Salta al contingut principal

L'Agència Tributària desmantella una trama amb un frau fiscal superior als 100 milions d'euros en importacions de la Xina

Operació ‘Juguetes’

 

  • En el curs de les operacions s'han realitzat 24 registres, s'ha detingut fins al moment a 19 persones i han confiscat 400.000 euros en efectiu
  • La trama, que ha realitzat més de 15.000 operacions en els últims anys, havia traslladat part d'aquestes a Holanda per eludir els controls duaners espanyols

 

17 de novembre de 2014.- L'Agència Tributària, amb la participació de la Fiscalia Anticorrupció, ha desmantellat una organització internacional dedicada a la importació i comercialització de mercaderies originàries de la Xina, responsable de la comissió de múltiples delictes contra la Hisenda Pública, contraban, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal, falsedat en documents oficials i mercantils i contra la propietat industrial i intel·lectual. L'import total del frau fiscal comès supera els 100 milions d'euros, i per a la seva comissió la trama hauria realitzat més de 15.000 importacions en els últims anys.

L'organització importava mercaderies originàries de la Xina per introduir-les a la Unió Europea, declarant valors en duana inferiors als legalment establerts, així com no declarant íntegrament les vendes interiors de les mercaderies, defraudant d'aquesta manera a la Hisenda Pública tant en els aranzels d'importació com a l'IVA i en l'impost sobre societats.

Les investigacions que han donat lloc a l'operació, denominada ‘Joguines’, es van iniciar el 2011 per funcionaris de l'Agència Tributària. L'organització vindria operant des de fa anys, canviant de procediments i llocs de despatx, per evitar ser detectats. En els últims anys, i amb l'objectiu d'eludir els controls duaners espanyols, l'organització va passar a realitzar per Holanda la introducció de les mercaderies en el territori comunitari, encara que els productes en bona mesura tinguessin com destinació final el mercat espanyol.

 

Més d'una vintena de registres i detencions

Durant el desenvolupament d'aquest operatiu, realitzat per funcionaris de l'Agència Tributària adscrits a l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) i al Departament de Duanes i Impostos Especials, s'han efectuat 24 registres en empreses i domicilis particulars. Concretament a Coslada, Paracuellos del Jarama, Parla, Brunete i Fuenlabrada, tots a la província de Madrid; Azuqueca de Henares (Guadalajara), Cabañas de la Sagra (Toledo), Alacant i als municipis d'Oria, Chirivel i Albox (Almería).

En els registres ha confiscat documentació, fitxers informàtics i altres elements de prova, així com 400.000 euros en efectiu, resultant detingudes fins al moment un total de 19 persones principalment de nacionalitat espanyola i xinesa, en diferents localitats de Madrid (16 persones), Alacant (una persona) i Almería (dues persones). En l'àmbit internacional, s'ha comptat amb la col·laboració de les autoritats judicials holandeses i del FIOD (policia fiscal holandesa).

Els detinguts passaran en les properes hores a disposició del Jutjat d'Instrucció núm. 6 de Fuenlabrada, que ha decretat el secret de les diligències.

 

Vigilància Duanera: Presentació de denúncies per contraban i  delictes relacionats
Telèfon gratuït 900351378. Adreça electrònica: va.adu@aeat.es