pesquer, tots ells d'origen turc, e confiscats 480 fardells de resina d'haixix ocults en el celler del vaixell
  • Els  detinguts utilitzaven una nova ruta del narcotràfic, la ruta del Mediterrani oriental

 

17 de febrer de 2014.- L'Agència Tributària ha interceptat en el matí del passat 14 de febrer, a 60 milles al sud d'Almería, un pesquer de bandera turca que transportava 12 tones d'haixix. L'operació, realitzada amb la col·laboració de la duana francesa, s'ha saldat amb la detenció dels quatre tripulants de l'embarcació, tots de nacionalitat turca.

L'operació, denominada ‘Bósforo’, es va iniciar quan mitjans aeris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària van detectar l'11 de febrer un pesquer sospitós a unes 25-30 milles nàutiques al nord de Melilla. L'embarcació, de bandera turca i de nom ‘Berk Kaptan’, va cridar l'atenció dels funcionaris pel que és inhabitual de la zona on es trobava per a un vaixell d'aquelles característiques.

En dies posteriors els mitjans aeris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària van seguir observant a l'esmentat pesquer, que es trobava detingut en la mateixa zona, establint-se un dispositiu aeronaval que permetés la seva intercepció. A la matinada del 14 de febrer es van detectar diverses embarcacions semirígides, carregades amb fardells dels utilitzats habitualment per al transport d'haixix, que s'acostaven al vaixell. Davant aquestes circumstàncies, el Patruller  d'Operacions Especials de Vigilància Duanera ‘Fulmar’  va interceptar i va abordar el pesquer.

Prèviament a l'abordatge es va sol·licitar a través del CICO (Centre d'Intel·ligència Contra el Crim Organitzat) a Turquia, país d'abanderament del vaixell, la necessària autorització per al seu abordatge, tal com estableix la legislació internacional.

En realitzar el control del vaixell es va descobrir en el seu celler 480 fardells d'haixix amb un pes estimat de 12 tones.

Immediatament es procedeix a la detenció dels quatre  tripulants de l'embarcació, així com a la captura del vaixell. El pesquer va ser traslladat pel ‘Fulmar’ al port d'Almería, on van arribar en la tard del 14 de febrer. Els detinguts, el vaixell i la droga van ser llocs a disposició del Jutjat d'Instrucció en funcions de guàrdia d'Almería.

 

Oberta la ruta del Mediterrani oriental

Amb aquesta operació són quatre des del mes de juny passat les captures de grans quantitats d'haixix realitzades per l'Agència Tributària en la denominada ‘ruta del Mediterrani oriental’, amb un balanç de més de 50 tones de droga confiscades. En els últims sis mesos els dispositius de control aeronaval disposats en ruta comercial del Mediterrani per les autoritats de França, Itàlia i Espanya han interceptat set vaixells que portaven importants carregaments d'haixix.

Aquesta nova operació ratifica la importància d'aquesta nova ruta oberta per al tràfic d'haixix. En els últims dotze mesos, per part d'Itàlia, França i Espanya s'ha procedit a la captura dels vaixells ‘Adam’, ‘Gold Star’, ‘Lluna-S’, ‘Moon Light’,  ‘Avenir de Safi II’ i un pesquer egipci sense nom. Aquestes tres últimes operacions s'han realitzat per Vigilància Duanera de l'Agència Tributària. Totes aquestes embarcacions portaven quantitats que arribaven fins a les 30 tones d'haixix. Amb la finalitat de controlar aquesta nova ruta del trànsit de l'haixix, el Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària ha establert una vigilància intensiva i permanent sobre la zona, analitzant objectius amb un patró semblant.

Com en les seves tres últimes actuacions, la captura del pesquer de bandera turca ha estat resultat d'aquesta estratègia.

Les organitzacions de narcotraficants s'adapten ràpidament als nous escenaris, essent molt àgils per assumir qualsevol canvi d'estratègia. El control de la ruta del Mediterrani oriental i d'aquest tipus d'embarcacions és complex.

Els investigadors sospiten que aquesta ruta estaria essent empleada per organitzacions situades en països del nord de l'Àfrica. Transportarien importants quantitats d'haixix en vaixells de tipus mercant o pesquer, vaixells comercials que efectuarien transports legals i, a la seva sortida, amb una breu parada tècnica, reben importants quantitats d'haixix per al seu trasllat als països més orientals del Mediterrani.

Aquests vaixells també poden ser utilitzats com vaixells d'abastament per transbordar l'haixix a unes altres embarcacions menors, que les introduirien directament en les costes espanyoles o italianes.

 

Vigilància Duanera: Presentació de denúncies per contraban i delictes relacionats.

Telèfon gratuït 900351378. Adreça electrònica: va.adu@aeat.es