Salta al contingut principal

L'Agència Tributària intercepta un vaixell mercant amb 12 tones d'haixix al sud de Màlaga

Operació conjunta amb la duana francesa

 

  • Detinguts els vuit tripulants del mercant, tots ells de nacionalitat siriana
  • Es tracta de la sisena captura que efectua Vigilància Duanera en la ruta del Mediterrani oriental des del mes de juny passat

 

17 de març de 2014.- L'Agència Tributària a través de Vigilància Duanera ha interceptat a la matinada de diumenge un vaixell mercant amb bandera de conveniència que transportava 12 tones d'haixix al mar d'Alboran, al sud-est de Málaga. S'ha detingut als seus vuit tripulants, tots de nacionalitat siriana.

L'operació, denominada “Orient”, es va iniciar quan mitjans de vigilància aeronaval de Vigilància Duanera i de la Duana Francesa van detectar un vaixell mercant sospitós que efectuava moviments  no habituals al mar d'Alboran. L'embarcació va resultar sospitosa pel que és inhabitual de la zona on es trobava per a un vaixell d'aquelles característiques.

Establert l'oportú dispositiu aeronaval, el patruller d'operacions especials  ‘Fulmar”’ de Vigilància Duanera, es va adreçar a la zona per interceptar el vaixell. Una vegada localitzat, amb autorització del país d'abanderament, es va abordar descobrint a primera vista fardells dels comunament utilitzats per al transport d'haixix que, a falta del recompte oficial, podrien contenir a prop de 12.000 quilos.

Immediatament es va procedir a la detenció dels vuit  tripulants, així com a la intervenció del vaixell i mercaderia per al seu  posterior trasllat del mateix al port de Málaga.

Els detinguts, el vaixell i la droga han passat a disposició del jutjat competent.

 

Ruta del Mediterrani oriental

Amb aquesta operació són ja sis, des del mes de juny passat, les captures de grans quantitats d'haixix realitzades per Duanes en la ‘ruta del Mediterrani oriental’, amb un balanç de més de 75 tones de droga confiscades. Per això ha estat fonamental la implantació de dispositius d'anàlisi i control en la ruta comercial del Mediterrani per les autoritats de França, Itàlia i Espanya que han derivat en la intercepció d'11 vaixells que portaven grans càrregues d'haixix.

Aquesta nova operació ratifica la importància d'aquesta nova ruta oberta per al tràfic d'haixix. En els últims dotze mesos, per part de les autoritats d'Itàlia, França i Espanya s'ha procedit a la captura dels vaixells ‘Adam’, ‘Gold Star’, ‘Lluna-S’, ‘Moon Light’, ‘Avenir de Safi II’, un pesquer egipci sense nom, ‘Berk Kaptan’, ‘A la voluntat de Déu’, dos pesquers més a Itàlia  i, recentment, el mercant ‘Mayak’.

Sis d'aquestes operacions s'han realitzat per Vigilància Duanera. Totes elles transportaven quantitats que arribaven fins a les 30 tones d'haixix. Amb la finalitat de controlar aquesta nova ruta del trànsit de l'haixix, el Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària ha establert una vigilància intensiva i permanent sobre la zona, avaluant el risc del trànsit marítim de mercaderies i intensificant la col·laboració internacional.

Com en els seus cinc anteriors actuacions, la captura del mercant ‘Mayak’ ha estat resultat d'aquesta estratègia. Les organitzacions de narcotraficants són àgils i flexibles, adaptant-se ràpidament als nous escenaris. El control de la ruta del Mediterrani oriental i d'aquest tipus d'embarcacions és summament complex. Els investigadors sospiten que aquesta ruta estaria essent empleada per organitzacions situades en països del nord de l'Àfrica. Transportarien importants quantitats d'haixix en vaixells de tipus mercant o pesquer, vaixells comercials que efectuarien transports legals i, a la seva sortida, amb una breu parada tècnica, reben importants quantitats d'haixix per al seu trasllat als països més orientals del Mediterrani.

Aquests vaixells també poden ser utilitzats com vaixells d'abastament per transbordar l'haixix a unes altres embarcacions menors, que les introduirien directament en la costa comunitària, espanyola, francesa o italiana.

 

Vigilància Duanera: Presentació de denúncies per contraban i delictes relacionats 

Telèfon gratuït 900351378. Adreça electrònica: va.adu@aeat.es