Salta al contingut principal

La fàbrica il·legal desmantellada al País Basc podia produir 1,5 milions de paquets de tabac per setmana

Nou cop al contraban de tabac

  • La investigació de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària al País Basc ha portat a la detenció de 18 persones originàries de Letònia, Lituània i Espanya
  • Els registres realitzats en diverses localitats d'Àlaba, Guipúscoa, Navarra i Sevilla conclouen amb la confiscació de 240.000 paquets de tabac de diferents marques falsificades i més de 35 tones de tabac en branca llesta per a la fabricació
  • La fàbrica il·legal, situada en un polígon de Vitòria, comptava amb una zona habilitada per als operaris, que romanien ocults en la instal·lació durant llargs períodes de temps
  • Després de la detecció de les naus de Madrid i Guadalajara l'any passat, ja són dos els complexos de fabricació clandestina de cigarrets desmantellats a Espanya

 

18 de setembre de 2014.- L'Agència Tributària ha desmantellat en un polígon industrial de Vitòria (Àlaba) una fàbrica il·legal de cigarrets amb capacitat per produir 1,5 milions de paquets de tabac a la setmana. En el marc de l'operació ‘Unicorn’, funcionaris de Vigilància Duanera van realitzar dimarts passat registres en diverses localitats d'Àlaba, Guipúscoa, Navarra i Sevilla que van portar a la detenció de 18 membres de l'organització criminal, incloent als seus màxims responsables, així com a la confiscació de la maquinària utilitzada per a la producció i empaquetat, més de 240.000 paquets de tabac de diferents marques llistes per a la seva venda en el mercat de contraban i més de 35 tones de tabac en branca tallada i disposada per a la fabricació clandestina.

L'organització, composta per ciutadans originaris de Letònia, Lituània i Espanya, produïa el tabac il·legal amb una tecnologia sensiblement més avançada que la utilitzada pels grups contrabandistes en el precedent de l'any passat, quan, en el marc de l'operació ‘Gàbia’, els funcionaris de Vigilància Duanera van desmantellar a Coslada (Madrid) i Guadalajara la primera fàbrica il·legal de cigarrets que s'ha detectat a Espanya.

En aquesta ocasió, la capacitat de producció potencial de la fàbrica de Vitòria seria com a mínim quatre vegades major que la detectada l'any passat a Guadalajara, rondant el milió i mig de paquets de tabac fals per setmana.

 

Producció organitzada

Per dur a terme la seva activitat delictiva, l'organització disposava d'una nau industrial pròxima a la ciutat de Vitòria en la que es trobava la fàbrica de cigarrets i quatre naus més satèl·lits, cadascuna d'elles amb una missió determinada.

Així, una nau situada a Guipúscoa, en els voltants de la frontera amb França, s'utilitzava per a l'emmagatzematge del material procedent de Letònia necessari per a l'embalatge dels cigarrets; en una segona nau pròxima al municipi de Legutiano (Àlaba) s'emmagatzemava un altre tipus de materials i a Lesaka (Navarra) es conservava, a més de mercaderia diversa, el propi tabac en brut llest per a l'elaboració dels cigarrets. Finalment, una quarta nau pròxima a Sevilla es dedicava a l'emmagatzematge de tabac produït a Vitòria.

Les investigacions realitzades han permès comprovar que la fàbrica de Vitòria es trobava en un procés continu de producció, donat la constant flux de mercaderies que es produïa entre la instal·lació principal i els satèl·lits.

 

Vida en la fàbrica

En el registre de la fàbrica de Vitòria es va poder constatar, igualment, que la nau comptava amb dependències destinades a l'alimentació i pernoctació dels operaris, que comptaven amb tot el que calgui per no haver d'abandonar les instal·lacions durant llargs períodes de temps. En el moment de la intervenció de Vigilància Duanera, la fàbrica funcionava a ple rendiment i en ella es trobaven treballant 11 operaris de nacionalitat letona i lituana.

 

Frau fiscal

En una primera inspecció realitzada, i a falta dels dictàmens pericials corresponents, s'ha estimat que la línia de fabricació desmantellada era capaç de produir i empaquetar l'equivalent a tres contenidors de tabac cada setmana. Assumint aquesta capacitat de producció potencial, el frau fiscal evitat s'estima en 4,5 milions d'euros setmanals.

Després dels registres efectuats dimarts passat, al costat de la maquinària de producció, divers material de fabricació i empaquetat, i un camió destinat al transport, s'han intervingut més de 240.000 paquets de tabac amb les marques falsificades ‘Austin’ i ‘Goal’, ja acabades i omplertes de cigarrets, més d'un milió de paquets desmuntats d'‘Austin ’i també de ‘American Legend’, ‘Eivissa’ i ‘Palerm’, i més de 35 tones de tabac en branca llesta per a la fabricació.

Com a conseqüència de les actuacions realitzades s'ha procedit a la detenció i posada a disposició judicial de 18 persones acusades de delictes de contraban i contra la propietat industrial. L'operació ‘Unicorn’ ha comptat amb la participació de funcionaris de Vigilància Duanera del País Basc, Navarra i Andalucía, i la col·laboració dels serveis centrals del Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària. Aquesta investigació ha comptat amb el suport de l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF).

 

Més de 60 fàbriques desmantellades a la UE en una dècada

Des de l'any 2004 s'han desmantellat més de 60 fàbriques il·legals en tota la Unió Europea. La fabricació clandestina de cigarrets és un greu problema que afecta a tota la Unió Europea i constitueix una part important del comerç il·lícit d'aquests productes, juntament amb el contraban i les falsificacions de cigarrets procedents de països asiàtics que s'introdueixen il·legalment en contenidors per via marítima.

Aquesta activitat il·legal produeix un enorme perjudici econòmic als països on actuen les organitzacions criminals, no només per l'evasió dels impostos que graven les tasques del tabac i l'impacte negatiu que suposa per als operadors legals, sinó també per les activitats econòmiques il·legals que comporta la fabricació il·lícita, que suposen blanqueig de capitals i finançament de noves activitats il·legals dins l'economia submergida.



Vigilància Duanera: Presentació de denúncies per contraban i delictes relacionats  

Telèfon gratuït 900351378. Adreça electrònica: va.adu@aeat.es