Salta al contingut principal

Confiscats més de 300.000 productes falsificats en una gran operació antipirateria a la duana d'Algesires

Operació ‘Renacer’

 

  • Es tracta de la major captura de la que té constància l'Agència Tributària, equivalent al 10% de les confiscacions de productes falsos que va realitzar Duanes en tot l'any 2014  
  • La mercaderia falsificada es trobava en 11 contenidors procedents de la Xina i que tenien per destinació l'Àfrica i Espanya

 

13 d'abril de 2015.- L'Agència Tributària, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, ha completat una gran operació antipirateria a la Duana d'Algesires amb la confiscació d'un total de 309.416 articles falsificats amb un valor estimat de 17,5 milions d'euros. Es tracta de la major captura de productes falsos de la que es té coneixement a Espanya, superant la desenvolupada, també sota la direcció de l'Agència a Algesires, el 2008, quan van confiscar 231.000 articles falsificats.

L'operació, denominada ‘Renéixer’, part d'investigacions iniciades el passat 12 de març quan, en el curs dels habituals controls duaners de les mercaderies que entren en el territori duaner de la Unió Europea, es decideix l'obertura d'una sèrie de contenidors procedents de Yantián (Xina), que tenien per destinació declarada el Marroc, el Senegal i Espanya.

Fruit de l'anàlisi de la informació rebuda i processada per l'Agència Tributària, i sobre la base dels perfils de risc preestablerts, es va dur a terme una investigació que va permetre la detecció d'inconsistències, tant en les dades declarades, com en la ruta utilitzada i les característiques de l'enviament, el que va portar a l'Agència Tributària a decidir una exhaustiva inspecció física dels contenidors.

En procedir a l'obertura es detecta, oculta després d'una primera pantalla d'articles legals, la mercaderia il·legal. Els fets han estat ja informats els respectius titulars dels drets de propietat industrial protegits i es remetran al jutjat de guàrdia d'Algesires per a l'inici de les corresponents actuacions judicials.

L'operació,  ha estat desenvolupada per la Unitat d'Anàlisi de Riscos de la Duana d'Algesires, composta per funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i funcionaris de la Guàrdia Civil.

 

Intervenció sense precedents

La confiscació de productes falsos en l'operació ‘Renéixer’ representa, per si sola, l'equivalent al 10% de tota la mercaderia falsa confiscada per l'Agència Tributària en l'any passat, quan es van intervenir poc més de tres milions de productes falsificats en 2.300 operacions dutes a terme pel Departament de Duanes i Impostos Especials.

En termes d'import, la mercaderia falsa ara confiscada a Algesires representa l'11,5% de tot el valor estimat per a la mercaderia confiscada l'any passat (17,5 milions en l'operació ‘Renéixer’, davant un total de 151,9 milions d'euros en tot l'any 2014).

 

Tèxtil, calçat i electrònica, principals productes confiscats

Tenint en compte la distribució per grups de productes de la confiscació realitzada a Algesires, destaquen els relacionats amb el calçat, el tèxtil i l'electrònica. Per valor dels productes confiscats, el grup més rellevant és el del calçat, que suma un valor de gairebé 7,6 milions d'euros, el 43% del total. Per nombre d'unitats, el major grup és el de l'electrònica, amb 153.590 unitats intervingudes, incloent sistemes ‘mans lliures’, carregadors de telèfon mòbil, memòries USB, taules mescladores i micròfons Wi-Fi.

 

Unitats

Valor (euros)

Electrònica

153.590

 2.695.590

Tèxtil

81.716

 6.769.400

Calçat

63.058

 7.599.600

Bosses i complements

11.052

    455.600

TOTAL

309.416

17.520.190

  

Lluita contra la pirateria

La lluita contra la falsificació i la pirateria és una de les àrees preferents d'investigació de l'Agència Tributària, que d'aquella forma combat el risc causat al consumidor pels articles falsificats i la competència deslleial que suposen per al sector empresarial.

Durant 2014, l'Agència Tributària va aixecar 137 atestats, amb les corresponents denúncies per delictes contra la propietat intel·lectual i industrial, i es  va procedir a la detenció de 124 persones presumptament vinculades amb aquesta activitat il·lícita.

Conscient del greu perjudici econòmic i social que suposa el negoci de les falsificacions, el pla anual de control del frau de l'Agència Tributària ve considerant una de les seves prioritats el control integral de la importació i venda de mercaderia, amb l'objectiu de desarticular possibles circuits d'economia submergida.

Per fer-ho, l'Agència Tributària realitza una anàlisi per perfils de risc de totes les importacions que es realitzan en territori nacional tenint en compte el país d'origen, tipus de producte, intervinents i moltes altres característiques de l'operació mercantil.