Salta al contingut principal

L'Agència Tributària cregui un sistema ràpid 'en línia 'per agilitzar devolucions de Renda subjectes a comprovació

Procediment ‘Verifica’

 

  • El sistema es posa en marxa al final de la campanya de la Renda 2013 i serà accessible a través del web de l'Agència mitjançant el ‘PIN24H’ o certificat electrònic.
  • En revisar l'estat de la seva devolució, els contribuents que reuneixin els requisits del sistema podran anticipar el procediment de comprovació i agilitzar les seves devolucions.
  • Contribuents que dupliquessin una despesa, o oblidessin incloure alguna dada menor, ja no hauran d'esperar a què els arribi al domicili la notificació de la liquidació.
  • ‘Verifica’ es prestarà de manera exclusiva a través del web i per a devolucions sol·licitades que es vegin minorades com a conseqüència de les comprovacions de l'Agència.

 

17 de juliol de 2014.- L'Agència Tributària ha posat en marxa un nou procediment de comprovació ràpida de declaracions d'IRPF amb resultat per retornar. El nou sistema, denominat ‘Verifica’, es posa en funcionament a la conclusió de la campanya de la Renda corresponent a l'exercici 2013. Es podrà accedir al mateix exclusivament a través del web de l'Agència (sede.agenciatributaria.gob.es ), mitjançant el ‘PIN24H’ i el certificat electrònic.

En aquesta primera fase d'implantació, podran seguir el procediment Verifica contribuents que compleixin certs requisits (entre ells, que la seva declaració sigui individual i que no inclogui rendiments d'activitat econòmica en estimació directa).

Complint aquests criteris objectius, contribuents que, per exemple, comptin amb lleugers errors aritmètics en la seva declaració, que dupliquessin una despesa o oblidessin incloure alguna dada menor, podran, gràcies al procediment Verifica, accelerar la gestió de la seva devolució sense haver d'esperar a què els arribi al domicili la notificació de la liquidació. Dins el sistema tradicional de control, només eren conscients llavors, amb la notificació de la liquidació en domicili, de què s'havia iniciat un procediment de comprovació.

Ara, per primera vegada el contribuent participa de manera activa en el propi procediment de control, que s'haurà iniciat quan accepta rebre la notificació de la corresponent liquidació. La diferència consisteix en què és el contribuent qui agilitza tot el procés de comprovació quan recull, mitjançant aquest procediment en línia, la pròpia notificació, podent manifestar conformitat a la proposta sense formular al·legacions, o formular les al·legacions que estimi oportunes

 

Com funciona Verifica?

El procediment Verifica comença una vegada que el contribuent, a través del PIN, del certificat, o del número de referència RENØ, accedeix en el web a l'apartat dedicat a la consulta de l'estat de la devolució.

Als contribuents amb devolucions pendents que compleixin els requisits del sistema els apareixerà un missatge en pantalla en el que se'ls informarà de la possibilitat d'agilitzar la comprovació i posterior devolució. Aquest primer pas es podrà completar per les tres vies (RENØ, PIN24H i certificat), però si el contribuent desitja continuar i accedir a Verifica, haurà d'estar donat d'alta en el PIN o comptar amb certificat electrònic.

Una vegada dins Verifica, es mostrarà una pantalla en la qual l'Agència Tributària informa al contribuent de l'existència d'incidències en la seva declaració i d'una possible minoració de la seva devolució.

Si el contribuent segueix avançant en el procediment, que podrà interrompre si prefereix optar pel sistema de comprovació tradicional, el procediment Verifica conclourà amb la notificació d'una proposta de liquidació amb la devolució minorada.

Aquesta anticipació del cobrament de la devolució beneficiarà als contribuents que utilitzin el procediment Verifica independentment de si decideixen presentar o no al·legacions a la proposta de devolució minorada que els faciliti l'Agència Tributària.

Mitjançant el sistema de comprovació tradicional, l'Agència Tributària té fins al 31 de desembre de l’any actual per resoldre la sol·licitud de devolució i notificar la corresponent liquidació, de manera que la devolució pot no recordar-se'n fins després d'aquella data, en funció de les al·legacions que presenti el contribuent. Amb el procediment Verifica, la devolució s'agilitza significativament, en accelerar-se al màxim tots els tràmits de notificació i al·legacions.